• BIST 9626.56
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.213
  • Euro 36.6812
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 12 °C

Türkiye’de yılda yaklaşık yirmi bin kişi mide kanserine yakalanıyor

Türkiye’de yılda yaklaşık yirmi bin kişi mide kanserine yakalanıyor
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ölüm nedenlerinin başında kanser hastalıkları gelmektedir. Mide kanseri, en çok görülen kanser türüdür.
Ülkemizde, yaklaşık yılda yirmi bin kişide mide kanseri görülmektedir. BSK Aydın Anka Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Bilsay Akalın mide kanseri hakkında bilgi verdi.
Mide, alınan besinlerin sindiriminde en büyük görevlerden birini yapan organımızdır. Kişinin yaşamı boyunca aksaklık göstermeyen pek çok organı bulunabilir ancak kısa sürede olsa birçok kişide mide şikâyeti görülmektedir. Midedeki küçük bir sıkıntı, üzerinde durulmadığı takdirde önemli dertler açabilir. Bu bakımdan midenin korunmasına çok dikkat edilmelidir.
 
Mide Kanserinin Nedenleri
Mide kanserinin oluşumunda, beslenme şekli önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle, yanlış beslenme alışkanlıkları, aşırı tuz tüketimi, alkol ve sigara kullanımı, meyve sebze tüketiminin azlığı, ızgarada aşırı pişirilen yanmış yiyecekler, salamura edilmiş gıdaların sık tüketimi, kronik ülser, gastrit gibi mide hastalıkları, aşırı sıcak içeceklerin sık tüketilmesi mide kanseri nedenlerindendir.
 
Mide kanserinin dünyada ve ülkemizde sık görüldüğü bazı bölgeler vardır. Bu bölgeleri genetik faktörlere ve yeme alışkanlıklarına göre sınıflandırabiliriz.
 
Özellikle dünya da uzak doğu ülkeleri ile kuzey Avrupa ülkeleri, ülkemizde ise Karadeniz bölgesinde mide kanseri diğer bölgelere göre biraz daha fazladır.
 
Erkeklerde ve yaşlılarda mide kanseri görülme sıklığı daha fazladır.
 
Mide Kanserinin Belirtileri
Mide kanserinin belirtileri, birçoğumuzun önemsemediği, üzerinde durmadığı basit şikâyetler şeklindedir. Hastalık ilk evrelerde çok belirgin belirtiler vermemekle birlikte ileri evrelerde mide duvarının tamamının tutulması ve gıdanın midede ilerleyemeyecek kadar midenin daralması veya komşu bölgelere yayılması ile şikayetler başlayabilir. En sık görülen şikâyetler, iştahsızlık, kilo kaybı, ekşime, yanma, hazımsızlık, bulantı, kusma, ağrı ve gizli kanama nedeni ile anemi ve halsizliktir.
 
Mide Kanserinin Teşhisi
 Mide kanserinin erken teşhisi çok önemlidir. Bunun için düzenli kontrole gidilmesinde fayda vardır. Mide kanseri tanısında en etkili teşhis yöntemi endoskopi işlemidir. Bu yöntem özellikle erken evre mide kanserinin mide duvarındaki  derinliğini ve  yayılımını göstermede kullanılır. Ucunda kamera olan bir boruyla mideye girilir. Bu kamera sayesinde midenin her yeri rahatlıkla görebilir. Tümör oluşumu varsa gözlenebilir. Kesin teşhis konması için midenin şüphelenilen yerlerinden parça alınır ve mikroskobik olarak incelenir. Kanser hücreleri mikroskopta rahatlıkla gözlenir.
 
Mide Kanserinde Tedavi Yöntemleri
 
Mide kanserinin tedavisi ameliyattır. Yapılan ameliyatla mide çıkarılır. Çünkü tümör yayılmıştır. Sadece tümörü almak bir işe yaramaz.
 
Kanserin şekline göre, bundan sonra ilaç tedavisi uygulanır. Hastalığın seyrine ve şiddetine göre doktor tarafından hastanın durumu da göz önüne alınarak yapılır.

Tedaviden sonra hastalar tümörden kurtulur. Fakat kanser nüksedebilir. Bundan sonraki amaç hastalığın tekrar ortaya çıkmasını önlemeye çalışmaktır. Tedavide istenmeyen sonuçların oluşumunun önüne geçmek gerekir.
 
Son olarak düzenli bir hayat sürmenin, bir çok hastalıkta olduğu gibi kanser hastalığında da etken olduğunu belirten BSK Aydın Anka Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr.Bilsay Akalın, kişilerin mide rahatsızlıklarını dikkate almalarını ve düzenli olarak doktor kontrolüne gitmelerini önerdi.


Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2804 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim