• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 3 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 7 °C

TÜSEB'den yapay zekayla cilt kanserinde tümörün evresini tespit edecek sistem

TÜSEB'den yapay zekayla cilt kanserinde tümörün evresini tespit edecek sistem
Türk bilim insanlarınca, yapay zeka teknolojisi kullanılarak, cilt kanserinde tümör evresini ve hücre tespitini kısa sürede yapabilecek "Bilgisayar Destekli Tanı Sistemi Projesi" başlatıldı.

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Yapay Zeka Uygulamaları Enstitüsü bünyesinde, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa'nın işbirliğiyle, agresif ve yayılmacı melonom kanserinde tümörün evresini kısa sürede belirlemek üzere "Bilgisayar Destekli Tanı Sistemi Projesi" başlatıldı. Yapay Zeka Uygulamaları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Songül Varlı: "Proje, istenilen düzeyde başarıyla tamamlanabilirse, geliştirilen sistemin klinik doğrulama süreci başlatılacak ve patoloji laboratuvarlarında karar destek sistemi olarak kullanıma sunulabilecek"

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Yapay Zeka Uygulamaları Enstitüsü (TÜYZE) Başkanı Prof. Dr. Songül Varlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlık alanında erken tanıdan tedaviye, AR-GE ile veri analizlerinden bilimsel çalışmalara kadar pek çok alanda yapay zekanın kullanıldığını söyledi.

Sağlık alanında karar verme sürecinin büyük önem taşıdığını belirten Varlı, örneğin patolojide verilen bir kararın ya da radyoloji görüntülerinin değerlendirilmesinin hastanın tedavi planlamasını doğrudan etkilediğine dikkati çekti.

- Yapay zeka nesnel dayanak noktası oluşturuyor

Varlı, sağlık alanında yapay zeka uygulamalarının birincil görevinin, "kesin tanıyı koyan hekimler için nesnel dayanak noktaları oluşturmak" olduğunu söyleyerek, "Bilgisayar destekli tanı sistemleri sayesinde, modellerin tespit etmiş olduğu tanılar veya bulgular doktorlara sunularak, onlara daha isabetli karar vermenin yolu açılmaktadır. Bu sistemler sayesinde incelenen vakalarda harcanan zaman azalmakta ve tanı koyma süreci daha kolay hale gelmektedir."

Literatürde çeşitli veri setlerinde yapılan çalışmalarda, yapay zeka teknolojilerinin kullanılmasıyla kanserin belirlenmesi ve sınıflandırılmasında yüzde 95'in üzerinde doğruluklara ulaşıldığının gözlemlendiğini aktaran Varlı, derin öğrenme modellerinin yaygın kullanıldığı bu araştırmalarla görüntü üzerinde fazla vakit kaybedilmeden tanı konulabildiğini vurguladı.

Varlı, görüntünün tamamına bakmak yerine modelin işaretlediği alanları incelemenin hem zaman hem de iş yükünü azaltmak anlamında önemli katkı sağladığını dile getirdi.

- Tümörün evresinin tahmini üzerinde çalışılıyor

Prof. Dr. Varlı, TÜYZE olarak, sağlıkta yapay zeka politikalarını belirlemek ve projelere destek vermek üzere çalıştıklarını anlattı.

Yapay zeka teknolojisinin kullanıldığı pek çok projenin yürütüldüğünü dile getiren Varlı, patoloji uzmanları ile mühendislerden oluşan bir ekip tarafından organ, doku ve hücrelerde oluşan değişiklikleri belirleyerek tümör evresinin tahmini ve hücre tespiti üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

Varlı, tümörün büyüme hızı ve yayılma düzeyinin saldırganlığını gösterdiğini belirterek, kanser tedavisi sürecinde evrelemenin çok önemli olduğunu ifade etti.

- Saldırgan tümörlerde zamanla yarış hayati önem taşıyor

Saldırgan ve yayılım özelliği bulunan tümörlerde zamanla yarışın hayati önem taşıdığının altını çizen Varlı, en agresif kanserlerden birinin de bir cilt kanseri türü olan melanom olduğunu vurguladı.

Yayılmacı özelliğe sahip melonomda, mevcut uygulamada tümörün evresinin patologlarca kullanılan Evreleme Sistemi ile yapıldığını anlatan Varlı, kanser derecelendirmesinin, biyopsi slaytlarının mikroskopla gözlemlendiğini ve tanımlanan kriterlere göre değerlendirildiğini aktardı.

Varlı, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa işbirliğiyle patolojik incelemelerde kullanılmak üzere yapay zeka teknolojisi ile yeni bir projeye başladıklarını söyledi.

Prof. Dr. Varlı, projeye ilişkin şunları kaydetti:

"Proje ile en agresif seyirli ve hayatı en çok tehdit eden cilt kanseri olan melanom tanısı almış bir hasta için mitoz hücrelerini ve tümör evresini belirlemede patolog tarafından harcanan süreyi kısaltacak, iş yükünü azaltacak potansiyele sahip 'Bilgisayar Destekli Tanı Sistemi' geliştirilecek.

Proje istenilen düzeyde başarıyla tamamlanabilirse, geliştirilen sistemin klinik doğrulama süreci başlatılacak ve doğrulama sürecinin de başarıyla tamamlanmasıyla birlikte geliştirilen sistem patoloji laboratuvarlarında karar destek sistemi olarak kullanıma sunulabilecek."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2974 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim