Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazan Sarper, Türkiye'de son dönemde çocuk kemik iliği nakli konusunda tecrübelerin arttığını belirterek, "Hatta son yıllarda daha deneysel kabul edilen haploidentik nakil yapılır oldu" dedi.
Sarper, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ilk çocuk kemik iliği naklinin İstanbul Tıp Fakültesi'ndeki Lösemili Çocuklar Vakfı'nda başlatıldığını, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Kayseri'de merkezlerin kurulduğunu belirtti.
Son 3 yılda özel hastanelerde büyük nakil merkezleri oluşturulduğunu ifade eden Sarper, söz konusu hastanelerin bir lösemili hastayı en başından alarak nakil yapmadığını kaydetti.
Prof. Sarper, devlet üniversitelerinin bu konuda öneme sahip olduğunu vurgulayarak, "Bir lösemi hastasını sıfırdan alıyor kemoterapisini yapıyor. Diğer merkezlerde genelde tedavisi bitmiş ve tanısı konmuş hastalar gönderiliyor. Eski yıllarda kardeş vericisi olsa bile kuyrukta bekleyen hastalar oluyordu şu anda öyle bir kuyruk yok hatta İstanbul'daki bir merkez, 'hasta olursa buraya yollayabilirsiniz' diye tanıtım elemanını buraya yolladı. Şu anda Türkiye'de birçok merkez dünyadaki bankalardan vericilere de nakil yapıyor" diye konuştu.
- "Son yıllarda daha deneysel kabul edilen nakiller yapılıyor"
Kendi iliğinden nakil yapılan çocuk sayısının sınırlı bulunduğunu anlatan Sarper, ancak birçok merkezin artık hastayı nakil yapmak için aradığını bildirdi.
Sarper, Sağlık Bakanlığı'nın merkezlerden nakille ilgili ayrıntılı döküm aldığını aktararak, şunları söyledi:
"Türkiye'de son dönemde nakil konusunda tecrübeler gitgide arttı hatta son yıllarda daha deneysel kabul edilen haploidentik nakil yapılır oldu. Daha sınırlı merkezde ama gelişen bir şey Avrupa'da da hapidentik nakil sayıları da artmaya başladı. Naklinde başarısını değerlendirirken kimden nakil yaptığınızı değerlendirerek bakmak lazım. Tam uyumlu kardeşten yaptığınız bir selim hastalıktaki başarı farklıdır, akraba dışı vericiden nakil yaptıysanız farklıdır. Bunlar kendi içinde değerlendirilir. Nakil başarısında değişik faktörler var."
Sarper, özel nakil merkezlerinde bir yılda fazla sayıda nakil yapıldığını ifade ederek, o merkezlerde çoğunluğun devlet hastanelerinden ayrılan veya emekli olan hekimlerden oluştuğunu belirtti.
KOÜ'de hematoloji bölümünde bir doçent ve bir profesör bulunduğunu vurgulayan Sarper, Kocaeli ve Sakarya'da kan hastalıklarını tedavi eden tek kurum olan üniversitelerine yan dal kadrosu verilmesini istedi.
Üniversitede hematoloji bölümünde 2 öğretim üyesinin uzman olarak çalıştığını belirten Sarper, uzman anlamında sıkıntı yaşadıklarını da sözlerine ekledi.