• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Uykusuzluk ve Alzheimer

Uykusuzluk ve Alzheimer
Doç. Dr. Serdar Dağ, Alzheimer’la ilgili olarak "Bu hastalıkta uyku bozukluğu sıkça görülür. Hasta, aşırı uyuduğu gibi günlerce uykusuz da kalabilir. Uykusuzluk, hafızanın daha da zayıflamasına ve sinirli hallere yol açar" dedi

Doç. Dr. Serdar Dağ, Alzheimer’la ilgili olarak "Bu hastalıkta uyku bozukluğu sıkça görülür. Hasta, aşırı uyuduğu gibi günlerce uykusuz da kalabilir. Uykusuzluk, hafızanın daha da zayıflamasına ve sinirli hallere yol açar" dedi

Doç. Dr. Serdar Dağ, nelerin bunamaya sebep olduğunu, Alzheimer'la bunamanın neden birbirine karıştırıldığını ve erken teşhisin önemini anlattı.

BUNAMA HANGİ YAŞTA BAŞLAR?
Bunama (Demans), kazanılmış ve işlev gören zihnin yitirilmesi demektir. Entelektüel fonksiyonların kaybıdır. Genellikle orta yaş ve orta yaşın ileri evrelerinde görülmeye başlar.

ALZHEIMER İLE BUNAMA AYNI MI?
Alzheimer, demans türlerinden biridir. Görülen bunamanın yarısından fazlasını Alzheimer tipi demans oluşturur. Bundan sonraki sırayı beyni besleyen damarların daralması ve tıkanması sonucu, beynin yeterince beslenmesine bağlı vasküler demans (damarlara bağlı kanama) alır.

DEMANS NASIL ANLAŞILIR?
İlk dikkati çeken belirti unutkanlık: Hasta, yakın geçmişi unutur. Eskiyi en ince ayrıntısına kadar hatırlar. Bu yüzden hasta yakınları, hasta için 'Hiçbir şeyi yok! Eskileri benden bile daha iyi hatırlıyor' düşüncesiyle yanılgıya düşer. Hasta başlangıçta gözlüğü bıraktığı ya da parasını koyduğu yeri veya arkadaşlarının adını hatırlamamaya başlar. Unutkanlık zamanla ilerleyerek hastanın yaşantısını zora sokar.
Uygunsuz cinsel davranış: Cinsellik, doğal hayatın önemli bir parçasıdır. Cinsel istek, demanslı hastada da devam edebilir. Hastanın kendini engelleme duygusu zayıfladığı için ilk zamanlarda, cinsel ağırlıklı konuşma, karşı cinse müstehcen imaların yanı sıra hastalığın ilerleyen dönemlerinde toplum içinde soyunma, cinsel organını elleme gibi belirtiler görülebilir.
Öfke ve sinirlilik: Öfke, yoğun duygusal bir tepki, sinirlenmek ise biraz daha ılımlı bir tepkidir. Eğer hastanın hafif sinirli bir hali yakınları tarafından fark edilmezse; duygular öfkeye doğru tırmanır. Hasta, kendisine ve çevresine zarar verebilir.
Lakayıtlık veya depresyon: Bu tür hastalarda motivasyon eksikliği, oturup boş boş bakma ve dünyadan kopma duygusu vardır. Demanslı hastalarda depresyon da sıkça görülür. Sinirlilik, sıkıntı, uykusuzluk, sık sık ağlama nöbetleri veya aşırı uyku gibi belirtiler de olabilir.
Peşinden ayrılmama veya talepte bulunma: Bu durum sıklıkla terk edilme korkusu nedeni ile ortaya çıkar. Hasta gün boyunca yaşamını yönlendirmesi için yakınlarından yardım ister ve daima bir şeyler talep eder.
Takıntı, şüphe ve paranoya: Takıntıda ne kadar mantık yürütüp ikna edilmeye çalışılsa da hastada değiştirilemeyen ve düzeltilemeyen yanlış inançlar vardır. Şüpheciliğin özelliği; ikna olmamak ve güvensizliktir. Ayrıca demanslı hastalarda, birinin kendini izlediği ya da öldürmek istediği gibi paranoyalar çok sık görülür.
Uykusuzluk: Uyku bozukluğu sıkça görülür. Hasta, aşırı uyuduğu gibi günlerce uykusuz da kalabilir. Uykusuzluk, hafızanın daha da zayıflamasına ve sinirliliğe yol açar. Özellikle Alzheimer tipi demansta yıllar içinde durmaksızın ilerleyen entelektüel yıkım sonucunda hasta tuvalet ihtiyacını, yeme-içme gereksinimini ve kişisel temizlik yeteneğini kaybeder. Yakınlarına bağımlı hale gelir.

İŞ YERİ EN BÜYÜK STRES KAYNAĞI
Profesyonellik bulunan her şarta uyum sağlama kabiliyetidir. Dolayısıyla iş yaşantısı insan yaşamını sürdürmesi için kaçınılmaz ise iş stresiyle başa çıkmayı bilmemiz gerekir. Neticede sinir ve stres; beyin fonksiyonlarını olumsuz etkilediği için dikkati azaltır, doğru karar vermeyi engeller ve olaylara objektif bakmayı önler. Sinir ve strese sebep olabilecek olaylarla karşılaşıldığı zaman şunları yapmak gerekir:

TEMİZ HAVADA OLUMLU DÜŞÜN
Bulunduğunuz ortamdan uzaklaşın.
Özellikle orta yaş grubunda görülen şeker ve tansiyon hastalığı gibi etkenler, sinir ve stresin oluşmasına zemin oluşturur. Sinir ve stres; tansiyon ve şekerin yükselmesine neden olur ve beyinde geri dönüşümü mümkün olmayan veya sakatlıkla sonuçlanan hasarlar (yüksek tansiyona bağlı beyin kanaması vs...) meydana getirir.
Temiz havada derin nefes alıp vermek ve bunu yaparken de daha olumlu şeyler düşünmek stresi önler.
Kontrol altına alınamayan duygular sonucunda beyin işleyişi bozulup diğer sistemlere de zarar vereceği için bir doktor tedavisine başlamakta fayda vardır.

DEPRESYONUN İLK BELİRTİSİ: UNUTMAK
Unutkanlık ve demans arasındaki fark nasıl anlaşılır? Her unutan kişi, demans değildir. Bunamanın ilk belirtisi; unutkanlıktır. Fakat unutkanlık, özellikle yoğun çalışanlarda ve depresyonda sık görülen bir belirtidir. En önemli fark, bunayan insanlar geçmişi çok iyi hatırladıkları halde yakın zamanı hatırlayamazlar. Bunun yanında bunamada unutkanlığa birçok belirti eşlik eder. Depresyon ile bunama birbirine çok benzer özellikler gösterir. İşte depresyonun özellikleri:
İnsan daima mutsuz ve karamsar olur.
Hiçbir şeyden haz alamaz.
Uykusuzluk veya aşırı uyku hali olur.
İşe kendini verememe ve halsizlik olur.
İnsanın kendine güveni azalır.
Kişi daima yatmak ister veya hareketlerinde huzursuz bir artış izlenir.
Bazen kişinin hayattan hiçbir beklentisi olmaz hatta intiharı bile düşünebilir.
Tüm bu belirtilerin yanında dikkat dağınıklığı da depresyonda sıkça görülür.

ERKEN TEŞHİS TEDAVİYİ ETKİLER
Her hastalıkta olduğu gibi bunama da erken teşhis edilirse, hastalığın tedavisindeki başarı oranı o kadar artar. Bunamanın birçok türü vardır. Özellikle beyin kan akımına bağlı vasküler demanslarda; erken teşhisle, beyne giden kan akımı düzeltilerek bunama hiç olmadan kişi sağlığına kavuşur. Diğer demans türlerinde de erken tedavi hastalığın şiddetini azaltır.

İYİ BESLENİP SPOR YAPMAK ERTELER!
Ailesinde bunama olanlar nasıl önlem almalı?
Özellikle anne ve babasında bunama olanlar, ileriki yaşlarda maalesef bu hastalığa adaydır. Bu yüzden hazırlıklı olmaları gerekir. Korunmak için, iyi beslenme, düzenli spor, çalışma hayatından kopmadan beyni zinde tutmak ve stresten uzak bir yaşam biçimi belirlemek şarttır. Tansiyon, kalp ve şeker gibi hastalığı olanların rutin doktor ziyaretlerini düzenli yapmaları gerekir. Unutkanlık bunamanın ilk belirtisidir. Orta ve ileri yaşta aşırı unutma başlarsa, mutlaka hekime başvurmak ve beyin fonksiyonlarını kontrol ettirmek gerekir.

ESRA TÜZÜN



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4349 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim