• BIST 10021.8
  • Altın 2733.377
  • Dolar 33.9579
  • Euro 37.5348
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 27 °C
  • Bursa 28 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 31 °C

Türkiye'de yılın ilk yarısında 4,5 milyon ücretsiz kanser taraması yapıldı

Türkiye'de yılın ilk yarısında 4,5 milyon ücretsiz kanser taraması yapıldı
Sağlık Bakanlığı: - "Türkiye genelinde 2024'ün ilk 6 ayında 4,5 milyon kanser taraması yapılmıştır. Bunların 1,6 milyonu meme kanseri, 1,7 milyonu rahim ağzı kanseri ve 1,2 milyonu da kalın bağırsak kanseri taramalarıdır"

Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelindeki birinci basamak sağlık kuruluşlarında yılın ilk 6 ayında, 1,6 milyonu meme kanseri, 1,7 milyonu rahim ağzı kanseri ve 1,2 milyonu da kalın bağırsak kanseri olmak üzere toplam 4,5 milyon ücretsiz kanser taraması yapıldığını bildirdi.

Bakanlıktan, ana teması "Sağlığını Erteleme, Harekete Geç" olarak belirlenen 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası kapsamında yapılan açıklamada, kanser taramalarının önemine ilişkin bilgiler paylaşıldı.

Hafta çerçevesinde halk sağlığı konularında toplumu bilgilendirmeye ve toplumun farkındalığını artırmaya yönelik çalışmaların yürütüldüğüne işaret edilen açıklamada, kansere yönelik "Farkında Ol, Taramanı Yaptır, Kanseri Engelle" ana konu başlığının da belirlendiği aktarıldı.

Kanserin önlenebilir, erken teşhis edilebilir, tedavi edilebilir bir hastalık olduğu, vücutta olağan dışı belirtiler fark edildiğinde mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmasının önem taşıdığı vurgulanan açıklamada, kanser taramasının kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında geldiğine dikkatİ çekildi.

Açıklamada, Türkiye'de Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri, Aile Sağlığı Merkezleri ve ayrıca mobil kanser tarama araçlarını içine alan birinci basamak sağlık kuruluşlarında ücretsiz meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kalın bağırsak kanseri için taramalar yapıldığı anımsatıldı.

Bu çerçevede, 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir meme kanseri, 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir rahim ağzı kanseri, 50-70 yaş arası kadınlara ve erkeklere de 2 yılda bir kalın bağırsak kanseri taramasının gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, tarama sonrasında pozitif veya şüpheli bulunan kişilerin ileri tetkikler için ikinci, üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına yönlendirildiği ifade edildi.

Türkiye'de ağustos ayı itibarıyla her ilde en az bir tane olmak üzere 405 KETEM bulunduğu, bunlardan 46'sının mobil kanser tarama aracı olarak kırsal bölgelere ve dezavantajlı gruplara tarama hizmeti ulaştırdığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"2023 yılında Türkiye genelinde 2,8 milyonu meme kanseri, 2,9 milyonu rahim ağzı kanseri, 2 milyonu kalın bağırsak kanseri olmak üzere toplam 7,7 milyon kanser taraması yapılmıştır. Türkiye genelinde 2024'ün ilk 6 ayında ise 4,5 milyon kanser taraması yapılmıştır. Bunların 1,6 milyonu meme kanseri, 1,7 milyonu rahim ağzı kanseri ve 1,2 milyonu da kalın bağırsak kanseri taramalarıdır.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kanser Dairesi Başkanlığı web sitesinden kişiye en uygun tarama programı bilgisine 'Hangi Tarama Bana Uygun?' bölümünden ve kişiye en yakın tarama merkezi bilgisine 'KETEM Adresleri' bölümünden ulaşılabilir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 121 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim