• BIST 9916.22
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 8 °C
  • İzmir 8 °C

Uyku hakkında doğru bildiğiniz yanlışlar!

Uyku hakkında doğru bildiğiniz yanlışlar!
Bugüne kadar uykusuzlukla ilgili birçok şey söylenmiştir. Bazen ılık bir odanın uykunuzu getireceği söylenirken kimi zaman da akşama doğru içilen çay veya kahvenin...

Bugüne kadar uykusuzlukla ilgili birçok şey söylenmiştir. Bazen ılık bir odanın uykunuzu getireceği söylenirken kimi zaman da akşama doğru içilen çay veya kahvenin uykuyu kaçırdığı belirtildi. Peki bunlar ne kadar doğru?

Reader's Digest dergisinde yer alan habere göre, işte uyku hakkında doğru bildiğiniz yanlışlardan bazıları:

Efsane: Uyumakta zorlanıyorsanız yapacağınız en iyi şey yatakta kalmaktır.

Gerçek: Bu uykusuzluk çeken kişinin durumuna bağlıdır. Uyku uzmanları bu konu üzerinde değişik düşünceler sunuyorlar. Fakat birçoğu sakin ve huzurlu olduğunuzda yatakta kalmanızı ve vücudunuzun ve zihninizin dinlenmesine izin vermenizi öneriyorlar. Ancak yatakta uzanmak sizi rahatsız ediyorsa, sizde gerginlik oluşturuyorsa kalkın ve uykunuz gelene kadar bir şeylerle ilgilenin.

Efsane: Ilık bir oda uykunuzu getirecektir.

Gerçek: Aslında bunun tam tersi doğrudur. Ulusal Uyku Derneği'ne göre, uyku için ideal oda sıcaklığı 12 ile 22 derece civarındadır. Bu geniş sıcaklık aralığı vücut sıcaklığınızın düşmesini ve uyku döngüsünün başlamasını sağlıyor. İyi bir hava sirkülasyonu, hafif battaniyeler ve ılık el ile ayaklar sağlıklı şekilde uykuya dalmanız için önemlidir.

Efsane: Öğleden sonra içeceğiniz bir fincan kahve uykunuzu kaçırmaz.

Gerçek: Kafein hassasiyetinize bağlı olmak üzere yaşınızı da göz önüne aldığınızda günün herhangi bir saatinde aldığınız kafein potansiyel olarak geceleri uykunuzu kaçırabilir. Vücudunuzun içtiğiniz kafeinin yarısını parçalaması 7 saat sürüyor ve kafein hassasiyetiniz zamanla değişiklik gösteriyor. Eğer geceleri uyuyamıyorsanız özellikle öğleden sonra kafein alımını ve hatta sabahları içtiğiniz kahve sayısını da azaltın.

Efsane: Gece yatmadan önce bol karbonhidratlı atıştırmalık yerseniz iyi uyursunuz.

Gerçek: Daha fazla karbonhidrat içeren besinleri yemek triptofan emiliminizi artırmanın ve serotonin üretimine yardımcı olmanın en iyi bir yoludur, bu da vücudun gevşemesine ve uykusuzluk sorunlarıyla baş etmenize yardımcı olur. Fakat yatma saatinden birkaç saat önce yenen herhangi bir şey yenmesinin uyku üzerindeki etkileri üzerinde çalışan bilim adamları, akşamları geç saate yenen yemeğin vücut sıcaklığını artırdığını, ancak sindirim sorunlarına yol açıp uykunuzu kaçırdığınız söylüyorlar.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4030 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim