100 Günlük Eylem Planı çalışmaları çerçevesinde Sosyal Güvenlik Kurumunun yayımladığı 2018/39 sayılı Genelgesi ile bazı yükümlülüklerini yerine getirmesine karşın elde olmayan nedenlerle primlerini süresinde ödeyemeyen işverenlere, 12 ayı geçmeyen borçlarını uygun koşullarda taksitlendirme imkânı tanındı.
Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle yıllık gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olanlardan; başvuru tarihi itibarıyla en az 3 yıldır prim ödeme yükümlüsü olmak, başvuru tarihinden geriye doğru 3 yıla ait aylık prim ve hizmet belgelerini veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerini süresinde vermiş ancak borç ödemede iyi niyet sahibi olmakla beraber; son 1 yıl içerisinde borçlarını ödeyememiş ve gerekli şartları taşıyan işverenlerin prim borçlarına 60 aya kadar taksitlendirme yapılabilecek.
Uyumlu prim borçlularının tespit edilip, “çok zor durum” halinin inceleneceği uyumlu işverenlere ayrıca şu kolaylıklar da sağlanacak:
1)Prim borçlarına uygulanmış olan gecikme cezası ve gecikme zammı yerine Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranları basit usulde uygulanacak.
2)Prim borçlarının taksitler halinde ödenmesinde yıllık % 22 olan tecil faizi çok zor durum derecesine bağlı olarak %1,1 ila %16,5 arasında değişen oranlarda uygulanabilecek.
3)500.000 TL’ye kadar olan borçlarda teminat aranmayacak. 500.000 TL’yi aşan kısım için ise % 25’i oranında teminat alınarak 60 aya kadar tecil ve taksitlendirme yapılabilecek.
4)Hacizli malın, Kanuna göre belirlenen değerinin yarısından az olmamak üzere satış bedelinin yarısının Kuruma ödenmesi kaydıyla bu malın borçlu tarafından satışına Kurumca izin verilebilecek.
5)Borç miktarı 2.000.000 TL ve altında ise satışına izin verilecek malın değeri konusunda Kanunda sınır konulmamıştır.
6)Borç miktarı 2.000.000 TL’nin üzerinde ise satışına izin verilecek malın Kanuna göre belirlenen değeri 2.000.000 TL’yi aşmamalıdır.