Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Sınavında yapılan düzenlemeyle adayların en fazla zorlandığı yabancı dil sınavını yapacak kurumla ilgili değişikliğe gidildi.
Yabancı dil yeterliliği için Bakanlık tarafından yapılan ya da yaptırılan veya ÖSYM tarafından yapılan sınavdan en az 50 puan alma ya da ÖSYM tarafından bu puana denk uluslararası geçerliliği bulunan bir belgeye sahip olma şartı aranacak.
Sağlık Bakanlığının "Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelikle tıp ve diş hekimliği alanlarında uzmanlık eğitimi, uzmanlık belgelerinin verilmesi ve Tıpta Uzmanlık Kurulunun çalışma usul ve esasları yeniden düzenlendi.
Buna göre Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) yılda en az iki defa, Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (DUS) ve Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (YDUS) yılda en az bir defa olmak üzere ÖSYM tarafından yarışma esasına dayanan mesleki bilgi sınavı şeklinde yapılacak.
TUS'a tabip, eczacı, kimyager ve veterinerler; DUS'a diş tabipleri başvurabilecek. Bu sınavlara girebilmek için adayın sınavlara başvuru sırasında mesleğini yapmaya yetkili olması şartı aranacak. YDUS'a başvurmak için sınav yapılacak ana dalda uzman unvanını almış olmak gerekecek. Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları için özel mevzuatındaki hükümler saklı olacak.
-Yabancı dil sınavına düzenleme
Yabancı dil sınavıyla ilgili de yönetmelikte düzenleme yapıldı.
Buna göre yabancı dil sınavı ÖSYM tarafından yapılmaya devam edilecek ancak Bakanlık uygun görürse bu sınavı kendisi yapabilecek ya da başka bir kuruma da yaptırabilecek.
Yabancı dil yeterliliği için İngilizce, Fransızca veya Almanca dillerinin birisinden Bakanlık tarafından yapılan ya da yaptırılan sınavdan veya ÖSYM tarafından yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında 100 üzerinden en az 50 puan almak ya da ÖSYM tarafından bu puana denk kabul edilen uluslararası geçerliliği bulunan bir belgeye sahip olmak gerekecek.
Yabancı dil sınav sonuçları sınav tarihinden itibaren beş yıl süreyle geçerli olacak.
Kurumlar, her sınav dönemi için açılmasını istedikleri uzmanlık öğrencisi kontenjanlarını bağlı oldukları üst kurumlar aracılığıyla Bakanlığa bildirecek. Bakanlık, Tıpta Uzmanlık Kurulunun görüşünü alarak kontenjanları kurum ve program adı belirtmek suretiyle ÖSYM'ye bildirecek. Birden fazla bağlı ana dalı olan yan dallarda uzmanlık öğrencisi kontenjanları, hangi bağlı ana dal veya dallardan uzmanlık öğrencisi alınacağı belirtilerek ilan edilecek.
-Uzmanlık eğitiminin takibi ve değerlendirilmesi
Eğitim kurumları, program yöneticisi koordinasyonunda yeni başlayan uzmanlık öğrencisine, kuruma adaptasyon için kurumu tanıtıcı bilgiler verip, kanuni sorumlulukları, mesleki gelişimi, iletişim ve deontoloji ile ilgili uyum programları düzenleyecek. Uzmanlık eğitiminin takibi ve değerlendirilmesi Bakanlık tarafından elektronik ağ ortamı kullanılarak kurulan Uzmanlık Eğitimi Takip Sistemi (UETS) çerçevesinde yapılacak.
UETS, "Çekirdek eğitim müfredatı, genişletilmiş eğitim müfredatı, uzmanlık eğitimi karnesi, program yöneticisi kanaati, tez çalışmasının takibi, uzmanlık öğrencisi kanaati, uzmanlık eğitimi süre takibi, denetim formu, uzmanlık eğitimi yeterlilik sistemi"nden oluşacak.
Yönetmelikte ayrıca uzmanlık eğitiminde devamlılık, kurum ve dal değiştirme, uzmanlık ana ve yan dallarıyla eğitim süreleri ve rotasyonlar, uzmanlık tezi ve değerlendirilmesi, uzmanlık eğitimini bitirme sınavı, uzmanlık belgelerinin düzenlenmesi ve tescili, yurt dışında yapılan uzmanlık eğitiminin denklik işlemleri, uzmanlık belgesi almış ve almamış olanlar hakkında yapılacak işlemler, Türkiye'de başlanılan uzmanlık eğitiminin yurt dışında sürdürülmesi, uzmanlık yetkisinin kullanılması gibi konular da yeniden düzenlendi.
Yönetmelikte yapılan değişiklikle yan dal uzmanlığı eğitiminde tez şartı da kaldırıldı.
-3 yıl içerisinde UETS'ye işlerlik kazandırılacak
İlgili dalda uzman olmadığı halde 18 Temmuz 2009'dan önce 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'na göre profesör ve doçent unvanını almış olup ilgili dalda eğitim vermeye başlayanların eğitici hakları saklı olacak.
Bakanlık tarafından bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç yıl içerisinde, Uzmanlık Eğitimi Takip Sistemi'ne (UETS) işlerlik kazandırılacak. Bu süre içerisinde eski yönetmelikteki hükümlerin uygulanmasına devam edilecek.
-"Adayların sadece yüzde 15'i başarılı oluyordu"
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, düzenlemeyle ilgili açıklamalarda bulundu.
TUS adaylarının yabancı dil sınavında çok zorlandığını, başarı oranının yüzde 14-15'ler seviyesinde olduğunu ifade eden Şencan, şöyle konuştu:
"Yabancı dil sınavını geçen bilim sınavını garantilemiş gibi oluyordu. Sınavı ÖSYM yapmaya devam edecek ama bir tarafta da bunun Milli Eğitim Bakanlığı gibi başka kuruma yaptırılması veya kendi bakanlığımız tarafından yapılması hakkı da saklı tutulacak. Bunu ilerleyen süreçte görüp karar vereceğiz. Amacımız ihtiyaç duyulduğunda alternatifleri de değerlendirebilmek."
Yan dal uzmanlık eğitiminde tez şartının kaldırılmasını da değerlendiren Şencan, "Uzmanlık eğitiminde zaten tez veriliyor. Uluslararası alanda da uygulamalar sadece uzmanlık eğitiminde tez verilmesi şeklinde. Yan dal için bunun gerekli olup olmadığından ziyade uzmanlık eğitimi ve niteliği tartışılmalı diye düşünüyoruz" dedi. - Ankara
TUS'ta Yabancı Dil Sınavı Düzenlemesi
Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Sınavı'nda yapılan düzenlemeyle yabancı dil sınavını yapacak kurumla ilgili değişikliğe gidildi.
Kaynak:
Bu haber toplam 3800 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Sağlık çalışanları günlük hayatta karşılaştıkları olayları sahneye taşıdıSiirt'te sağlık çalışanları, günlük hayatta karşılaştıkları olayları tiyatro oyunu ile sahneye taşıdı.
AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödülAstraZeneca Türkiye, sağlıkta eşitlik ve toplumsal fayda sağlama vizyonuyla hayata geçirdiği 3 farklı projeyle İstanbul Marketing Awards 2024'te 4 ödüle birden layık görüldü.
Tokat'ta okullarda genel hijyen taraması tamamlandıTokat Valiliği, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) ile İl Milli Eğitim ve İl Sağlık müdürlükleri iş birliğinde "Okullarda Hijyen Çocuklarda Heyecan Projesi" il merkezinde tamamlandı.
Eskişehir'de "Lise Düzeyindeki Okullarda İlk Yardım Farkındalığının Artırılması İş Birliği Protokolü" imzalandıEskişehir'de İl Sağlık Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında "Lise Düzeyindeki Okullarda İlk Yardım Farkındalığının Artırılması İş Birliği Protokolü" imza töreni yapıldı.
Büyükşehir’in Sağlık Merkezi 1 Yılda 8 Bin Vatandaşın Derdine Derman OlduAntalya Büyükşehir Belediyesi'nin 2021 yılında kente kazandırdığı sağlık yatırımlarından Sağlık Merkezi özel hastane konforunda vatandaşlara ücretsiz...
Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde hayata tutunmaya çalışan bebekler şefkatli uzman ellere emanetDünyaya gözlerini vaktinden erken açan veya sağlık problemiyle doğan bebekler, Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yenidoğan yoğun bakım ünitelerindeki uzman ellerde hayata tutunuyor.
- 09:18 - İstanbul İl Sağlık Müdürü Güner, AA'nın "Yılın Kareleri" oylamasına katıldı
- 09:03 - Gelibolu'da "Serviks Kanseri Farkındalık Ayı" dolayısıyla stant açıldı
- 03:58 - Araştırma: Londra, İngiltere'nin en hızlı yaşlanan şehri
- 01:13 - Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi (2)
- 01:03 - ABD'de, Soykırıma Karşı Doktorlar, İsrail'in alıkoyduğu doktor Ebu Safiyye'nin serbest bırakılmasını istedi
- 01:03 - Bakan Işıkhan'dan Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifinin yasalaşmasına ilişkin paylaşım
- 00:58 - Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi (1)
- 00:18 - Sinop'ta kalp krizi geçiren doktor hayatını kaybetti
- 23:38 - Sağlık Bakan Yardımcısı Kırbıyık Suriye'yi ziyaret etti
- 23:03 - Serik'te organ bağışı farkındalık programı düzenlendi
- 22:13 - Bebek Ölümlerini ve Özel Sağlık Kuruluşlarını Araştırma Komisyonu, SGK yetkililerini dinledi
- 21:53 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, ambulanslara ilişkin yönetmelik düzenlemesini değerlendirdi:
- 19:39 - CHP'li Sarıbal, aile hekimlerinin iş bırakma eylemlerini destekledi
- 18:58 - Kastamonu 112 Acil Çağrı Merkezi 2024'te 388 bin 826 çağrı karşıladı
- 18:23 - DSÖ: Gazze'de 12 binden fazla kişi tıbbi tahliyeye ihtiyaç duyuyor
- 18:13 - UNICEF: Yeni yıl Gazze'deki çocuklar için daha fazla ölüm ve acı getirdi
- 17:03 - Sağlık-Sen Genel Başkanı Doğan, Kırşehir'de ziyaretlerde bulundu
- 16:58 - Uzmanından "tüberkülozun tedavi süreci disiplin gerektirir" uyarısı
- 16:53 - Şanlıurfa'da ambulans helikopter 25 günlük bebek için havalandı
- 16:44 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2025/02
- 16:38 - Niğde Emniyet Müdürü Delen ve Sağlık Müdürü İnan, AA'nın "Yılın Kareleri" oylamasına katıldı
- 16:38 - İl Sağlık Müdürü Pehlevan, Kocaeli'deki sağlık yatırımlarını inceledi
- 16:33 - Gazze'deki Nasır Hastanesi'nin bazı bölümleri yakıt sıkıntısı nedeniyle faaliyet gösteremiyor
- 16:28 - Gelibolulu öğrencilerden Sağlıklı Hayat Merkezine ziyaret
- 15:53 - ABB'nin başlattığı ücretsiz HPV aşısı uygulamasında ilk dozlar yapıldı
- 15:48 - İstanbul'da sağlık çalışanları eylem yaptı
- 15:28 - 34 Türk teknoloji girişimi CES 2025'te dünya sahnesine çıktı
- 14:58 - Mersin'de zehirlenme şüphesiyle ölen 2 çocuğun cenazesi defnedildi
- 14:53 - İngiltere'de birçok hastane grip vakalarındaki artış nedeniyle "kritik durum" ilan etti
- 14:48 - Tunceli'de diyaliz hastalarına keman dinletisiyle moral verdi
- 14:38 - Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Polat, gazetecilerle buluştu
- 14:23 - Muğla'da hastane otoparkı genişletilerek hizmete açıldı
- 14:23 - İzmir'de doktoru darbeden 3 sanık yeniden yargılanıyor
- 13:13 - Menteşe'de 200 yataklı acil durum hastanesi yapılacak
- 12:03 - Demre'de hayvan sağlığına yönelik çalışmalar yapıldı
- 12:03 - Diyarbakır'da ambulans helikopter lösemi hastası için havalandı
- 11:53 - Siirt'te geçen yıl kamu sağlık hizmetlerinden 4 milyon 106 bin 299 kişi faydalandı
- 11:43 - Şanlıurfa'da parmakta sıkışan yüzük itfaiye ekibince hastanede çıkarıldı
- 11:38 - BM: İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'de hastaneler "ölüm tuzağına" dönüştü
- 11:18 - Mersin'den zehirlenme şüphesiyle Ankara'ya sevk edilen 4 kardeşten 1'i öldü
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- Sinop'ta kalp krizi geçiren doktor hayatını kaybetti
- Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi (1)
- Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi (2)
- Bakan Işıkhan'dan Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifinin yasalaşmasına ilişkin paylaşım
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim