• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 17 °C

Üniversite mezunlarının derdi kadro

Üniversite mezunlarının derdi kadro
Her yıl binlerce genç üniversitelerden mezun oluyor. Bunların bir kısmı özel sektörde çalışma şansı yakalarken büyük çoğunluk gözünü devlete dikiyor. Ama orada da imkanlar kısıtlı

FARUK ERDEM

Mail adresime, twitter hesabıma, faksıma, telefonuma nereden ulaşılabiliyorsa oradan binlerce mesaj geliyor... Herkes devletten bir kadro kapma yarışında... Zor bir durum. Kaynaklar kıt istekler sınırsız.. Hükümet Orta Vadeli Program'da 2015 yılı için 74 bin kadro açılacağını açıkladı. Gelen talepleri alt alta yazdığımda bunun 10 katı kadro açılsa yine yetmez gibi duruyor. Bu planlamayı eğitim sistemi ile başlatmak lazım. Arz fazlası veren fakülte ve bölümleri istihdam talepleri doğrultusunda değiştirmeli, gençler başka bölümlere yönlendirilmeli... Bu hafta gelen taleplerden yerim imkanında bahsedip bu arkadaşlarımızın sesini duyurmak istiyorum.

Arkeologlar: Arkeoloji ve sanat tarihi bölümlerinin sayısı 100'e ulaşmasına rağmen yeteri sayıda atama yapılmamasından şikayetçiler. Özel sektörde de imkan kısıtlı olduğu için 20 bin işsiz arkeologa imkan verilmesi isteniyor

Bilgisayar teknolojileri: Eğitimler gereği tekniker, programcı, bilgisayar işletmenliği gibi alanlara kendi okullarından mezun olanların tercih edilmesini talep ediyorlar.

Veterinerler: Sadece hayvan hastalıkları değil insan sağlığını da koruduklarını belirterek özellikle hayvansal gıdaların denetiminde görev almaları gerektiğini belirtiyorlar. 'Her köye 1 veteriner' diyerek 5 bin kadro istiyorlar.

İİBF mezunları: Genel idari hizmetler sınıfı atamalarında kendilerinin tercih edilmelerini buraya başka bölüm mezunlarının alınmasının haksızlık olduğunu belirtiyorlar. Onların talebi de 40 bin kadro.

Spor yöneticiliği, antrenörlük rekreasyon: Her üniversitede bölümlerinin açıldığını belirterek, 75 binden fazla mezuna karşın 500 atama yapılmasından yakınarak sayının artırılmasını istiyorlar.

Sağlık Kurumları İşletmeciliği: Kendilerine sağlık teknikeri unvanı verildiğini belirtip, 50 bin mezuna rağmen hiç atama yapılmamasından yakınıyorlar.

Adalet MYO: Adliyelerde kendilerine öncelik verilmesini istiyorlar. Özellikle zabıt katipliği gibi görevlerde başka mezunların değil kendilerinin tercih edilmesi talepleri var.

Gıda mühendisleri: Gıda denetimi konusunda gıda mühendisi sayısının artırılması talep ediliyor.

Emlak yönetimi : Birçok bakanlıkta görev yapabilecekleri alanlar olduğu halde sadece tapu kadastroya tercih yapabildiklerini, 15 bin mezunun atama beklediğini belirtiyorlar.

Ziraat mühendisleri: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na seslenen ziraat mühendisleri de 2015 yılı için 20 bin kadro beklediklerini iletiyorlar. Branş öğretmenleri: Öğretmen adayları da özellikle branşlarda daha çok atama yapılmasını ileterek, Şubatta ayında yeni bir kadro açılmasını istiyor.

Yerel yönetimler bölümü: Burada da 50 bin kadar mezun olduğu belirtiliyor. Bu arkadaşlarımız da sadece kamuda çalışabileceklerini bu yüzden atamalarda dikkate alınmaları gerektiğini söylüyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7175 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim