• BIST 9916.22
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 8 °C
  • İzmir 8 °C

Uyku sorunları ciddi kronik hastalıklara yol açıyor

Uyku sorunları ciddi kronik hastalıklara yol açıyor
Yeni bir araştırmaya göre uykusuzluk sorunu dünyada giderek büyüyor. Uyku bozuklukları diyabet, kalp ve damar hastalıkları gibi kronik hastalıklarla da ilişkilendiriliyor.

Uykusuzluk sadece gelişmiş ülkelerin sorunu değil. Gelişmekte olan ülkelerde de bu sorun giderek kötüleşiyor.

İngiltere’nin Coventry şehrindeki Warwick Tıp Fakültesi araştırmacılarının, doktor Saverio Stranges öncülüğünde yürüttüğü araştırmada Afrika ve Asya’dan sekiz ülkenin verileri karşılaştırılıyor. Araştırma Gana, Tanzanya, Güney Afrika, Hindistan, Bangladeş, Vietnam, Endonezya ve Kenya’da uyku sorunlarının ne kadar yaygın olduğunu değerlendiriyor. Stranges, bu sekiz ülkede görülen uyku sorunlarının muhtemel sebeplerini de incelediklerini belirtiyor. Araştırmaya göre, gelişmekte olan ülkelerde 150 milyon kişi uyku sorunlarıyla mücadele ediyor.

Stranges, uyku eksikliğinin iştahı etkilediğini ve bazı önemli fizyolojik fonksiyonlara zarar verdiğini gösteren biyolojik bulgular olduğunu söylüyor. Araştırmanın öncüsü İngiliz uzman, uyku bozukluklarının bağışıklık sistemini de zayıflattığını ve bunun da kronik hastalıklara yol açabileceğini ekliyor.

Stranges uyku sorunlarının sigara ve dengesiz beslenme gibi kötü alışkanlıklarla da ilişkisi olduğunu belirtiyor. Uzman, Batılı toplumlarda 24 saat aralıksız devam eden yaşam temposunun uyku bozukluklarındaki rolüne dikkati çekerken, Internet kullanımını da bu salgının başlıca nedenlerinden biri olarak tanımlıyor.

Warwick Tıp Fakültesi’nin araştırması, gelişmekte olan ülkelerdeki uyku sorunlarını çoğunlukla depresyona ve anksiyete bozukluğuna bağlıyor. Bu ülkelerde görülen uyku sorunları kadınlar arasında daha yaygın.

Dr. Stranges uyku sorunlarının gelişmekte olan bazı ülkelerde önemli bir kamu sağlığı sorunu haline geldiğini söylüyor. Stranges’a göre, araştırmanın en ilginç bulgularından biri de, bu sorunun yaygınlık oranının çalışmanın yapıldığı ülkeler arasında dikkat çekecek ölçüde değişiklik göstermesi. Örneğin Bangladeş’te uyku bozukluğu yaşayanların oranı yüzde 40’ın üzerindeyken, Hindistan ve Endonezya’da bu oran daha düşük.

Stranges, gelişmekte olan ülkelerde ölüm ve salgın hastalık oranlarının yüksekliğini hatırlatarak, bu toplumlardaki uyku sorunlarının zaten çok yaygın olan kronik hastalıklara olumsuz etki yapabileceğini belirtiyor.

Warwick Tıp Fakültesi’nin araştırması, toplumların genel sağlık değerlendirmesi yapılırken uykuyla ilişkili verilerin de göz önünde bulundurulmasını tavsiye ediyor. Dr. Stranges’a göre, yoksullukla da bağlantılı olan uyku sorunlarına basit çözümler üretmekse mümkün değil.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3000 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim