• BIST 9765.12
  • Altın 2975.528
  • Dolar 35.0159
  • Euro 36.7713
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 10 °C

Tuz radyatörler hem ısı hem sağlık yayacak

Tuz radyatörler hem ısı hem sağlık yayacak
Çankırı'da 9 yıldır kaya tuzu işiyle uğraşan emekli ilkokul öğretmeni Çağlar, ürettiği tuz tuğla ile radyatör yaparak evlerde hem ısı hem de sağlık yaymayı hedefliyor.


Çağlar "Şu anda tanıtımını yaptığımız ürün, hem sağlık açısından bize hizmet edecek hem ısınma yönüyle radyatör görevi yapacak hem de gözümüze hitap edecek" dedi.

 

Çankırı'da 9 yıldır kaya tuzu işiyle uğraşan emekli ilkokul öğretmeni Mustafa Çağlar, ürettiği tuz tuğla ile radyatör yaparak bu sayede hem ısı hem de sağlık yaymayı amaçlıyor. 

Emekli olduktan sonra tuz üretimi işine giren Çağlar, kaya tuzundan lamba ve hediyelik eşyalar üreterek satmaya başladı. Tuzu her alanda değerlendirmek isteyen Çağlar, tuz odalarından esinlenerek tuzdan tuğla üretti.

Astım, bronşit, alerji ve üst solunum yolu hastalıklarına iyi geldiği belirtilen kaya tuzundan yaptığı tuğlayı ahşap bir kalıp içinde bir araya getiren Çağlar, radyatör sistemini tuğlaların içine uygulayarak isteyenlerin evini özel tuz odalarına çevirmek istiyor.

Çağlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada 7 yıldır hayalini kurduğu tuz tuğlayı üretmeyi başardığını söyledi. İlk olarak tuzdan pres tuğlalar ürettiklerini anlatan Çağlar, şöyle devam etti:

"Bundan önce tuz odaları yapılırken tonlarca kaya tuzu kullanılarak binaya ağır bir yük veriliyordu. Biz bunun üzerinde çalıştık ve bu yükü aşağıya indirebilmek ve daha fazla fayda sağlayabilmek amacıyla tuz pres tuğla yapma yoluna gittik. Bu yaptığımız pres tuğla tuzdan oluşuyor. Tuğlanın üretiminde sadece tuz ve nemlendirmek için su kullanılıyor. İçinde yapışmasını sağlayan hiçbir katkı maddesi ve boya yok. Tamamen presleme yoluyla elde ediliyor."

Tuz tuğlayı ürettikten sonra patent başvurusunda bulunduğunu ve ürünün koruma altına alındığını ifade eden Çağlar, "Makine mühendisi arkadaşlarımızdan aldığımız katkı ile bu tuğlaları radyatör haline getirdik. Kombiye bağlanıp ısıtabilir bir radyatör haline getirdik. Bir tuz odası yapılırken 4 ton tuz kullanıldığını düşünürsek, tuz tuğla ile yapılmış iki radyatör de aynı katkıyı sağlamış oluyor. Hem böylece maliyet düşüyor hem de ham madde kullanımı daha da aza indiriliyor." dedi.

Tuz radyatörler sayesinde isteyen herkesin evinde doğal tuz odası olabileceğini belirten Çağlar, şunları dile getirdi:

"Tuz radyatörün kombilerimize bağlı ısınma sistemi var. Bu şekilde hem normal bir radyatör gibi çalışır hem de sağlık açısından beklediğimiz faydaları görürüz. Isınmış tuz, akademik olarak herhangi bir rapor olmamasına rağmen dünyada yaygın olarak bilinen bir şey var. Tuz odaları astım hastaları için doğal bir yardımcı. Biz tuz odalarında kullanılan yapıştırıcıların insan sağlığına olan zararından yola çıktık ve tuz odalarının yapımında böyle bir tuğlanın kullanılmasının daha sağlıklı olacağını düşündük. Üniversitedeki hocalarımız da bizlere destek verdiler. Bundan dolayı biz bu tuğlayı yaptık. Yani astım hastaları, tuz odalarına gitmek yerine evlerinde yapılacak olan radyatörle bu ihtiyaçlarının giderilebileceği kanaati ile bu yola çıktık. Şu anda tanıtımını yaptığımız ürün hem sağlık açısında bize hizmet edecek hem ısınma yönüyle radyatör görevi yapacak hem de gözümüze hitap edecek."

Tuz radyatörün kalıbının kullanılacak evin mobilyasına göre değiştirilebileceğini vurgulayan Çağlar, tuzların üzerine işlenen desenlerle de evin içindeki radyatörün göze hitap edeceğini aktardı. Makine mühendisi Emin Aktaş da yapılan ürünün çalışma prensibinin bilinen radyatörle aynı olduğunu söyledi.

Tuz tuğlaların arasına giren borulama sistemiyle tuzların ısınmasının sağlandığını anlatan Aktaş, şunları kaydetti:

"Tuz bloğu ısınması ve soğuması metal radyatöre göre daha geç ısınır ve daha geç soğur. Tuz radyatörün diğer radyatörlerden bir farkı da ısı verirken aynı zamanda ışık olarak da görsel zevk de verebilir. Tuz tuğlaların arasında ışıklandırma da yapılabilir."

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2094 defa okunmuştur
Etiketler: ,
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim