• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 16 °C

Uyku apnesinden lazerle kurtulmak mümkün

Uyku apnesinden lazerle kurtulmak mümkün
Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erdal Seren, en fazla erkeklerde görülen obstrüktif uyku apnesi sendromu (OUAS) hastalığının lazerle tedavi edilerek hastalıktan kurtulmanın mümkün olduğunu söyledi.

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erdal Seren, obstrüktif uyku apnesi sendromu (OUAS) hakkında bilgiler verdi. Hastalığın nedenleri, şikayetleri, tanısı ve tedavisi hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Seren, "OUAS sıklığının genel toplum içinde yüzde 4 olduğu zannedilmektedir. Bu oran kadınlarda yüzde 2'ye düşerken, erkek nüfusta yüzde 5-10'a çıkmaktadır. Bunun yanı sıra OUAS'lı hastaların yaklaşık yüzde 85-90'ı erkektir. Ayrıca OUAS'lı hastaların 2 bölü 3'ü şişman olup, OUAS sıklığı yaşla birlikte belirgin olarak artar. Hastalığın nedenlerine baktığımız zaman, burun girişinde glottik bölgeye kadar olan alanda üst solunum yolunu daraltan her türlü patoloji nedeni OUAS nedeni olabilir. Üst hava yolunun en dar bölümü olan velafarengeal bölümü üst farenks hizasındadır bu nedenle bu alan kollabsa en duyarlı bölgedir" dedi.

OUAS'TAN DOĞAN ŞİKAYETLER VE TANI

Horlama, OUAS'ın en belirgin yakınması olup OUAS hastalarının tümünde görüldüğüne dikkat çeken Doç. Dr. Seren, "Hastaların şikayetlerine baktığımız zaman, OUAS obezite ile direkt ilişkilidir. İdeal kilosunun yüzde 15 üzerinde olanların yarısından fazlasında görülür. Gündüz uyku hali yapar, gün boyu izlenen unutkanlık, hafıza kaybı, dikkat azlığı, konsantrasyon bozukluğu hastalara eşlik edebilir. Kişilik değişikliği, depresyon, entelektüel gerileme gibi sebeplere yol açar. Hastalara, genel fizik muayene, KBB muayenesi, görüntülüme yöntemleri ve uyku çalışmaları anlamında tanı koyulabilmektedir" diye konuştu.

OUAS'IN TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Horlama ve uyku apnesisendromu olan hastalarda hastalığın şiddeti ve obtruksiyon lokalizasyonuna göre tedavi geniş bir yelpazeyi içermekte olduğunu söyleyen Uzman Doç. Dr. Erdal Seren hastalığın tedavisi ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: "Hastalarda başvurulan tedavi yöntemleri kabaca şu ana ve alt başlıklarda incelemek mümkündür. Genel önlemlerin başında kilo vermek gelir. Yatmadan önce sigara alımından ve ağır yemeklerden kaçınılmalıdır. OUAS'lı hastada cerrahi tedavi endikasyonları şöyle sıralanabilir. Gün boyu uyku halinin etkilemesi. Belirgin aritmi olması. Belirgin anatomik problemin olması. Diğer tedavilerden fayda görmemiş olması gerekir. Lazer Yardımlı Uvulopalatoplasti tedavisi Lokal veya topikal anestezi ile 15-20 dakikada yapılabilen, uvula yeniden biçimlendirilecek ve yan kısımlarında çukurluklar oluşturulacak şekilde yumuşak damak tıraşlanır. Tekrar girişimler gerektirebilir. En önemli avantajı kanamanın neredeyse olmaması ve hastanın hızla günlük yaşantıya dönmesidir. Hastanemizde bu tür şikayetleri olan hastalara yönelik olarak diod lazer kullanılarak yapılan operasyonlar; lazer yardımlı endoskopik konka cerrahisi, lazer yardımlı uvulopalatoplasti (LAUP), lazer yardımlı uvulektomi, lazer yardımlı palatoplasti, lazer midlineglossektomi ve radyofrekans uygulamaları başarıyla uygulanmaktadır."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 10094 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim