• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 17 °C

Uyurken sürekli ağzından nefes alan çocukları bekleyen tehlike: 'Kalp Büyümesi'

Uyurken sürekli ağzından nefes alan çocukları bekleyen tehlike: 'Kalp Büyümesi'
Apne denilen nefes durmaları ve yavaşlamaları sırasında kandaki oksijen seviyesi düşüyor. Bu durumda akciğer ve kalbin sağ bölümünün yükü artırıyor.

İki yaşından itibaren her çocukta bulunan, 10-12 yaşından itibaren de kendiliğinden ortadan kalkan geniz eti, küçük dilin arka-üst tarafında bulunan bir lenf dokusundan ibaret. Çocukluk döneminde burun tıkanıklığının en önemli nedeni, büyümüş geniz etinden kaynaklanıyor. Geniz eti büyük olan çocuk uykuya daldığında küçük dil gevşeyip arkaya düşüyor ve bu bölge kapanıyor. Çocuğun burnuna hava gitmesi engellendiği için ağız açık uyuma, horlama, uykuda nefes durması ve gece altını ıslatma sorunu görülebiliyor. International Hospital KBB ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Uğur Çınar, geniz etinin gece altını ıslatma sorunuyla bağlantısının bilimsel araştırmalarla gösterildiğine işaret ederek, “Bu, altını ıslatan her çocukta geniz eti vardır anlamına gelmiyor. Ancak büyük geniz eti olan ve beraberinde altını ıslatma sorunu yaşayan çocuklarda, geniz etinin alınması uykuyu düzeltiyor ve çoğu zaman gece altını ıslatma sorunu da buna bağlı olarak kesiliyor” diyor.

KALPTE BÜYÜMEYE YOL AÇIYOR
Eğer geniz etinin büyüklüğü çocuğun gece uykusunda ağzının açık kalmasına neden oluyorsa bu geniz etinin alınması gerekiyor. Çünkü sürekli ağızdan nefes alma çocuklarda çene- diş gelişimini bozuyor ve kalp büyümesine neden oluyor. Büyük geniz eti varlığında ağızdan nefes almanın yanı sıra uykuda nefes durması ve yavaşlaması da görülebiliyor. “Apne” denilen bu nefes durmaları ve yavaşlamaları sırasında kandaki oksijen seviyesi düşüyor. Bu durumda akciğer ve kalbin sağ bölümünün yükü artırıyor. Kalbin önündeki akciğer direnci artınca kalbin sağ tarafında büyüme gelişiyor. Dolayısı ile solunum yolundaki tıkanıklık kalbin büyümesi ile sonuçlanabiliyor.

ÇOCUKLAR AMELİYAT SONRA AĞRI HİSSETMİYORLAR

Ameliyat kararı almak için çocuğun yaşı önemli bir kriter değil. Çünkü geniz etinin alınmasında yaş sınırı bulunmuyor. Geniz eti bölgesinde sinir dokusu bulunmadığından geniz eti alınan çocukların ameliyat sonrasında ağrı hissetmediklerini belirten Doç. Dr. Uğur Çınar, ameliyattan 3-4 saat sonra çocuğun yutmasının normale döndüğünü ve 2-3 günde iyileşmenin tamamlandığını söylüyor.

NEDEN BU KADAR ÇOK GENİZ ETİ AMELİYATI YAPILIYOR?

Anne babalarıni sık sordukları sorular arasında, neden bu kadar çok geniz eti-bademcik ameliyatı yapıldığı geliyor. Çocuklarda geniz eti ve bademcik büyümesi gibi sorunların sık enfeksiyondan kaynaklandığını vurgulayan Doç. Dr. Uğur Çınar, şu bilgileri veriyor:

"Günümüzde çocukların bağışıklığının gelişmesinde bazı sorunlar var. Bizler 7 yaşında okula başladık. Bu, bağışıklık gelişimi açısından iyi bir yaştır. Sokakta oynayıp mikroplarla haşır neşir olduk yani bağışıklığımız gelişmiş bir şekilde okula başladık. Şimdi ise bazen annenin çalışması nedeni ile bazen de çocuğun sosyalleşmesi gerektiği düşüncesi ile çocuklar 1-4 yaşında kreşe başlıyorlar. Bağışıklık sistemi tam olarak gelişmeden çocukların bir arada kalabalık ortamda diğer çocuklarla temas, kaçınılmaz olarak sık solunum yolu enfeksiyonu yaşanmasına neden oluyor. Bu enfeksiyonların sık geçirilmesi geniz eti-bademcik büyümelerinin en önemli nedeni. Sık enfeksiyon geçiren bazı çocukları 2-3 ay süre ile tekrar eve çekerek ameliyattan kurtarabilmeyi deniyoruz."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 29988 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim