• BIST 8618.57
  • Altın 3032.461
  • Dolar 34.3283
  • Euro 37.4449
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 12 °C

"Uyku bozukluğu, iş verimini ve hayat kalitesini etkiliyor"

"Uyku bozukluğu, iş verimini ve hayat kalitesini etkiliyor"
Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Öztürk: "Uyku bozuklukları, toplumda yüksek oranda görülmektedir, hipertansiyon, diyabet, obezite, bağışıklık sistemi hastalıkları ve diğer kronik hastalıkların oranını da artırmaktadır"

Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, uyku bozukluklarının iş verimi ile hayat kalitesini önemli ölçüde etkilediğini belirterek, "Uyku bozuklukları, toplumda yüksek oranda görülmektedir. Hipertansiyon, diyabet, obezite, bağışıklık sistemi hastalıkları ve diğer kronik hastalıkların oranını da artırmaktadır." dedi.

Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Dünya Uyku Günü" olarak kabul edilen 17 Mart'ta uyku bozukluklarının yaygınlığına ve sağlık üzerindeki etkilerine dikkati çekmek üzere aktiviteler planlandığını, bu konuda farkındalığı artırıcı çalışmalar yürütüldüğünü bildirdi.

Uyku bozukluklarının en yaygınının "uykusuzluk" olduğuna işaret eden Öztürk, "obstrüktif uyku apnesinin" erkeklerde yüzde 17, kadınlarda ise yüzde 9 oranında saptandığını dile getirdi.

Bunun çeşitli hastalıkların yanı sıra depresyon, gün içinde yorgunluk, konsantrasyon bozuklukları, davranış değişiklikleriyle kişilerin yaşam kalitesini düşürdüğünü anlatan Öztürk, "Uyku bozukluklarının tespiti, demans ve parkinson gibi ilerleyici hastalıkların başlangıç aşamalarında tanı konulmasına yardımcı olabilir." diye konuştu.

- "Yüzden fazla uyku bozukluğu ve hastalığı çeşidi mevcut"

Uykunun beynin pasif değil aktif bir süreci olduğunu ifade eden Öztürk, şunları kaydetti:

"Sağlıklı uyku, dengeli beslenme ve egzersizle birlikte sağlıklı yaşamanın üç temel gereksiniminden biridir. Uyku bozuklukları toplumda yüksek oranda görülmektedir. Hipertansiyon, diyabet, obezite, bağışıklık sistemi hastalıkları ve diğer kronik hastalıkların oranını da artırmaktadır. Bu durum, özellikle gündüz uyku bozuklukları, aşırı uyku eğilimi gibi durumların ortaya çıkardığı iş kazası risklerini, iş verimini ve hayat kalitesini önemli ölçüde etkilemektedir. Yüzden fazla uyku bozukluğu ve hastalığı çeşidi mevcut. Gerekli tetkiklerin ardından hastalar uygun şekilde koruma ve tedavi programına alınmaktadır."

- Sağlıklı uyku için gerekenler

Uyku bozukluklarının tespiti durumunda başta uyku hijyeninin düzeltilmesi olmak üzere gerekli medikal tedavi ve girişimlerin başarıyla uygulanabildiğini belirten Öztürk, sağlıklı uyku için şu tavsiyelerde bulundu:

"Uyuma ve uyanma zamanlarınızı sabitlemeye çalışın. Gün içi dinlenme uykularına alışıksanız, bu sürenin 45 dakikayı aşmamasına çalışın. Uyku saatinizden önceki 4 saat alkol almayın, sigara kullanmayın. Uyku saatinizden önceki 6 saat içinde kafein almayın. 4 saat içinde ağır, baharatlı, şekerli gıdalar tüketmeyin. Düzenli egzersiz yapın ancak hemen uyku öncesi olmasın. Rahat bir yatak edinin. Yatak odanızın ısısı uygun olsun, odanızı havalandırın. Işık ve sesleri olabildiğince izole edin. Yatak odanızı çalışma veya dinlenme odası olarak kullanmayın, sadece uyku amaçlı kullanmaya çalışın."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4196 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim