• BIST 9665.93
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.213
  • Euro 36.6812
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

Üroloji Uzmanı Uyardı: “Taş Hastalığı Tedavisi Geciktirildiğinde Böbrek Yetmezliği Ortaya Çıkabilir”

Üroloji Uzmanı Uyardı: “Taş Hastalığı Tedavisi Geciktirildiğinde Böbrek Yetmezliği Ortaya Çıkabilir”
Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Önder Çinar, böbrekte oluşan taşların tedavisi geciktiğinde kişide böbrek yetmezliği oluşabileceğini, bu yüzden taş hastalığının...

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Önder Çinar, böbrekte oluşan taşların tedavisi geciktiğinde kişide böbrek yetmezliği oluşabileceğini, bu yüzden taş hastalığının mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini söyledi.

Sık görülen ve dayanılmaz ağrılara sebep olduğu bilinen börek taşlarının ihmal edilememesi gereken bir sağlık sorunu olduğunu altını çizen Medicana International Samsun Hastanesi Üroloji Uzm. Doç. Dr. Önder Çinar, önemli açıklamalarda bulundu.

"1,5 santimetre uzunluğunda taşları kendiliğinde düşürmek mümkün değildir"

Doç. Dr. Önder Çinar, taş tedavi ile ilgili şunları söyledi:

"Böbrekte oluşan tüm taşların tedavi edilmemesi gerekmemektedir. Ancak hastada yan ağrısı, idrarda kanama gibi şikayetler ortaya çıkarttığında, böbrek fonksiyonlarında bozukluk, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, hastanın günlük aktivitesini bozan durum gibi şikayetleri ortaya çıktığında kişinin taşlarının tedavi edilmesi gerekir. Taş tedavisi günümüzde kapalı yöntemlerle yapılabilmektedir. Artık taş hastalığında açık cerrahinin yeri kalmamıştır. Taşlar eğer 6 milimetreden küçükse kendiliğinden düşebilirler. Kişinin gün içinde sıvıyı fazla tüketmesiyle, parmak uçlarında zıplamasıyla küçük taşları düşürmesi mümkündür. 6 milimetreden büyük taşları veya böbreğin alt kısmında yer alan taşları 1, 1,5 santimetre uzunluğundaki taşları kendiliğinden düşürmek mümkün değildir. Mutlaka müdahale gerekir. Kişinin günlük bir buçuk 2 litreden fazla sıvı alması, 1 bardak suya limon sıkarak içmesi, C vitamininden yüksek beslenmesi gibi faktörler kişinin taş oluşumunu azaltacaktır. Büyük taşları düşürmek diyetle mümkün değildir. Taş hastalığının tedavisi geciktirildiğinde kişide böbrek yetmezliği gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bu yüzden taş hastalığını mutlaka tedavi etmek gerekir. Kişi eğer taşını kendiliğinden düşürebilecekse kişinin taşı düşürebileceği tedavilere başlıyoruz. Eğer mümkün değilse kişiye kapalı ameliyat yöntemi sunuyoruz. Bunlar arasında idrar kanalından girerek böbrekteki taşları kırmaktan tutun, daha büyük taşlar için kişinin sırtından yarım veya 1,5 santimetrelik kesiler yapılarak ve böbreğe girilerek taşın tamamen temizlenmesini sağlayacak tedaviler mevcuttur. Kişide yan ağrısı, idrarda kanama, bulantı, kusma gibi durumlar olduğunda kişide taş hastalığı olabileceğini düşünmek gerekir. Günlük sıvı tüketimi az olduğunda, özellikle coğrafi bölgelerde, Karadeniz Bölgesi'nde ya da güney bölgelerde yaşayanlarda taş hastalıkları sık görülmektedir. Özellikle bu bölgede yaşayan kişilerin sıvı tüketmesi önemlidir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 787 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim