• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 17 °C

Uykusuzluğa yenik düşmeyin

Uykusuzluğa yenik düşmeyin
Uykusuzluk (insomni), birçok insanın hayatı boyunca mutlaka bir dönem yaşadığı bir sorundur.

Uykuya dalmakta ve/veya uykuyu sürdürmekte güçlük çekilebildiği gibi, sık uyanma durumlarının veya her ikisinin de birlikte görülebileceğini belirten Bayındır Hastanesi İçerenköy Nöroloji  Bölümü’nden  Uzman Dr. Melek Kandemir, uykusuzluğun tıbbi bir sorun olduğunu ve mutlaka tedavi edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Günümüzde çalışma koşulları, günlük stresler, iş ve ailevi sorunlar uykusuzluğa sebep olabilmektedir. Hafif şikayetleri olan kişiler, evde kendilerinin uygulayabilecekleri birkaç basit öneriyle bu uykusuzluk durumundan kurtulabilirler.

Uykunun başlatılmasında triptofan önemli bir rol oynamaktadır. Yatmadan önce, uykuyu teşvik eden, triptofan bakımından zengin olan gıdalar - ılık süt, ceviz-fındık gibi kabuklu kuru yemişler, muz, bal ve yumurta - tüketmek uykuya dalmanızı kolaylaştırabilir. Ayrıca karbonhidrat bakımından zengin gıdalar kanda uykuya teşvik edici madde olan triptofanı artırır. Yatmadan önce az miktarda mısır gevreği/tahıl ve süt, yoğurt ve kraker, ekmek ve peynir gibi besinlerden atıştırmak uykunuzun gelmesini kolaylaştırabilir. Fakat uyku öncesinde karbonhidratlı gıdalar çok fazla tüketilmemelidir. Hazmı zor olduğundan, yatmadan önceki atıştırmalar için protein tüketimi minimum düzeyde tutulmalıdır.

Akşam yemeklerinde fast-food gibi ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınılmalı, baharatlı gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalı veya yatmadan 4 saat öncesinde tüketimine dikkat edilmelidir.

Su sağlıklı bir metabolizma için çok önemlidir. Sıvı tüketimi daha çok gün içi saatlerinde yapıldığında ve akşam belli bir saatten sonra sıvı alımı azaltıldığında, wc’ye gitme ihtiyacı azalacağından uyku bölünmemiş olur.

Kahvenin uykuyu bozduğu bilinmektedir. Az miktarda kahve içeren gıdalar - çikolata, kola, çay, kafeinsiz kahve - da uykuyu bozabilir. Yatmadan 4-6 saat öncesinde kafeinin kesilmesi önerilir.

Ağrı kesiciler, kilo vermeyi sağlayan ilaçlar, idrar söktürücüler ve soğuk algınlığı ilaçları gibi bazı ilaçlar da bir fincan kahve kadar veya daha fazla kafein içerebildiği unutulmamalıdır.

Nikotin de kafein gibi santral sinir sistemini uyarıcı etkiye sahiptir. Bu yüzden, yatmadan önce ve gece uyanıldığında sigara içilmemelidir.

Yatmadan önce alkol de alınmamalıdır. Alkol uykuya dalmayı kolaylaştırabilir, fakat uykudan sık uyanmalara, daha az dinlendirici bir uykuya, baş ağrılarına, gece terlemesine ve kabuslara neden olur. Eğer alkol alınıyorsa, mutlaka her bir bardak içki, bir bardak su ile dengelenmelidir. En uygunu yatmadan 4-6 saat öncesinde alkol alımının kesilmesidir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3818 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim