Güven Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Peşkircioğlu: "Enfeksiyonlar başta geliyor. Ayrıca anatomik komşuluklar nedeniyle kadın organlarının enfekte olması da söz konusu. Hijyen sorunu erkekler için de çok büyük risk taşıyor"
Hastaneden yapılan açıklamaya göre, deprem bölgesinde ortak kullanım alanlarının yoğunluğu, çadır ve konteyner kentlerdeki kalabalık yaşam sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Hijyene en çok dikkat edilmesi gereken yerlerden biri de lavabo ve tuvaletler. Enfeksiyonlar kronikleşirse pek çok sağlık sorununa davetiye çıkarıyor. Bu durum beraberinde böbrek taşı ve yetmezliği gibi ek sorunlar da doğurabiliyor.
Konuya ilişkin görüşlerine yer verilen Peşkircioğlu, afet bölgelerindeki ortak kullanım alanlarına dikkati çekerek, hijyen uyarısı yaptı.
Lavabo, tuvalet ve duşların hijyene dikkat edilmezse deprem bölgesinde pek çok enfeksiyonun çıkış noktası olabileceğini ifade eden Prof. Dr. Levent Peşkircioğlu, hem ortamdan enfeksiyon kapma hem de idrarın sık ve düzenli yapılamamasına bağlı biriken idrarın enfekte olma olasılığının yükseldiğini bildirdi.
Peşkircioğlu, hijyen eksikliğinin olduğu lavabo ve tuvaletler için kadınlara uyarılarda bulunarak, şu bilgileri verdi:
"Enfeksiyonlar başta geliyor. Ayrıca anatomik komşuluklar nedeniyle kadın organlarının enfekte olması da söz konusu. Hijyen sorunu erkekler için de çok büyük risk taşıyor. İdrar yolu enfeksiyonları erkeklerde ortak anatomik yollar nedeniyle meni kanallarına da geçebilir ve prostat ya da yumurtalık gibi organların enfeksiyonlarına da yol açabilir. Bu tip organ enfeksiyonları ise genellikle idrar yolu enfeksiyonlarından daha ağır ve uzun süreli seyreder."
Prof. Dr. Levent Peşkircioğlu, enfeksiyonun ihmal edilmesi halinde sürecin çok daha problemli bir hal alabildiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Hijyen eksikliği ile bulaşan enfeksiyonlar ilerleyen dönemlerde daha ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Prostat yumurtalık ve diğer organ enfeksiyonlarına da yol açabilir. Tedavi edilmeyen idrar yolu enfeksiyonlarında ise süreç diyalize kadar gidebiliyor. Hastaların bir üroloji uzmanı tarafından kapsamlı olarak tetkik ve kontrollerinin yapılması gerekiyor. Tedavi ihmal edilirse uzun vadede böyle bir risk de var tabii. Enfeksiyon böbreğe kadar ilerlerse diyaliz riskinden bahsedilebilir."