Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği'nin son olarak 2003 yılında yaptığı Türk Hipertansiyon Prevalans Çalışması kısa adıyla Patent ve Salturk, Türkiye'de Tuz Tüketimi ve Hipertansiyon Toplum Araştırmaları'nın yenilenmiş sonuçları, 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü'nde açıklandı. Açıklama, Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Belek turizm beldesinde devam eden 14'üncü Ulusal Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Kongresi'nde yapıldı.
Hipertansiyon görülme sıklığı yüzde 30.8
Ülke nüfus özelliklerini temsil edecek şekilde 26 ilde 5 bin 437 gönüllü taranarak gerçekleştirilen Patent 2'nin sonuçlarını açıklayan Dernek Başkanı Prof. Dr. Şehsuvar Ertürk, Türkiye'de 18 yaş üzeri bireylerde 9 yıl önce yüzde 31.8 olan hipertansiyon görülme sıklığının son araştırmada yüzde 30.3 olduğunu söyledi. Hipertansiyon sıklığının kadınlarda yüzde 32.3 erkeklerde ise 28.4 olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ertürk, bu oranların 9 yıl önceki çalışmayla paralellik gösterdiğini kaydetti.
Prof. Dr. Şehsuvar Ertürk, bu oranlar ışığında Türkiye'de her 3 erişkinden birinin hipertansiyon hastası olduğunu söyledi.
Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği'nce gerçekleştirilen Patent 2 toplum araştırmasının sonuçlarına göre hipertansiyon sıklığı yaşla ve beden kitle indeksi ile paralel olarak artış gösteriyor. Hipertansiyon sıklığı orta yaş grubu olarak ifade edilen 35 - 65 yaş aralığında, erkeklerde yüzde 36, kadınlarda yüzde 40.5 olarak saptanırken 65 yaş ve üzeri erkeklerde yüzde hipertansiyon görülme sıklığı 71.5 kadınlarda ise yüzde 84.4 oldu.
Farkındalık artıyor
Hipertansiyonun özellikle Karadeniz ve Batı Anadolu'da diğer bölgelere göre daha sık olduğu göze çarpmakla birlikte Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde hipertansiyona daha az rastlandı. Hastalığa ilişkin farkındalık dokuz yılda yüzde 15'lik artış göstererek yüzde 40'dan yüzde 55.1'e yükseldi. 9 yıl içinde hipertansiyon ilaçları kullanım oranı yüzde 31'den yüzde 47.5'e çıkarken, hipertansiyon kontrolü de tüm hastalarda yüzde 8'den 29.1'e, antihipertansif ilaç kullananlarda ise bu oran yüzde 20'den yüzde 54.1'e yükseldi.
Halk sağlığı sorunu
Toplum araştırmasının sonuçlarını açıklayan Prof. Dr. Ertürk, bu iyi yöndeki değişikliklere karşın hem hipertansiyon farkındalığı, hem de kan basıncı kontrolünün henüz yeterli düzeyde olmadığını kaydetti. Hipertansiyon farkındalığının gençlerde, erkeklerde, kırsal kesimde yaşayanlarda, beden kitle indeksi normal olanlarda, fazla ekmek tüketenlerde, sigara içenlerde ve hiç doktora gitmeyenlerde daha düşük olarak bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Ertürk, "Hipertansiyon kontrolü de gençlerde, erkeklerde ve eğitim düzeyi düşük olanlarda daha kötü bulunmuştur. Sonuç olarak, Patent 2 çalışmasının sonuçları göstermiştir ki hipertansiyon ülkemiz için önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam etmektedir" diye konuştu.
Hipertansiyon farkındalığı, tedavisi ve kontrolünde son 9 yılda olumlu yönde değişiklikler olduğunun altını çizen Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertürk, gençlerde ve erkeklerde, hipertansiyon farkındalığı düşük ve kontrolünün de kötü olduğunu söyledi.
Tuzun yüzde 57'si yemekten
Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yunus Erdem, Türkiye'nin tuz tüketim alışkanlıklarını ortaya çıkaran Salturk 2 çalışmasının sonuçlarını açıkladı. İstanbul, Ankara, İzmir ve Konya'da 657 gönüllüde gerçekleştirilen çalışmanın sonuçlarına göre tuz tüketiminde ortalama günlük 14.8 gramlık değer elde edildiğini söyledi. Bu oranın kadınlarda 14 gram erkeklerde ise 15.1 gram olduğunu kaydeden Prof. Dr. Erdem, erkek ve kadın arasındaki farkın erkeklerin daha çok besin tüketmesiyle ilgili olduğunu söyledi.
Kent ve kır ayrımında köyde yaşayan insanların yaklaşık günde 16 gram tuz tüketirken, kentli nüfusun tüketim oranını günde 14.5 gram olduğunu belirten Prof. Dr. Yunus Erdem, araştırmanın sonuçlarına ilişkin şunları söyledi:
"Tuzu yemekten alıyoruz. Türkiye'ye daha özel olarak tuzu ekmek ve benzeri ürünleriyle birlikte ve sofrada ekerek alıyoruz. İkinci olarak besinlerin hazırlanması sırasında, turşu, peynir, salam, sucuk, konserve ve hazır gıdalarda olduğu gibi, tuz eklenmesi vardır. Ayrıca yemeğin pişirilimesi sırasında eklenen tuz yemek tuzu olarak sınıflandırılabilir. Oranları verecek olursak yemeklerden aldığımız tuz günlük tuz tüketiminin yüzde 57'sine denk gelirken ekmekten aldığımız tuz, toplam tüketimimizin üçte birini, yüzde 30'unu oluşturuyor. Bu oranın içine simit, poğaça gibi ekmek gibi besinler de dahildir."
Sofrada eklenen tuza dikkat
Salturk 2 araştırmasına göre alınan tuzun gıda kaynakları arasında sıralanması 7.22 gramı yemeklerden, 1.27 gramı işlenmiş besinlerden, 0.25 gramı doğal besinlerden, 5.7 gramı eklenen tuzdan, 3.81 gramı ekmekle alınan tuzdan, 1.57 sofra tuzundan elde ediliyor. Prof. Dr. Erdem, yemekten alınan tuzun çok büyük bölümünün pişerken eklenen tuzdan oluştuğunu kaydetti.
Türkiye'de tuz tüketimi konusunda 9 yıl öncesine göre olumlu yönde azalma varken mevcut kullanım düzeyinin Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği 6 gramlık değerin çok üzerinde olduğunu belirten Prof. Dr. Yunus Erdem, "Ülkemizde sağlıklı bir insanın alabileceği tuz miktarının iki katından fazla tuz tüketilmektedir ve bunun en önemli kaynağı yemekler pişirilirken eklenen tuzdur. Ayrıca, ekmekle alınan tuz da önemli bir tuz kaynağı oluşturmaktadır. Aşırı tuz tüketimi hipertansiyona ek olarak, inme, kemik erimesi ve mide kanseri gibi hastalıklara neden olabilmektedir. Bu yüzden çocukluk çağından itibaren beslenme alışkanlıklarının düşük tuz tüketimi sağlayacak şekilde planlanması uzun vadede bu hastalıklar ve bunların kötü sonuçlarını önlemeye yardımcı olacaktır" diye konuştu.
Araştırmaya katılan gönüllülerin yüzde 16'sının sofrada yemeğin hiç tadına bakmadan tuz eklediğinin ortaya çıktığını kaydeden Dernek Başkanı Prof. Dr. Şehsuvar Öztürk, "Bu toplam günlük tuz tüketiminin yüzde 13'ünü oluşturmakta. Genel ortalama önemsiz gibi gibi görülebilir ama önemli bir yere sahip. Doğrudan müdahale etme şansımızın olduğu bir değer. Bir diğeri yemek pişerken eklenen tuz. Bunları engeleyebiliriz. Sofrada eklediğimiz tuzu kaldırdığımız zaman çok önemli bir yol almış olacağız" dedi.
14'üncü Ulusal Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Kongresi, 20 Mayıs Pazar günü sona erecek.
Üç kişiden biri yüksek tansiyon hastası
Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği Başkanı Prof.Dr. Şehsuvar Ertürk, Türkiye'de her 3 erişkinden birinin hipertansiyon hastası olduğunu söyledi.
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 3956 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Erkek kardeşinin böbreğiyle hayata tutunan kadın, yaşamını sağlıklı şekilde sürdürüyorKırklareli'nde 63 yaşındaki Cemile Tutu, böbrek yetmezliğinden tedavi görürken kardeşinin bağışladığı böbrekle hayata yeniden tutundu.
Balıkesirli kız kardeşler Çanakkale'de 9 ay arayla yapılan böbrek nakliyle hayata tutunduBalıkesir'de yaşayan diyaliz hastası kardeşler Mevlüde Talan (41) ve Ümmühan Ulacık (39), Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Hastanesi'nde 9 ay arayla kadavradan yapılan nakille sağlıklarına kavuştu.
Üroloji Uzmanı Op. Dr. Yüzgeç: ’’Prostat Hastalığının İlaçla Tedavisi Yoktur, Sadece İlaçla Rahatlama Olabilir’’Üroloji Uzmanı Op. Dr. Veysel Yüzgeç, prostat hastalığının tedavisinin olmadığını sadece ilaçla rahatlama tedavisinin olduğunu belirterek, prostat...
Siirt’te Bir Hastadan Kapalı Yöntemle 3 Santimlik Taş ÇıkarıldıSiirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 56 yaşındaki kadın hastanın üreterinden 3 santimlik taş kapalı ameliyatla çıkartıldı.
- 12:43 - Bayburt'ta sağlık çalışanı anne adayları normal doğum hakkında bilgilendirildi
- 11:53 - ALKÜ'den diş ve ağız bakımı uyarısı
- 11:38 - AK Parti Mardin İl Başkanı Uncu, Kızıltepe Devlet Hastanesini ziyaret etti
- 11:23 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması 6. gününde sürüyor
- 11:23 - DSÖ danışmanından "iklim krizi kaynaklı salgın" uyarısı
- 11:23 - Biruni Üniversite Hastanesinden "bacak ödemi" uyarısı
- 11:03 - Ankara'da "4. Uluslararası Beslenme, Sağlık Okuryazarlığı ve Eğitim Konferansı" yapıldı
- 00:03 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, canlı yayında soruları yanıtladı:
- 23:33 - İsrail'in Gazze'de hastaneye düzenlediği saldırıda bir doktor ve çok sayıda hasta yaralandı
- 22:48 - New York'taki kalp ve damar sempozyumunda Türk bilim insanları tecrübelerini paylaştı
- 22:43 - Samsun'da usta öğreticiler ile öğrencilere ağız ve diş sağlığı semineri verildi
- 22:43 - Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında 3 bin 645 kişinin öldüğünü açıkladı
- 21:53 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması yarına ertelendi
- 21:28 - DSÖ: M çiçeği virüsü uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu oluşturmaya devam ediyor
- 20:18 - Kosova'nın tek Türk Belediyesi Mamuşa'da Genel Aile Sağlık Merkezi açıldı
- 18:28 - Sağlık Bakanlığından "Ağız ve diş muayeneleri düzenli aralıklarla yapılmalı" uyarısı
- 18:18 - Erzurum'da 22 Kasım Dünya Diş Hekimleri Günü kutlandı
- 17:43 - Yağlıdere'de akılcı ilaç kullanımı konusunda vatandaşlar bilgilendirildi
- 17:13 - Kızıltepe Devlet Hastanesinde Anjiyo Ünitesi hizmete girdi
- 18:38 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, TÜSEB Başkanı Kervan ve beraberindeki heyetle bir araya geldi
- 17:53 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, 3. Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'nde konuştu:
- 17:38 - Ödemiş'te Diyabet Farkındalık Sempozyumu düzenlendi
- 17:23 - Edirne 112 Acil Çağrı Merkezi 10 ayda 54 bin çağrı cevapladı
- 17:18 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması sanık savunmalarıyla devam ediyor
- 16:53 - Beypazarı Aile Yaşam Merkezi'nde Ağız ve Diş Sağlığı Semineri düzenlendi
- 16:53 - Niğde'de 12 günlük bebeğin kalbinde iki büyük atardamar arasındaki açıklık ameliyatla kapatıldı
- 16:43 - Muğla'da ambulansın çarptığı kadın öldü
- 16:33 - Van Eğitim Araştırma Hastanesi Tüp Bebek Merkezi çocuk hayali kuranların hizmetinde
- 16:23 - Medipol Sağlık Grubunca "Ağız ve Diş Sağlığı Festivali" düzenlendi
- 16:08 - Emine Erdoğan, Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'ne mesaj gönderdi:
- 15:53 - Sivas Cumhuriyet Üniversitesine yeni anjiyografi cihazı alındı
- 15:33 - Diyarbakır Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, 10 ayda 479 bin 115 hastaya hizmet verdi
- 15:28 - Sivrihisar'da, sağlık yaşama yürüyüşle dikkati çektiler
- 15:18 - DSÖ'den "Gazze'deki en az 12 bin hastanın acil tıbbi tahliyesi yapılmalı" çağrısı
- 14:03 - "Mucize Organ Beyin Sempozyumu"nun dördüncüsü İstanbul'da yapıldı
- 11:18 - Bingöl'e "sismik izolatör" ve "viskoz sönümleyici damper" sistemiyle hastane yapılıyor
- 11:13 - Havadaki partikül madde kirliliği göz kliniklerine başvuruları artırıyor
- 11:03 - Sanal kumar ve bahis bağımlılığı çocuklar ile gençleri tehdit ediyor
- 10:53 - Probiyotik besinler dişte çürük oluşumunu engelliyor
- 10:53 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması 4. gününde sürüyor
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim