Sağlık Bakanlığı, döner sermayeden yüksek ücretler vererek doktoru hastanede tutarken, üniversite hastaneleri tam tersi uygulamalar yapıyor. Sağlık çalışanlarına hak ettikleri döner sermaye verilmiyor. Sağlık Bakanlığı hastanesinde çalışan bir pratisyen hekim 873 Yeni Türk Lirası alırken, üniversite hastanesinde 575 YTL ödeniyor.
Küresel mali krizin ardından işçi çıkarmalar tartışılırken, devlet üniversitelerinde döner sermaye krizi yaşanıyor. Üniversite hastanelerinin büyük bölümü çalışanlara döner sermayeden eksik para ödüyor. Eylül ayında yürürlüğe giren düzenlemeye göre, sağlık çalışanlarına hastane gelirlerinden yüzde 150 pay verilmesi gerekirken üniversite yönetimleri eski düzeni işletiyor. Gelirlerden yüzde 50 daha az pay veriyor. Hal böyle olunca üniversite hastanesinde çalışan pratisyen hekim Sağlık Bakanlığı hastanesinde çalışan meslektaşından 300 Yeni Türk Lirası düşük döner sermaye alıyor. Hemşire, ebe, sağlık memuru, hasta bakıcı ve teknisyenler arasında da en az 300 YTL maaş uçurumu yaşanıyor.
Türk Sağlık-Sen'in yaptığı araştırmaya göre, 25 üniversite hastanesinde personele, döner sermayeler yasaya rağmen eksik ödeniyor. Üniversite hastanelerinin döner sermayeleri Sağlık Bakanlığı hastaneleriyle eşitlenmesine rağmen üniversite hastaneleri gelir artışını çalışanlara yansıtmadı. 10'un üstünde üniversite ise sözleşmeli personele döner sermayeden pay vermiyor. 7 üniversite hastanesi ise kanun hükümlerini uygulayarak döner sermayeyi belirlenen oranlarda ödüyor. Sözleşmeli personele de döner sermaye veriyor.
ÜNİVERSİTELER MAHKEMEYE VERİLİYOR
Düşük ücret alanlar, üniversite hastanelerine tepkilerini göstermek için dilekçe kampanyası başlattı. Çalışanlar dilekçelerde, kanunda yapılan değişikliğe rağmen Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerdeki meslektaşlarından 300 YTL az döner sermaye aldıkları şikayetinde bulunuyor. Sendika, sorunun çözümü için ayrıca Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ı da ziyaret ederek üniversiteleri şikayet edecek. Kanuna uygun davranması için YÖK tarafından gerekli uyarı ve ikazların yapılmasını isteyecek olan Türk Sağlık-Sen, üniversite hastanelerinde gerekli düzenlemeleri yapmaması halinde söz konusu üniversiteler hakkında suç duyurusunda bulunacak.
Araştırma sonuçlarıyla ilgili CİHAN'a açıklamada bulunan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Meclis, YÖK ve Maliye Bakanlığı ile üniversite hastanelerinde döner sermaye oranlarının yüzde 100'den yüzde 150'ye yükseltildiğini hatırlattı. Eylül ayında kanunun yürürlüğe girdiğini aktaran Kahveci, "Ekim ayında personele gerekli ödemelerin yapılması gerekiyordu. Fakat ne yazık ki üniversite hastanelerinde bu kanunun gereğinin yerine getirilmediğini üzülerek görmekteyiz. Üniversite hastanelerinde çalışan personelimiz eksik döner sermayeye mahkum edilmek istenmekte, sözleşmelilere ise döner sermaye ödenmemekte ısrar edilmektedir. Bunun adı düpedüz hukuksuzluk, kanun tanımamaktır." diye konuştu.
Yasayla güvence altına alınan bir hakkın gasp edildiğine işaret eden Kahveci, üniversite hastanelerinde çalışanların mağduriyetlerinin devam etmesi halinde üniversite hastaneleri ve yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunarak dava açacaklarını söyledi.
Devlet hastanelerinde çalışanlar daha fazla kazanıyor
yüzde 100* yüzde 150**
Pratisyen hekim 575 873
Hemşire-ebe 532 798
Sağlık memuru 342 512
Memur 241 362
Hasta bakıcı 213 320
Teknisyen 427 641
*Üniversite hastanelerinin ödediği pay
**Sağlık Bakanlığı hastanelerinin ödediği pay
Yüzde 150 yerine yüzde 100 üzerinden pay veriyorlar
Kurum Yüzde
Hacettepe Ün. Hastanesi 100
Gazi Ün. Hastanesi 100
Ankara Ün. Hastanesi 80
Akdeniz Ün. Araşt. Uyg. eksik ödeniyor
Pamukkale Ün. Hastanesi 90
Trakya Ün. Hastanesi 70
Atatürk Ün. Hastanesi 115
Osmangazi Ün. Hastanesi 100
Gaziantep Ün. Şahinbey Hastanesi 100
Ege Ün. Hastanesi 70
İnönü Ün. Hastanesi eksik ödeniyor
Celal Bayar Ün. Hastanesi 110-125
Sütçüimam Ün. Hastanesi 100
19 Mayıs Ün. Hastanesi 100
Cumhuriyet Ün. Hastanesi 100
Karadeniz Teknik Ün. Hastanesi 80
Yüzüncüyıl Ün. Hastanesi 100
Karaelmas Ün. Hastanesi 120-130
Düzce Ün. Hastanesi 100