• BIST 9733.17
  • Altın 3041.487
  • Dolar 35.4912
  • Euro 36.2849
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 13 °C

Uyku bozukluklarına fok balıkları çare olacak!

Uyku bozukluklarına fok balıkları çare olacak!
Milyonlarca kişi uyku düzensizliğinin yolaçtığı sorunlarla mücadele ederken, kürklü fok balıklarıyla ilgili yeni bir araştırma bu soruna bir çözüm sunabilir.

Amerika'nın Sesi (VOA)'nin haberine göre, fok balıklarının beyinlerinin yarısı bilinçsiz haldeyken, yarısı tehlike ihtimali karşısında uyanık duruyor. Kanada, Rusya ve Amerika’dan gelen uluslararası araştırma ekibi, fok balıklarının bunu yapmasını sağlayan beyin kimyasallarını tespit etti.

Los Angeles’taki California Üniversitesi (UCLA) Beyin Araştırmaları Enstitüsü’nden Jerome Siegel, fokların beyinlerinin uyku durumundaki tarafında düşük oranda asetilkolin bulunurken, bu maddenin uyanık tarafta daha yüksek oranda bulunduğunu belirledi.

Siegel, “Sinir taşıyıcısı asetilkolin maddesinde azalmanın, beynin her iki yarımküresinde uykuyla doğrudan bağlantılı olduğunu keşfettik” dedi.

Uzman, asetilkolin ile kimyasal benzerlik taşıyan nikotinin vücutta meydana getirdiği uyandırıcı etkinin de bu sebepten kaynaklanabileceğini ekledi.

Bir başka beyin kimyasalı, çoğunlukla reçetesiz uyku hapı olarak satılan serotonin hormonunun beynin iki kısmında da aynı oranda bulunduğu belirtildi.

Siegel, ekibinin herhangi bir uyku hapını onaylamadığını, ancak bulguların insanlar üzerinde önemli etkileri olabileceğini söyledi.

Siegel, “Neden uyuduğumuzu, vücudumuzda neler gerçekleştiğini, uyku bozukluklarının sebeplerini anlamamız açısından bu çok önemli. Uykunun ne olduğunu tam olarak bilmeden sorunu tespit edip çözemeyiz” şeklinde konuştu.

Fok balıkları üzerine yaptıkları araştırmanın insan sağlığı üzerinde hemen bir etkisi olmamasına rağmen, Siegel ve ekibi, çalışmanın hangi beyin kimyasallarının uyku açısından önemli olduğunu anlamanın değerli olduğuna inanıyor.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3550 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim