Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığınca Nobel ödüllü bilim insanı Aziz Sancar adına, 40 yaşın altındaki bilim insanlarına verilen teşvik ödüllerine bu yıl 5 isim layık görüldü.
Sağlık bilim ve teknolojilerine gelecekte uluslararası düzeyde önemli katkılarda bulunabilecek niteliklere sahip olduklarını kanıtladıkları için ödül almaya hak kazanan isimler, Prof. Dr. Mehmet Lütfi Yola, Doç. Dr. Tolga Çukur, Doç. Dr. Tuğba Şişmanlar Eyüboğlu, Doç. Dr. Işıl Gazioğlu ve Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Acar oldu.
Prof. Dr. Yola, yakın zamanda Kovid-19'u erken teşhis eden sistemi geliştirirken, Doç. Dr. Çukur'un derin öğrenme tekniklerinin biyoloji ve tıp alanlarındaki uygulamaları üzerinde çalışmaları bulunuyor
TÜSEB tarafından sağlık bilim ve teknolojilerine gelecekte uluslararası düzeyde önemli katkılarda bulunabilecek niteliklere sahip olduğunu kanıtlamış, ödülün verildiği yılın ilk gününde 40 yaşını geçmemiş bilim insanlarına her yıl TÜSEB Aziz Sancar Teşvik Ödülü veriliyor.
AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, bu yıl ödüle layık görülen isimler kısa bir süre önce belli oldu.
Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Lütfi Yola, Bilkent Üniversitesi'nden Doç. Dr. Tolga Çukur, Gazi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Tuğba Şişmanlar Eyüboğlu, Bezmialem Vakıf Üniversitesi'nden Doç. Dr. Işıl Gazioğlu ve ODTÜ'den Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Acar teşvik ödülüne layık görüldü.
Bir kişinin en fazla üç kez başvurabileceği ya da aday gösterilebileceği bu ödül programında, kişilerin her birine 30 bin lira veriliyor.
Kovid-19'u erken teşhis eden sistemi geliştirdi
Hasan Kalyoncu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Görevlisi 1983 doğumlu Prof. Dr. Mehmet Lütfi Yola, 2019'da geliştirdiği kalp krizi ve akciğer kanseri riskini anlık olarak tahmin edebilen, insan sağlığına ve çevreye zararsız biyonsensörlerle bilime yapmış olduğu katkılar nedeniyle Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülünü (GEBİP) aldı.
Prof. Dr. Yola, son olarak koronavirüse karşı savaş açan vücudun bağışıklık sistemini kontrolden çıkaran sitokin fırtınasını ölçen ve erken önlem alınmasını sağlayan "biyosensör metodu"nu geliştirdi.
Yenilikçi biyomedikal görüntüleme üzerine çalışmalar yapıyor
Yenilikçi biyomedikal görüntüleme, makine ve derin öğrenme tekniklerinin biyoloji ve tıp alanlarındaki uygulamaları üzerinde çalışmaları bulunan Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tolga Çukur da 2017 IEEE Türkiye Araştırma Teşvik Ödülü, 2017 Bilim Kahramanları Derneği Genç Bilim Adamı Ödülü, 2015 TÜBA Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü ile 2015 EMBO Installation Grant ve 2013 Marie Curie Reintegration Grant Ödülü sahibi
Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü'nü 2003'te fakülte birincisi olarak bitiren Çukur, "Stanford Graduate Fellowship" bursu ile Stanford Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü'nde yüksek lisans ve doktorasını tamamladı. Çukur, devamında Kaliforniya Üniversitesi Berkeley, Helen Wills Nörobilim Enstitüsü'nde doktora sonrası araştırmalarını gerçekleştirdi.
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuğba Şişmanlar Eyüboğlu ise çocukluk çağı kronik akciğer hastalıkları, kistik fibrozis, primer siliyer diskinezi, çocuklarda uyku bozuklukları, çocukluk çağı intertisyel akciğer hastalıkları ve tüberküloz üzerine çalışmalar yürütüyor.
Bezmialem Vakıf Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Analitik Kimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Işıl Gazioğlu'nun analitik kimya, yaşam bilimleri, biyoteknoloji, ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi, Biyolojik Bilimler Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Acar'ın ise sağlık bilimleri alanlarında araştırmaları bulunuyor.
Ödüller, Sağlık Bilim ve Teknolojileri Konferansı HIMSS'21 Eurasia'da verilecek
TÜSEB Aziz Sancar Teşvik Ödülü'nü almaya hak kazanan bilim insanlarına ödülleri, bu yıl 17-19 Kasım'da Antalya'da düzenlenecek HIMSS'21 Eurasia Sağlık Bilişimi ve Teknolojileri Konferansı ve Fuarı'nda takdim edilecek.
Sağlık Bakanlığı ve HIMSS ABD iş birliği ile düzenlenen konferansta bu yıl da bölge ülkelerin sağlık bakanlıkları, kamu, üniversite ve özel sağlık tesislerinin tüm sağlık yöneticileri ve sağlık bilişimi profesyonelleri bir araya gelecek.
Özel sektör, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarına açık gerçekleşecek konferansta, değişen ve gelişen sağlık bilişimi alanında yeni uygulama ve gelişmeler ele alınacak.