Onkoloji son yıllarda kanser hücresinin moleküler ve genetik özelliklerini daha yakından araştırmaktadır. Bu özelliklerin hastalığın klinik seyriyle ve tedaviye cevabı ile ilişkisi üzerinde durulmaktadır.
2. TIBBİ ONKOLOJİ KONGRESİ BASIN AÇIKLAMASI
ÜLKEMİZDE
KANSERDE KLİNİK ARAŞTIRMALARA
KATILIM SAĞLANAMIYOR!
Onkoloji son yıllarda kanser hücresinin moleküler ve genetik özelliklerini daha yakından araştırmaktadır. Bu özelliklerin hastalığın klinik seyriyle ve tedaviye cevabı ile ilişkisi üzerinde durulmaktadır.
Kongremizde de özellikle meme kanserli hastalarda, kolon kanserli hastalarda ve lenfoma hastalarında hastalığın moleküler ve genetik özelliklerini araştıran çalışmalar sunulmuştur.
Bu değerli çalışmaların yanında azlığı dikkat çeken; tedaviye yönelik klinik araştırmalardır.
Bu çalışmaların azlığı Türk Onkolojisinin önemli sorunlarından biridir. Bu sorunun kökenleri incelendiğinde Türkiye’deki yasa ve yönetmeliklerin engellemeleri, yanlış bilgilendirilen halkımızın klinik araştırmalara karşı tutumu bu eksikliğin nedenleri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Türkiye gelişmiş ülkelerin ilaç firmalarının araştırmalarını yürüttüğü bir 3. Dünya ülkesi değildir.
Türkiye dünya ölçeğinde çok uluslu, çok merkezli klinik araştırmaları yürütebilecek sağlık standartlarına sahiptir.
Unutulmamalıdır ki; bugünün standart tedavisi dünün araştırma ilacıydı. Bu araştırmalara katılan binlerce kişi olmasa bugün tedavide bu noktalara gelinemezd.
Klinik araştırmalarda yer alan hasta kobay değildir.
Kanser tedavisinde ülkelerin demografik özelliklerine göre tedaviye yanıt ve yan etkiler konusunda farklar olabilmektedir.
Bu nedenle Türk İnsanının kanser tedavisine yanıt ve özellikle de yan etki profilinin araştırmalarla belirlenmesi gerekmektedir.
Özellikle bu sebeple halkımızın bu konudaki ön yargılarını kırmak amaçlarımızdan biri olmalıdır.
Nüfusuna oranla yapılan klinik kanser araştırmaları açısından Türkiye yakın coğrafyasında bulunan Yunanistan, Bulgaristan gibi ülkelerden oldukça geridir. Bu açığın kapatılması için bu konudaki yasal engellemelerin kaldırılması ve toplumun doğru bilgilendirilmesi çok önem taşımaktadır.