Sağlık Bakanlığı, Dicle Üniversitesi Hastanesi'ne alınan yüzlerce yıl yetecek ilacı eritmek için kolları sıvadı. Bakanlık, miadı dolmamış ilaçları ayniyat karşılığı üniversiteden alarak, ihtiyacı olan hastanelere dağıtacak.
Stoktaki ilaçların eritilmesini sağlamaya yönelik kanuni düzenleme yaptıklarını açıklayan Müsteşar Nihat Tosun, bütün hastanelerin bu konuda düzenli olarak takip edildiğini söyledi.
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun, yaptığı basın toplantısında gündemdeki konulara ilişkin soruları cevapladı. Dicle Üniversitesi Hastanesi'ndeki ilaç yolsuzluğu ile ilgili bir soru üzerine, kamu hastanelerinde fazla alınan ilaçların ihtiyacı olan diğer hastanelere dağıtılarak eritilmesini sağlamaya yönelik kanuni düzenleme yaptıklarını açıkladı. Hastaneleri denetleyerek ihtiyaç durumunu araştırdıklarını anlatan Tosun, "Şu an için bu ilaçları ücretle almamız mümkün değil, hibe ya da ilaç takasıyla alınabilir." dedi. Miadı dolmuş ilaçlarla ilgili ise yapılabilecek bir şeyin olmadığını vurguladı. Bütün hastanelerin stoklarının düzenli olarak takip edildiğini, buna rağmen bazen bu tür sorunlar yaşanabildiğini ifade eden Tosun, sorunun 'Tam gün yasası' olarak bilinen yasaya eklenecek bir düzenleme ile çözülebileceğini kaydetti. Müsteşar Tosun, Bolu'da düşen ambulans helikopter ihalesini alan firmayla ilgili olarak ise şunları söyledi: "Firmanın ihalesinin iptal olması ile ilgili bir mevzuat yok. Firma ile ihale şu anda devam ediyor."
Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde rektörlüğe 6 Ağustos 2008'de Prof. Dr. Ayşegül Saraç'ın atanmasından sonra hastanede yapılan araştırmada binlerce yıl yetecek ilacın bir kalemde alındığı ortaya çıkmıştı.