Müjde!.. Bizim de Avrupa’da birincilik kürsüsüne çıktığımız sosyolojik bir durumumuz var artık. Hem de olumlu, sigara içme şampiyonluğu gibi değil yani... Türkler yüzde 85’le Avrupa’da en iyi uyku uyuma kapasitesine sahip toplum seçildi.
Avrupa’nın dört bir yanından 20 gazeteciyle birlikte Eindoven’dayız. Hollanda’nın bu sevimli kenti futbol takımı PSV dışında bir markayla da özdeşleşmiş durumda. Philips’in uyku araştırmaları atölyesindeyiz. Konuşmacı Katy Hartley bir sonraki cümleyi kurmadan önce bana bakıyor. “Eyvah, Türkler en horlayan ülke mi diyecek şimdi” derken Katy şu cümleyi kuruyor:
“Yaptığımız araştırmalara göre Avrupa’nın en iyi uyuyan ülkesi yüzde 85’le Türkiye, ikinci İspanya. Ne ironiktir ki araştırmanın başındaki Katy’nin ülkesi İngiltere sonuncu. Bir altında Fransa var. İngilizler ve Fransızlar yatağa sorunlarla birlikte giriyormuş.
“Ne yani bizim hiç mi sorunumuz yok?” diye soruyorum, yanıtı “Olmaz olur mu, belki daha fazla ama kafaya takmıyorsunuz” oluyor.
İlginç bilgiler
Türkiye’de kadınlar erkeklere göre çok daha derin uyuyor, Avrupa’da kadın erkek rakamları yakın. Bir ilginç istatistik de “Neden uyuyamıyorsun” sorusuna Türklerin yüzde 21’inin “Geç yatıyorum ve sabah erken kalkmak zorunda olduğumu biliyorum...” yanıtını vermesi. “Uykusuzluk neyi etkiliyor” sorusuna ise Türklerin cevabı ruh sağlığı, Avrupa genelindeyse cevap iş yaşantısı ve fiziksel sağlık...
Ve beni en çok güldüren araştırma sonucu
Tüm dünyada kadınlar erkeklerin horlamasından şikâyet ederken sadece Çin’de erkekler kadınların horlamasından şikâyetçi. Çin demişken Katy’ye neden Japonların devamlı buldukları koltukta uyuyakaldığını soruyorum; haftanın 6 günü aralıksız ve şevkle çalışıyorlarmış, onlar değil de vücut pes ediyormuş.
Korkutucu duruyor ama
Avrupa uyku toplantısına katılmadan önce bizim gazetede dolaşıp soru topladım. Çok toplama sayılmaz aslında şu ikisi çıktı sadece: “Neden yorgun uyanıyorum ve neden gece 10 kere uyanıp her sese sıçrıyorum...” Ne yazık ki bu soruların doktor kontrolünden geçmeden verilebilecek bir cevabı yok. Ama doktorların da tavsiye ettiği bir cihaz var kısaca CPAP (“Siipep” diye okunuyor) deniliyor, çeşitli versiyonları mevcut. Görüntü çok seksi değil ama “İyi günde kötü günde” diye verilen sözler bunları kapsıyor herhalde.
Doğru değil işte
Biraz da doğru bilinen yanlışlardan bahsedelim. Dünya genelinde 55, dertlerden uzaklaşıp rahat uyku uyunan yaş olarak kabul ediliyor. Sabah ve akşam saatlerinde spor uykuyu kötü etkiliyor. En güzeli öğle tatilinde yapılanı, hem işe ara vermek açısından da sağlıklı. “Yatmadan önce duş alın” önerisinin de altını çiziyor uzmanlar. Zira uzun uzun yapılan banyo uykuya zarar veriyor. İşte böyle; uyku kongresinde uyumamayı başararak ve birincilik ödülümle kalkıyorum masadan. Birkaç saat içinde THY uçağı yetişecek imdadıma... Yani uyumak açısından. Türk’üz biz her yerde uyuruz.