• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 16 °C

'Uykusunda horlayanlar daha çok kaza yapıyor'

'Uykusunda horlayanlar daha çok kaza yapıyor'
Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yörük, "Horlayan kişiler uykuda dinlenemediği için trafikte dikkati dağılıyor, bu da trafik kazalarına neden oluyor" dedi.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr.Özgür Yörük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, horlamanın basite alınmaması gerektiğine işaret ederek, horlamadan dolayı birçok aile travması yaşayan hastayla karşılaştıklarını söyledi.

Horlamanın, ciddiye alınması gereken bir rahatsızlık olduğunu ifade eden Yörük, horlamanın trafik kazalarına, dikkat eksikliklerine, kişilik bozukluklarına, hatta psikiyatrik bozukluklara yol açtığını belirtti.

Horlayan ve nefesi kesilen insanların daha fazla uykuya eğilimli olduğuna dikkati çeken Yörük, şöyle konuştu:

"Sürekli yollarda olan şoförler var. Horlayan insan uykusunu alamaz, uykusuz yola çıkarsanız nasıl olursunuz, dikkatiniz dağılmış bir halde yol alırsınız. Şoför niye yolda uyusun? Ya gece bir sıkıntısı oldu uyuyamadı ya da horladığı için nefesi kesildiği için uyuyamadı. Uyumak demek oksijenize olmak demek, vücudun nefes alması demek, sürücü horladığı için dinlenme olmuyor. Artık vücudun dayanacak gücü kalmıyor ve direksiyon başında kendini kaybediyor, trafik kazalarına neden oluyor."

"Horlama kilo da aldırıyor"

Horlama hastalığının kilolu insanlarda daha çok görüldüğünü vurgulayan Yörük, "Horlandıkça da endrojen kortizon dediğimiz bir hormon salgılar. Yani sanki biz dışarıdan kortizon almış gibi şişeriz, hasta horladıkça nefes kesilmeleri oldukça, daha çok strese girdiği için daha çok kortizon salgılanır ve hasta kilo alır. Biz horlayan hastalarımıza kilo vermelerini öneriyoruz" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 5232 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim