AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU
ÖSYM'yi devre dışı bırakarak, kendisine özel, "Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü" kuran Milli eğitim Bakanlığı (MEB), üniversiteye geçiş sınavlarını tablet bilgisayarlar üzerinden yapacağı yeni bir model üzerinde çalışıyor.
Buna göre üniversite sınavı, tablet bilgisayarlar üzerinden yapılacak. 2016-2017 eğitim-öğretim yılında ilk kez denenecek modelin "pilot çalışması" öncelikle tüm Türkiye'de test usulü yapılacak. Modelin başarılı olması halinde ise öğrenciler için "açık uçlu sınav" dönemi başlayacak. Açık uçlu sınav sistemi şöyle işleyecek:
Tablet bilgisayarlara bir sınav yazılımı yüklenecek. Açıklanan sınav tarihlerinde öğrenciler ara dönem sınavlarında olduğu gibi okullarına gelecek ve kendi sınıflarında MEB tarafından yapılacak ortak merkezi sınavlara katılacak. Sınav saati geldiğinde her öğrencinin tabletine, gireceği sınavın soruları düşecek. Öğrenci, yöneltilen açık uçlu sorulara kendi yanıtlarını yazıp testi tamamladıktan sonra, ekranın alt kısmında çıkacak onay tuşuna basacak. Öğrencinin sorulara verdiği yanıtların bulunduğu cevap kağıdı, kendi bölgesinde olmayan bir öğretmenin tabletine düşecek. Örneğin her matematik öğretmenine sınav başına 100 sınav kağıdı düşecek. Öğretmen cevap kağıdını okuyup çocuğa puan verecek. Ancak "sıfırcı" ve "bol kepçeden not veren" öğretmenlere karşı bakanlık bünyesinde bir kontrol mekanizması kurulacak. MEB, öğretmenlerin verdiği puanları gelen şikayetler doğrultusunda yeniden değerlendirecek.
Puanlama öğretmenlerden
Sisteme bütün öğretmenler dahil edilecek. Ancak öğretmenin hiçbir öğrenciyi tanımadığı için objektif kriterlere göre değerlendirme yaptığı varsayılacak. Sınavlar lise 1, 2, 3 ve 4. sınıflarda merkezi olarak MEB tarafından yapılacak. Üniversiteye geçişte her ders için 4 yılın merkezi sınav ortalaması dikkate alınacak.