• BIST 9549.89
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 19 °C

Türklerin kalbi erken tekliyor

Türklerin kalbi erken tekliyor
26. Ulusal Kardiyoloji Kongresi’nde bir ilke imza atıldı. 24 Ekim’e kadar sürecek kongrede 4 bin kardiyoloğun izlediği canlı ameliyatla Türkiye’de ilk kez akciğer kalp kapakcığı ameliyatı bıcaksız olarak gerçekleştirildi.

26. Ulusal Kardiyoloji Kongresi’nde bir ilke imza atıldı.  24 Ekim’e kadar sürecek kongrede 4 bin kardiyoloğun izlediği canlı ameliyatla Türkiye’de ilk kez akciğer kalp kapakcığı ameliyatı bıcaksız olarak gerçekleştirildi. Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof.Dr. Oktay Ergene’nin, “Artık neştersiz kalp ameliyatları başlıyor” açıklaması kongreye damgasını vurdu.

 

 

Türk Kardiyoloji Derneği tarafından düzenlenen Türkiye’nin en büyük tıp kongresi 26. Ulusal Kardiyoloji Kongresi’nde bir ilk yaşandı.  4 bin kardiyoloğun izlediği canlı ameliyatla Türkiye’de ilk kez bıçaksız olarak akciğer kalp kapakçığı ameliyatı gerçekleştirildi. 22-24 Ekim 2010 tarihinde İstanbul’da Haliç Kongre Merkezi’nde başlayan kongrenin açılışı gününde konuşan Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof.Dr. Oktay Ergene, tıbbın geldiği nokta itibariyle artık neştersiz kalp ameliyatlarını konuştuğunu bildirdi. Kongrenin bir diğer önemli tebliğini yapan Prof.Dr. Mehmet Aksoy da, Türklerin yaşam biçimi dolayısıyla özellikle Avrupalı toplumlara göre kalbinin daha erken yaşlandığını tespit ettiklerini vurguladı.

 

“Global Interventional Summit(GIS) ile 7.Türk Dünyası Kardiyoloji Birliği Kongresi’nin de aynı tarihlerde yapılması nedeniyle ayrı bir önem kazanan Ulusal Kardiyoloji Kongresi bu yıl yerli ve yabancı 4 bin katılımcıya ev sahipliği yaptı.  Giderek uluslararası boyut kazanan kongreye başta Balkan ülkeleri ve Ortadoğu’dan olmak üzere dünyanın farklı coğrafyalarındaki kardiyoloji uzmanları da büyük ilgi gösterdi.

 

 

GECENİN TEMASI AŞK, MÜZİK, RİTİM VE DANSTI

 

Avrupa Kardiyoloji Derneği Başkanı Michel Komajda ‘nın da konuşmacı olarak katıldığı kongrenin bu yılki teması da oldukça ilgi çekiciydi. “Kalp-Aşk-Tasavvuf” olarak belirlenen tema kapsamında  Mercan Dede “kalp ritmi üzerine kurgulanmış" bestesini Ulusal Kardiyoloji Kongresi’nin açılış günü için yeniden düzenledi. Mercan Dede’nin kareografisini Modern Dans Topluluğu Kareografı Beyhan Murphy hazırladığı kalp ve aşk temalı Modern Dans Topluluğu dans gösterisi eşliğinde sunduğu performans göz doldurdu. Gece Mercan Dede’nin ‘Secret Tribe’ projesi ve semazen gösterisi ile devam etti.

 

 

 

 

TÜRKİYE’DE KALP HASTALIKLARI ARTIYOR

 

Kardiyoloji alanında son tedavi yöntemlerinin masaya yatırıldığı kongrede Türkiye’nin kalp haritası da çıkarıldı. Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı, İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Klinik Şefi Prof. Oktay Ergene, Türk toplumunun giderek yaşlanmasıyla tüm dünyada olduğu gibiL Türkiye’de de yaşa bağlı kalp hastalıklarının görülme oranı arttığına dikkat çekti. Ergene şöyle konuştu: “Son nüfus sayımına göre 71 milyon olarak belirlenen Türkiye nüfusunun yaklaşık beş milyonunun 65 yaş ve üstünde. Nüfusun iki milyonunu ise 75 yaş ve üzerinde. Şu anda Türkiye’de  ortalama yaşama süresi erkeklerde 71, kadınlarda ise 76.  Ancak gelecek on yılda bu yaş ortalamasının kadınlarda 79, erkeklerde 73 olması bekleniyor. Türk toplumu yaşlanıyor. Buna bağlı olarak da tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaşa bağlı kalp hastalıklarının sıklığı da giderek artacak” dedi.

 

KALP AMELİYATLARINDA NEŞTERSİZ DÖNEM

 

Türkiye’de ve dünyada kardiyoloji alanında büyük gelişmeler yaşandığını söyleyen Ergene’ye göre önümüzdeki yıllarda  kalp ameliyatlarında neştersiz yöntemler giderek artacak. Ameliyatsız, anjiyo ile uygulanan yapay kalp kapakları ve mandallama (clips) gibi yeni yöntemlerin önümüzdeki 5 yıla damgasını vuracağını belirten Ergene şöyle konuştu: “Klasik yöntemlerle göğüs kafesi açılarak yapılan ve yüksek risk taşıyan ameliyatlar yavaş yavaş tarihe karışacak.  Son on yıldır geliştirilen ancak yaygın olarak 2007 yılında uygulanmaya başlanan ameliyatsız, anjiyo ile uygulanan yapay kalp kapakları ve mandallama (clips) gibi yeni yöntemler gelecek 5 yıla damgasını vuracak. Önümüzdeki yıllarda yüksek riskli hastalarda ameliyatsız yöntemler açık kalp ameliyatının yerine geçecek ve bu yöntemler yüksek risk taşıyan hastalarda hayat kurtarıcı olacak.”

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4123 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim