Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akkaya, hastanın tedavisinde tam sonuç alınamadığı durumlarda 'uyku meleği' olarak bilinen PAP isimli makinelere tabi tutulduğunu söyledi.
Uykuda solunum bozukluğunu, uyku esnasında solunumun 10 saniyeden fazla durması olarak tanımlayan Prof.Dr. Akaya, "Bir insanda saatte 5'ten daha fazla solunum durması varsa, bu uykuda solunum bozukluğu olduğunu gösterir. Bazı hastalar gece uykuda nefesinin durduğunu söyler. Bu tanıklı apne bulgusu olduğunu gösterir. Eğer nefes durması 30'un üzerindeyse bu hasta için ağır uyku bozukluğu teşhisi konulur" dedi.
Uykuda solunum bozukluğunun bir başka bulgusunun gündüz aşırı uyku hali olduğuna dikkat çeken Prof.Dr.Akkaya, şöyle konuştu: "Gece rahat uyunamadığı için gündüz hastalar sürekli uyku halindedir. Kişi uykuyu tam alamadığı, vücudu dinlenemediği için bu kişiler gündüz uyurlar."
TRAFİK KAZALARININ NEDENİ
Hastalar araç kullanırken uyudukları için trafik kazalarının meydana geldiğine dikkat çeken Isparta Şifa Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akkaya, "Trafik kazalarının en önemli nedenlerinden birisi de budur" dedi.
HORLAMA İŞİTME KAYBI OLUŞTURABİLİR
Üçüncü bulgunun hastaların horlaması olduğunu kaydeden Prof.Dr. Ahmet Akkaya, şunları söyledi: "Hasta gece uyurken horlar. Horlamanın şiddeti, sayısı, frekansı çok önemlidir. Öyle horlama vardır ki, hastayı işitme kaybına kadar götürür. Horlama nedeniyle hasta dinlenemez. Hastada sempatik hiperaktivasyon gelişir. Bu da hastada ani tansiyon, şeker yükselmesine, ani kalp krizi ve inme denilen beyin kanamalarına yol açabilir. Uykuda solunum bozukluğu bir çok hastalığın altında yatan nedenlerden biridir."
Bazen hastada basit semptomlar görülebileceğine dikkat çeken Prof.Dr. Akkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu semptomları hasta genellikle ifade etmez. Örneğin hasta TV'nin ne zaman başına geçse uyuklamaya başlar. Bazen yemekten sonra hemen uyku hali gelişir. Hasta 'dinlenemiyorum, sürekli yorgunum' der. İşte sürekli halsizliğin nedenlerinden biri de uykuda solunum bozukluğudur. Sabah başağrısı, erkek hastalarda kısırlık, obezite, damar yetmezliği gibi pek çok sorunun altında uykuda solunum bozukluğu yatar."
UYKU MERKEZLERİNDE TEŞHİS MÜMKÜN
Uykuda solunum bozukluğunun tanısının konulması için hastada üç ana semptom görülmesi gerektiğini belirten Prof.Dr. Akkaya, şunları kaydetti: "Hastanın uykuda nefesi duruyorsa, gece horluyorsa ve gündüz aşırı uyku hali varsa o kişi de uykuda solunum bozukluğundan söz edilebilir."
Bu hastalığın derecesinin ölçülmesi için uyku laboratuvarları kurulduğunu anlatan Akkaya, sözlerine şöyle devam etti: "Bu laboratuvarlarda hasta gece boyunca üniteye bağlanır. Hastanın gece boyunca tüm hareketleri kaydedilir. 56 elektrotla tüm vücudun çalışması gece boyunca tespit edilir. Sabah bunların çalışması yapılır. Bu çalışma sonrası teşhis konulur. Nefes durması saatte 5-15 arasındaysa hafif, 15-30 arası orta, 30 ve üstü ağır solunum bozukluğudur. Hastaya tanı koyulduktan sonra uykusuzluk çektiği tespit edilen hasta psikiyatriye gönderilir. Hipersomya denilen aşırı uykuluk hali tespit edilebilir. Bazı hastalarda huzursuz bacak dediğimiz (uyku sırasında bacak atma, duvara vurma) dediğimiz sendrom tespit edilebilir. Yine horlamanın şiddeti tespit edilebilir. Tanıdan sonra hastanın üst solunum yolu sorunu varsa, burunda tıkanıklık varsa kulak burun boğaz tarafından incelenir. Huzursuz bacak sendromu varsa nörolojiye yönlendirilir. Diyabetik sendrom varsa dahiliyeye, diş bozuklukları varsa diş hekimine yönlendirilir. Görüldüğü gibi uykuda solunum bozukluğu 6-7 branşı ilgilendirir. Bu birimlerin birlikte çalışmasıyla hastanın tedavisi mümkündür"
'UYKU MELEĞİ' İLE TEDAVİ
Eğer hastada tam sonuç alınamazsa bu kez hastanın PAP denilen makinelere tabi tutulduğunu belirten Prof.Dr. Akkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Pozitif basınç makinesiyle hastaya maskeyi takarak hastanın gece boyunca nefes alıp vermesi sağlanıyor. Hasta nefesini alamadığı zaman bu maske basınç sayesinde nefes alıp vermeyi sağlıyor. Bu cihazlara halk arasında 'uyku meleği' deniyor. Uykuda ağır solunum bozukluğu teşhisi konulan hastaya pozitif basınç uygulandığında hasta kalktığında uykusunu aldığını, iyi dinlendiğini, halsizliğinin kalmadığını söyler."
YÜZ KİŞİDEN ALTISINDA GÖRÜLÜYOR
Uykuda solunum bozukluğunun tedavisinde önce tanının konması, hastalığın şiddetinin belirlenmesi, diğer branşlarla birlikte çalışılması ve PAP cihazları ile hastalığın yüzde 100 tedavi edildiğini bildiren Prof.Dr. Ahmet Akkaya, "100 kişiden 6'sında bu hastalık görülebiliyor. Uykuda solunum bozukluğu olan hastalarda obezite ve yüksek tansiyon durumunda anı ölüm oluşabilir. Bu hastaların ileriki yaşlarda yaşam standartları düşer. Eğer hastalar uçak, tren, araç kullanıyorsa birdenbire uyku hali oluşması durumunda ölümlere yol açabilirler. Kritik görevlerde olanların mutlaka uyku bozuklukları yönünden araştırılması gerekir" ditye konuştu.
Uykuda solunum yetersizliğine dikkat!
Uykuda nefes alışverişinin bir süre durması, gece boyunca horlama ve gündüz aşırı uyku hali gibi bulgularla ortaya çıkan 'uykuda solunum bozukluğunun' önemli bir sağlık sorunu olduğu belirtildi.
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 5448 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'nden Dünya KOAH Günü dolayısıyla açıklamaBursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Görek Dilektaşlı, tütün ve tütün ürünlerinin KOAH'ın en yaygın nedeni olduğunu bildirdi.
KOAH'ın en yaygın nedenleri sigara kullanımı ve hava kirliliğiMedicana Sağlık Grubundan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Özcan Oğurlu, KOAH'ın en yaygın nedenlerinin sigara kullanımı ve hava kirliliği olduğunu bildirdi.
"İyi uyku" tedavisi için Kafkasya'dan Kars'a geliyorlarKafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi'ndeki "Uyku Apne Ünitesi"ne Rusya, Gürcistan, Azerbaycan ve Kafkasya bölgesindeki ülkelerden gelen birçok hasta, tedavinin ardından rahat uykuya kavuşuyor.
Hava kirliliği akciğer kanseri riskini artırıyorAkciğer kanseri sonucu ölümlerin yüzde 18,56'sının nedeninin hava kirliliği olduğu, sanayileşme, kentleşme ve insan faaliyetleri nedeniyle meydana gelen dış mekan hava kirliliğinin ise akciğer kanseri riskini yüzde 10 artırdığı kaydedildi.
- 18:38 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, TÜSEB Başkanı Kervan ve beraberindeki heyetle bir araya geldi
- 17:53 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, 3. Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'nde konuştu:
- 17:38 - Ödemiş'te Diyabet Farkındalık Sempozyumu düzenlendi
- 17:23 - Edirne 112 Acil Çağrı Merkezi 10 ayda 54 bin çağrı cevapladı
- 17:18 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması sanık savunmalarıyla devam ediyor
- 16:53 - Beypazarı Aile Yaşam Merkezi'nde Ağız ve Diş Sağlığı Semineri düzenlendi
- 16:53 - Niğde'de 12 günlük bebeğin kalbinde iki büyük atardamar arasındaki açıklık ameliyatla kapatıldı
- 16:43 - Muğla'da ambulansın çarptığı kadın öldü
- 16:33 - Van Eğitim Araştırma Hastanesi Tüp Bebek Merkezi çocuk hayali kuranların hizmetinde
- 16:23 - Medipol Sağlık Grubunca "Ağız ve Diş Sağlığı Festivali" düzenlendi
- 16:08 - Emine Erdoğan, Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'ne mesaj gönderdi:
- 15:53 - Sivas Cumhuriyet Üniversitesine yeni anjiyografi cihazı alındı
- 15:33 - Diyarbakır Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, 10 ayda 479 bin 115 hastaya hizmet verdi
- 15:28 - Sivrihisar'da, sağlık yaşama yürüyüşle dikkati çektiler
- 15:18 - DSÖ'den "Gazze'deki en az 12 bin hastanın acil tıbbi tahliyesi yapılmalı" çağrısı
- 14:03 - "Mucize Organ Beyin Sempozyumu"nun dördüncüsü İstanbul'da yapıldı
- 11:18 - Bingöl'e "sismik izolatör" ve "viskoz sönümleyici damper" sistemiyle hastane yapılıyor
- 11:13 - Havadaki partikül madde kirliliği göz kliniklerine başvuruları artırıyor
- 11:03 - Sanal kumar ve bahis bağımlılığı çocuklar ile gençleri tehdit ediyor
- 10:53 - Probiyotik besinler dişte çürük oluşumunu engelliyor
- 10:53 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması 4. gününde sürüyor
- 09:17 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/45
- 01:30 - TBMM kararı Resmi Gazete'de
- 19:43 - Bingöl Adaklı Devlet Hastanesinde hasta yatışı hizmeti verilmeye başlandı
- 19:18 - Manisa'da evinde yangın çıkan hemşire hayatını kaybetti
- 19:08 - TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK Meclis'te taleplerini dile getirdi
- 17:58 - Uzmanından ağız sağlığını korumak için öneriler
- 17:38 - Osmaniye Devlet Hastanesine "Anne Dostu Hastane" ödülü verildi
- 17:28 - İtalya'da sağlık çalışanları 24 saatlik greve gitti
- 17:13 - Siirt'te Dünya Çocuk Hakları Günü'nde Gazze'deki çocuklar için sessiz yürüyüş yapıldı
- 16:38 - Karabük'te uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadele toplantısı yapıldı
- 16:28 - Eskişehir'de aile diş hekimliği farkındalık eğitimi protokolü imzalandı
- 16:23 - Eskişehir'de "Lise Düzeyindeki Okullarda İlk Yardım Farkındalığının Artırılması İş Birliği Protokolü" imzalandı
- 16:18 - Bahçesaray'da rahatsızlanan kişi ambulans helikopterle Van'a nakledildi
- 15:58 - Mardin'de "İşitme Tarama Referans Merkezi" açıldı
- 15:53 - Sağlık Bakanlığı, 10 ayda özel sağlık tesislerine yönelik 55 bine yakın denetim gerçekleştirdi
- 15:28 - TİDER ve Cargill'den Orhangazi'ye Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi
- 15:03 - Trump'ın ABD federal sağlık hizmetlerine aday gösterdiği Mehmet Öz, bu göreve getirilecek ilk Türk olacak
- 15:03 - Saadet Partisi Grup Başkanvekili Şahin'den "yenidoğan çetesi" davasına ilişkin açıklama:
- 11:53 - Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'nden Dünya KOAH Günü dolayısıyla açıklama
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim