Türk Kızılayı Güney Marmara Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Nihat Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl ağustos ayında başlatılan proje kapsamında 5 ayda 21 bin 500 gönüllü bağışçı adayı bulunduğunu söyledi.
Hedefin bu yıl 65 bin kişiye ulaşmak olduğunu anlatan Çakır, şöyle konuştu:
"Kök hücre tedavisi için gönüllü bağışçılardan numune alma işlemleri 18 Ağustos 2014'te başladı. Öncelikle bağışçı olacak kişiye onay formu doldurtuyoruz. Kök hücre tedavisi hakkında bilgi veriyoruz ve bu adaylardan 3 tüp 10-20 mililitre kan alıyoruz. Aldığımız kanlarda öncelikle seroloji testlerini yapıyoruz ve Hepatit B, Hepatit C ya da herhangi bir kronik hastalığı olup olmadığına bakıyoruz. Adayın testleri temiz çıktığı taktirde kanı Doku Uyum Laboratuvarına gönderiyoruz ve doku tiplemeleri yapılıyor. Bakanlığın Ulusal Kemik İliği Bankasına kaydediliyor. Kök hücre ihtiyacı olanlar da bu bankadan temin edebiliyor. Bağış sırasında doldurulan onay formunun bağlayıcılığı yok. Formun kişi için ulusal bir yükümlülüğü yok. Kişi isterse vazgeçebiliyor, bu bir zorunluluk değil ama kök hücre için bağışta bulunacak kişilerden gönüllü olmalarını istiyoruz."
- 835 hasta "kemik iliği nakli" bekliyor
Türkiye'de kemik iliği nakli bekleyen hasta sayısının 835 olduğunu dile getiren Çakır, "Ülkemizde kemik iliği nakilleri genelde akrabalardan yapılıyor. TÜRKÖK Projesi de yeni bir proje. İnşallah bundan sonra her kesimden gönüllü ve bağışçı bulacağız. 18-50 yaşlarındaki herkes, kök hücre vericisi olabilir. Dünyada 24 milyon kayıtlı kök hücre bağışçısı var. 2014 yılında buna 1 milyon daha ilave oldu. Ülkemizde kök hücre bağışçı sayısı 38 bin kişi civarında" ifadesini kullandı.