• BIST 9295.18
  • Altın 2940.718
  • Dolar 34.4659
  • Euro 36.3751
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 21 °C

Uzm. Dr. Demet Fırat Kaya: “Çevresel Faktörler Diyabete Neden Olabilir”

Uzm. Dr. Demet Fırat Kaya: “Çevresel Faktörler Diyabete Neden Olabilir”
Diyabetin dünyada milyonlarca insanı etkileyen kronik bir hastalık olduğunu dile getiren Uzm.

Diyabetin dünyada milyonlarca insanı etkileyen kronik bir hastalık olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Demet Fırat Kaya, "Hastalık genetik yatkınlık, yaşam tarzı seçimleri ve çevresel faktörlerin etkileşimiyle ortaya çıkabilir" dedi.

Liv Hospital Gaziantep İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet Fırat Kaya, 14 Kasım Diyabet Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Uzm. Dr. Demet Fırat Kaya, iyi bir takip ve hasta uyumu ile diyabetin kontrol altına alınabileceğini söyledi.

Çağın salgını olarak görülen diyabetin her geçen gün arttığını söyleyen Uzm. Dr. Kaya, "Diyabetin çeşitli organlarda oluşturduğu etkiler istenmeyen sonuçlara kadar ilerleyebilir fakat iyi bir takip ve hasta uyumuyla hastalık kontrol altına alınabilir. Diyabet, vücudun insülin hormonunu yeterince üretememesi veya kullanamaması sonucu kan şekerinin kontrol edilemediği bir durumu ifade eder. Artmış kan şekeri sinir sistemi, göz, kalp ve böbrek gibi organlarda komplikasyonlara yol açabilmektedir. Hastalık, genetik yatkınlık, yaşam tarzı seçimleri ve çevresel faktörlerin etkileşimiyle ortaya çıkabilir" diye konuştu.

"Diyabet ilerleyen bir hastalık"

Diyabetin ilerleyen bir hastalık olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Kaya, "Gizli şeker hastalığının taramaları incelenirken, bireyin bir bütün olarak değerlendirilmesi ve hastalığa sebep olacak faktörlerin geniş kapsamlı olarak ele alınması gereklidir. Yapılan çalışmalar incelendiğinde, hemşireler tarafından verilen diyabet eğitimlerinin bireylerin metabolik kontrolünün sağlanmasında etkili olduğu sonucuna ulaştık. Diyabet, ilerleyen bir hastalık olarak görülüyor. Bu hastalığa sahip bireylerin yaşam tarzı alışkanlıklarını değiştirmesi çok büyük bir öneme sahiptir" ifadelerini kullandı.

"Mottomuz çemberin dışında kalmak olmalı"

Dr. Kaya, "Diyabetle mücadelede farkındalık oluşturmak önemlidir. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek, düzenli fiziksel aktiviteyle hayatımıza hareket katmak ve sağlık kontrollerini aksatmamak, diyabetin kontrol altına alınmasında kritik rol oynar. Dünyada diyabetin sembolü mavi çember, mottomuz ise çemberin dışında kalmaktır" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 850 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim