• BIST 9892.19
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 13 °C

Türkiye'de yılda 7 milyon kişiye ücretsiz kanser taraması yapılıyor

Türkiye'de yılda 7 milyon kişiye ücretsiz kanser taraması yapılıyor
Sağlık Bakanlığı, kanseri erken teşhis etmek için ücretsiz olarak yılda yaklaşık 7 milyon kişiye meme, serviks (rahim ağzı) ve kolorektal (kalın bağırsak) kanser türlerine karşı tarama yapıldığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Sağlık Bakanlığı, taramalarla herhangi bir organ kanserini henüz bir şikayete neden olmadan ve belirti vermeden ortaya çıkarmayı amaçlıyor. Çok sayıda hasta bu sayede erken teşhisle sağlığına kavuşuyor.

Taramalar, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezileri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Mobil Kanser Tarama araçları da dahil olmak üzere birinci basamak sağlık kuruluşlarında ücretsiz gerçekleştiriliyor.

Kırsalda yaşayan vatandaşlar ve dezavantajlı gruplara da mobil tarama araçları ile hizmet verilirken, yılda ortalama 7 milyon kişiye tarama yapılıyor.

Taramalar sonrasında pozitif ya da şüpheli bulunanlar, 81 ilde belirlenmiş Tarama Sonrası Teşhis Merkezlerine yönlendirilerek, ileri tetkiklerinin yapılması sağlanıyor.

Bu kapsamda 2004'de 11 KETEM ile başlanan tarama çalışmalarına, 42'si mobil kanser tarama aracı olmak üzere, toplam 331 kanser tarama merkezi ile devam ediliyor.

Merkezlerde, 40-69 yaş arasındaki kadınlara yılda bir kez klinik meme muayenesi, iki yılda bir mamografi tetkiki ile meme kanseri taraması yapılıyor. Tarama kapsamında çekilen mamografiler merkezi raporlama sistemi ile değerlendirilerek, en geç 10 gün içerisinde sonuç alınıyor.

30-65 yaş arası kadınlara ise 5 yılda bir HPV-DNA ve smear testi ile serviks kanseri taraması yapılıyor. 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere de iki yılda bir gaitada gizli kan testi (GGK) ile kolorektal kanser taraması yapılıyor ve 10 yılda bir de kolonoskopi öneriliyor.

Sağlık Bakanlığı, Kovid-19 salgını sürecinde de Bilim Kurulunun hazırladığı rehber doğrultusunda gerekli önlemleri alarak kanser taramalarını sürdürüyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3147 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim