• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 19 °C

Üniversiteden tüyler ürperten çocuk istismarı raporu

Üniversiteden tüyler ürperten çocuk istismarı raporu
Buna göre, cinsel istismar mağduru sıfatıyla güvenlik birimlerine giden veya götürülen çocuk sayısı 80 bine ulaştı! Dahası mağdur edilen çocuklar yaşadıklarını saklıyor.

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin yaptığı bir araştırma 'çocuk istismarı' konusunda Türkiye'nin öteki yüzünü gün yüzüne çıkartıyor. Raporda, cinsel istismar mağduru sıfatıyla güvenlik birimlerine giden veya götürülen çocuk sayısının 80 bine ulaştığı açıklandı.

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin iki ay boyunca İstanbul ile Ankara Barosu, Çocuk Merkezleri, Koruncuk Vakfı ve sivil toplum kuruluşuyla görüşerek bir rapor hazırladı.

2012 yılı adli sicil istatistiklerine de yer verilen raporda, çocuklara yönelik cinsel istismar suçundan Cumhuriyet Başsavcılıklarına 33 bin 992 başvuru yapıldığı, bu suçlarla ilgili ceza mahkemelerine 17 bin 589 davanın açıldığı kaydedildi. Saldırıya uğrayan çocukların yüzde 35'inin 11 yaşın altında olduğu belirtildi.

AİLELER SOLUĞU PSİKİYATRİSTTE ALDI

Öte yandan çocuğunun uğrayabileceği herhangi bir saldırıyı kendilerine anlatmayacağı şüphesiyle birçok anne ve baba soluğu psikiyatrist merkezlerinde aldı. Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Elvan İşeri ailelerde oluşan bu kaygının basına her geçen gün bir yenisi eklenen çocuklara yönelik suçlardaki artıştan kaynaklandığını belirtiyor.

Araştırma ile çocuklara yönelik saldırıların genellikle yakın çevredeki kişilerden geldiği de tespit edildi. Aile dışında ise komşular, öğretmenler ve doktorların da istismar suçunu işleyenler arasında olduğu görüldü. Fiziksel ve cinsel saldırıya maruz kalan çocukların olayı anlatmak yerine 'saklamayı' tercih ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Elvan İşeri de bu durumun çocukta kaygı ve davranış bozukluğuna neden olduğunu söyledi.

İşeri, "Ailenin kendisini cezalandıracağı korkusu, kimsenin anlattıklarına inanmayacağı düşüncesi ve utanma gibi nedenlerle çocuklar olayı gizlemeyi tercih ediyor" dedi.

Alınması gereken önlemler

*Küçük yaşta kendisini korumayı öğretin

*Çocuğunuza küçük yaştan itibaren bu konuda eğitim verin

*Bedeninin özel olduğunu anlatın

*Başka birisinin kendisine dokunmasının normal ve doğru olmadığını anlatın

*Bu konularda "Hayır" diyebilmesi gerektiğini söyleyin

*Yardım istemekten ve direnmekten asla korkmaması gerektiğini tembih edin

*Sakıncalı gördüğü insanları sizinle paylaşması gerektiğine ikna edin

Yaşamlarını etkiliyor

Çocukların sorulması halinde bu tür konularda yalan söyleyemeyeceğine vurgu yapan Prof. Dr. İşeri, ailelerin çocuklarını dinlemeleri konusunda uyardı. Olası bir cinsel istismarın çocukların ileriki yaşamlarını da etkilediğini dile getiren İşeri, araştırmaları sonucunda saldırıya uğrayan çocuklarda davranış bozukluğu, dikkat dağınıklığı, depresyon gibi ruhsal sıkıntılar meydana geldiğini belirtti.

İşeri, "Saldırıya maruz kalan çocuk 12 ile 18 ay içinde bu tür ruhsal bozukluklar yaşayabiliyor. Çocuklardaki bu durumu fark eden aileler sorgulayıcı bir üslup yerine güven verici bir şekilde çocukla konuşmalı. Aileye bu konuda güven duyan çocuk, başından geçenleri anlatır" dedi.

Türkiye'de son günlerde artan çocuk cinayeti ve cinsel istismar haberlerinin şoku sürerken, İstanbul'da bir üniversitenin hazırladığı rapor, durumun ciddiyetini bir kez daha gözler önüne serdi.

FATMA EREN

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2559 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim