Türkiye'ye her yıl ortalama 100 bin sağlık turistinin geldiği tahmin ediliyor. Sağlık Bakanlığı Sağlık Turizmi Koordinatörlüğü verilerine göre ise 2008 yılında Türkiye'ye 40 değişik ülkeden yaklaşık 74 bin kişi gelirken, bu sayı 2010'da 110 bine yükseldi. Sağlık turizmi, sağlık amaçlı seyahatleri üç alt başlıkta topluyor: Termal ve spa-wellness turizmi, ileri yaş ve engelli turizmi ve medikal, yani tıp turizmi. Termal turizm büyük bir potansiyel taşımakla birlikte, henüz sağlık turizmiyle uyumlu hale getirilmiş değil. Termal kaynaklarıyla tanınan Türkiye'de, son dönemde medikal turizm başlığı, yeni bir kavram ve çalışma alanı. Medikal turistlerin tedavi alanlarında yüzde 80'lik bir payla başı göz, beyin cerrahisi, ortopedi, diş tedavisi ve kardiyoloji çekiyor.
Hedef yılda 10 milyar Dolar
Medikal boyutuyla Sağlık Bakanlığı, Termal tesisler ve seyahat acenteleri boyutuyla Kültür ve Turizm Bakanlığı, teşvikler konusunda Ekonomi Bakanlığı, vize açısından Dışişleri Bakanlığı ve yabancı hastaya sunulan tedavinin belgelendirilerek işletmeler için vergi konusu yapılması açısından da Maliye Bakanlığı gibi birçok paydası olan sektör, halihazırda organizasyon boyutunda dağınık bir görünüme sahip. Sektör temsilcilerinin verdiği rakamlar sürekli değişkenlik gösteriyor.
Türkiye'nin payı
Dünyada 100 milyar dolarlık küresel sağlık turizm pazarında yaklaşık yüzde 5 paya sahip olan Türkiye, ortalama 1.5-2 milyar Dolar alıyor. Türkiye'nin coğrafi avantajı, insan kaynakları ve tıbbı tecrübelerinin desteğiyle bu rakamın artacağı düşünülüyor. Dünyada ise ABD, Hindistan, Tayland, Malezya ve 2012 yılında 1 milyon hasta ve 1,8 milyar Dolar gelir bekleyen Singapur, büyük paya sahip. Hindistan'ın amacı ise sağlık turizminden 2012 yılında 2 milyar Dolar gelir elde etmek.
Sektörün ana temsilcilerinden Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi'nin Başkanı Emin Çakmak'a göre 2015'te 1 milyon sağlık turisti ile 10 milyar Dolar, 2023'te ise 2 milyon sağlık turisti ile 20 milyar Dolar elde edilmesi hedefleniyor. Çakmak, 2007 yılına kadar Türkiye'de daha çok Termal turizmi için fizik tedaviye gelindiğini, ancak bu oranın 2010'da tersine döndüğünü ve tıp turizminin Termal turizmi geçtiğinini söylüyor.
Libya ve Ürdün'den ilgi büyük
Bu alanda Türkiye'de Termal doğal su destekli fizik tedavi henüz yeterince oturmuş olmadığından, üniversitelerin ve Afyon bölgesi Termal tesislerinin bu konudaki çalışmaları hızlandı. Emin Çakmak'ın verdiği bilgilere göre geçen yıl 25 bin Libyalı Türkiye'de tedavi oldu. Libya'yı 18 bin hasta ile Ürdün izledi. Avrupa ülkelerinin yanı sıra son iki yıldır hasta sayısındaki artışın Ortadoğu ve Afrika'dan olduğu dikkat çekiyor. Yabancı hastaların artan ilgisi ile Türkiye'nin bölgede artan etkinliği arasında bir parallelik gözleniyor. Hatta Ortadoğu ülkelerinde yayınlanan Türk yapımı yerli dizilerin bile bu ilgiyi artırdığına dikkat çekiliyor.
Acıbadem Hastanesi, yaptığı açıklamada yurtdışından geliş nedenlerinin başında kanser, kalp damar cerrahisi ve beyin cerrahisinin olduğunu söylüyor. Medikal Park Hastaneler Grubu Anlaşmalı Hizmetler Uluslararası Hasta Merkezi Koordinatörü Neslihan Kahraman ise 2010 yılında medikal turizminin cirosunun dünya çağında 40 milyar dolara ulaştığını söyleyerek, "Türkiye'deki tüm dinamiklerin harekete geçirilmesiyle birlikte 10 milyar doları bulması bekleniyor" diyor.
Öte yandan Türkiye'nin son yıllarda sağlık turizminde yakaladığı başarı grafiğini rakam boyutuyla ifade etmek oldukça zor. Yıllar içinde tedavi amacıyla gelen yabancı hasta sayısı, sağlık kurumlarından aldıkları hizmetin tutarı, refakatçileriyle birlikte kalış süreleri ve dolayısıyla harcadıkları toplam döviz miktarı bilinmiyor. Sektörün hızla geliştiği konusunda hem fikir olunmakla birlikte, ulaştığı boyut konusunda sürekli olarak farklı rakamlar dikkat çekiyor.
Ucuza rağbet arttı
Bu konuda somut rakamların olmamasının en temel nedeni, yabancı hastanın tedavi olmak için sağlık vizesi almak zorunda olmaması. Dolayısıyla turist vizesi ile giriş yapan yabancı hasta, diş, estetik, cerrahi müdahale gibi tedavilerini yaptırıp, ücretini peşin vermek suretiyle ülkeden ayrılıyor. Hizmetin belgelendirmesinin ise çoğu zaman yapılmadığı gözleniyor. "Böylece ne hasta sayısı, ne de yaratılan hizmetin değeri ölçülebiliyor" diyen Türkiye Sağlık Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Murat Balaban, "Ancak burada handikap şu: Yabancı hastalar birkaç hastaneden fiyat alma ve ucuzunu arama refleksini geliştirmeye başladı. Tekstil ve turizm sektörlerinde 1980 ve 1990'lu yıllarda rekabeti birbiriyle yapmaktan dolayı yaşanan ucuz ürün ve hizmet imajının, sağlık turizminde de başladığını söyleyebiliriz" diye konuşuyor.
Ne gibi endişeler sözkonusu
Sağlık turizmi son yılların yıldızı parlayan sektörü olmasına rağmen bilinmeyenleri de içinde barındırıyor. Sağlık turizmi Türkiye'de yeni bir kavram olduğu için bu alanda istatistiki ve akademik anlamda tutarlı çalışmalar bulunmuyor. Dolayısıyla gelen turistlerin ne kadarının sağlık hizmeti almak için geldiği konusunda net bir rakam verilemiyor. Ancak gezi ve tatil için gelen turistin ortalama kişi başına 600-800 Dolar gelir bırakmasına karşın, sağlık turistlerinin bu rakamın beş katına varan harcama yaptığına dikkat çekiliyor. Örneğin Ortadoğu'dan gelen turistlerin Avrupa'dan gelen turistlere nazaran yaklaşık 10 kat gelir bıraktığı belirtiliyor. Bu durumda Avrupa, ABD, Balkan ülkeleri ve Türki Cumhuriyetleri'ne göre Türkiye'de sağlık hizmetleri fiyatlarının neredeyse üçte bir oranında düşük olması, yabancıları tedavi için Türkiye'ye çeken etmenlerden. Türkiye'yi en çok tercih eden ülkeler Hollanda, Almanya, Fransa, Belçika, bazı Ortadoğu, Balkan ve Afrika ülkeleri ile Rusya, Ukrayna ve Kazakistan.
Türkiye'nin sağlık turizminde yıldızı parlıyor
Her yıl ortama 100 bin sağlık turistinin geldiği Türkiye'de sağlık turizmi ciddi bir potansiyele sahip. Ancak bu alanda ciddi eksikler de var.
Bu haber toplam 4239 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
Enuygun'dan Türkiye'nin yedi bölgesinden termal ve kaplıca önerileriEnuygun, Türkiye'nin yedi bölgesindeki termal ve kaplıca önerilerini listeledi.
İzmir'de Uluslararası Turizm Ticaret Fuar ve Kongresi ile Sağlık Turizmi Fuarı başladıİzmir'de düzenlenen 18. Uluslararası Turizm Ticaret Fuar ve Kongresi (TTİ İzmir) ile 1. Sağlık Turizmi Fuarı, kapılarını açtı.
İstanbul'a sağlık turizmi kapsamında 10 ayda 399 bin turist geldiİstanbul İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdullah Emre Güner, kente sağlık turizmi kapsamında 10 ayda 399 bin turistin geldiğini söyledi.
Melikgazi Belediyesi, "Sağlık Turizmi Kampüsü" projesini hayata geçirecekMelikgazi Belediyesi, "Sağlık Turizmi Kampüsü" projesini hayata geçirecek.
- 16:06 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/50
- 15:53 - Şile'de 51 öğrenci gıda zehirlenmesi sebebiyle hastaneye kaldırıldı
- 15:33 - Özbekistan, Afganistan'a insani yardım için "sağlık treni" gönderdi
- 14:13 - Milli Eğitim Bakanlığı, Balıkesir'deki okul servisi kazasına ilişkin müfettiş görevlendirdi
- 13:53 - Sakarya'da uluslararası doktorlara girişimsel radyolojiyle ameliyatsız tedavi eğitimi verildi
- 13:13 - Kırşehir'de ölü bulunan hamile kadının kurtarılan bebeği Ankara'daki hastaneye sevk edildi
- 12:28 - Türk Böbrek Vakfından organ nakli olanlara "pestisit" uyarısı
- 12:23 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtladı:
- 11:58 - Sağlık Bakanlığından Balıkesir'deki okul servisi kazasına ilişkin açıklama:
- 11:38 - Sağlık Bakanlığı, Devlet Hizmeti Yükümlülüğü Kurası'na ilişkin boş kadroları yayımladı
- 11:23 - Dünyada sağlık, uzay, teknoloji gibi alanlarda keşifler ve buluşlar, 2024'te ufuk açtı
- 11:13 - Demans ve Alzheimer hastaları için hazırlanan projeye AB'den 5 milyon lira hibe
- 11:13 - İl Sağlık Müdürü Güner, İstanbul'daki üst solunum yolu vakalarını değerlendirdi:
- 11:13 - Gebe okulu, kadınları doğuma ve anneliğe hazırlanıyor
- 11:13 - "Kaliteli uyku" için gün içinde su tüketimini artırın önerisi
- 11:08 - SEDDK Başkanı Menteş 2024 yılını değerlendirdi, gelecek yıla ilişkin hedefleri paylaştı:
- 11:03 - Dünyada 2024 böyle geçti: Temmuz-ağustos-eylül
- 11:03 - Dünyada 2024 böyle geçti: Ocak-şubat-mart
- 10:53 - Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Rus sağlık kuruluşu MONIKI heyetini ağırladı
- 10:08 - Medipol'den pankreas ve tümör tedavisinde modern ve etkili yöntemler
- 19:28 - Öğretmenlerin mazerete bağlı yer değiştirme başvuru duyurusu yayımlandı
- 18:28 - Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho, safra kesesinden operasyon geçirdi
- 18:28 - İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi açıldı
- 18:13 - İsrail'in Gazze'de Kemal Advan Hastanesi önüne patlayıcı bıraktığı görüntüler ortaya çıktı
- 18:08 - Gelibolu'da köy ilkokulunda öğrencilere sağlıklı beslenme eğitimi verildi
- 18:03 - AB'den, Nijerya'daki "acil insani krize" 1 milyon avro destek
- 17:38 - Diyanet İşleri Başkanlığından Sağlık Personeli Sınavı'na ilişkin açıklama:
- 17:13 - Samsun’da Atatürk’ün şifa bulduğu kaplıca yenileniyor
- 17:08 - Muğla'daki helikopter kazasında ölen doktor ve sağlık personelinin cenazesi Antalya'da defnedildi
- 16:48 - Beyşehir'de "En iyi narkotik polisi, anne konulu" seminer düzenlendi
- 16:43 - Kırklareli Valisi Turan, İğneada Aile Sağlığı Merkezi açılışına katıldı
- 16:13 - Beyşehir'de üniversite öğrencilerine AIDS hastalığı anlatıldı
- 15:48 - TİKA, Kazakistan’da engelliler için sosyal ve yaşamsal uyum merkezi kurdu
- 14:48 - Tokat'ta "Fermuar sistemi ile yaşama yol ver" projesi kapsamında 63 kişiye eğitim verildi
- 13:53 - Samsun'da tırla çarpışan ambulansın şoförünün yaralandığı kaza güvenlik kamerasında
- 13:23 - Sudan Sağlık Bakanı İbrahim: “Çatışmalar, sağlık sisteminin çökmesine neden oldu”
- 11:33 - Sağlık çalışanları günlük hayatta karşılaştıkları olayları sahneye taşıdı
- 11:33 - Boyner'in "Askıda İyilik" projesi sürüyor
- 11:08 - Ön çapraz bağ yırtığını teşhis edebilen yapay zeka destekli yazılım geliştirdiler
- 11:08 - Yeni yılın "uğurlu çiçeği" kokinanın zorlu serüveni
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim