• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 9 °C

Türkiye'de üretilen tıbbi cihaz ve ilaca destek sektörü hareketlendirecek

Türkiye'de üretilen tıbbi cihaz ve ilaca destek sektörü hareketlendirecek
Sağlık Endüstrilerinde Yapısal Dönüşüm Programı Eylem Planı'na göre, 2018 sonuna kadar kamu kurumlarının tıbbi cihaz ve ilaçta Türkiye'de üretimi olan ürünlerin kullanılması özendirilecek.

ZEYNEP AKYIL - Sağlık Bakanlığınca, 2018 sonuna kadar kamu kurumlarının tıbbi cihaz ve ilaçta Türkiye'de üretimi olan ürünlerin kullanılması özendirilecek.

Sağlık Endüstrilerinde Yapısal Dönüşüm Programı Eylem Planı'na göre, Türkiye'de üretimi olan tıbbi cihazları ağırlıklı olarak kullanan hastanelerin döner sermayelerinden hazineye ödedikleri payda indirim yapılacak.

Kamu alım şartnamelerinde de Türkiye'de üretimi özendiren ve yönlendiren düzenlemelere yer verilecek.

Bakanlık ve SGK tarafından geri ödeme ve fiyatlandırma politikalarında ve ruhsatlandırma süreçlerinde, üretimi Türkiye'de yapılan ilaç ve tıbbi cihazların öncelikli olarak değerlendirilmesi amacıyla da 2018 sonuna kadar gerekli düzenleme ve uygulamalar gerçekleştirilecek. Bu çerçevede Türkiye' de üretilmek üzere imal başvurusu yapılan ilaçların Sağlık Bakanlığınca hızlı ruhsatlandırılması sağlanacak.

SGK da mevzuatında gerekli düzenlemeleri yaparak, yurt içinde imal edilen ürünlerin geri ödeme listesine alınması için değerlendirme sürecini hızlandıracak.

Tedavinin sağlanmasında gerekli güvence alınmak kaydıyla geri ödeme listesinden çıkarılacak ithal ürünler belirlenecek. Bu eylem kapsamındaki düzenleme ve uygulamalar gerekli hallerde Sağlık Endüstrileri Yönlendirme Komitesi'nde görüşülecek. Komitenin uygun bulması halinde çalışmalar EKK'ya sunulacak, uygulama için karar mekanizmaları çalıştırılacak.

Ruhsat başvurusunda belirtilmek ve SGK tarafından onaylanmak kaydıyla, ihracat amaçlı üretilen imal ilaçlar, belirlenmiş koşullarda ve hacim anlaşması yapılarak geri ödeme kapsamına alınmasına yönelik çalışmalar yapılacak.

-Vücuda implante edilen cihazların etkileri izlenecek

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca (TİTCK) tarafından da vücuda implante edilen tıbbi cihazların hasta üzerindeki etkilerinin takip edilmesi ve kıyaslanmasının ürün takip sistemi ile yapılması sağlanacak. Söz konusu ürünlerin etkileri izlenerek kalite standartlarını sağlamayanlar geri ödeme sisteminden çıkarılacak ve elde edilen raporlar kamuoyu ile paylaşılacak.

-Araştırmacılara teşvik edici düzenlemeler gelecek

2018 sonuna kadar Türk bilim insanlarının sağlık endüstrileri ile ilişkili küresel araştırmalara entegrasyonu sağlanacak ve işbirliği artırılacak. Araştırmacıların uluslararası büyük ölçekli araştırma merkezlerindeki faaliyetlere katılımı sağlanacak.

Bakanlıkça, 2015 Eylül ayına kadar temel ve klinik ilaç araştırmalarında yer alacak araştırmacılar ve yardımcı personeli teşvik edecek düzenlemeler yapılacak.

Bu kapsamda, üniversiteler ve eğitim araştırma hastaneleri ile diğer araştırma merkezlerinde temel ve klinik araştırmalarda görev almanın performansa dayalı ek ödeme sistemine bir performans kriteri olarak dahil edilmesi, akademisyenlerin ürün ve hizmete dönüşecek araştırmalarda yer almasına imkan sağlayacak şekilde bir mesai ve performans sisteminin mevzuatla düzenlenmesi sağlanacak.

Akademisyenlerin bağlı oldukları kurum ve kuruluşlar haricindeki çalışmalarını teşvik eden düzenlemeler yapılacak.

-Yetim ilaçlar alanında kapasite oluşturulacak

Öte yandan kısıtlı bir hedef nüfusu olan veya nadir bir hastalığı tedavi eden, dolayısıyla ticari ve mali potansiyeli sınırlı olan ''yetim ilaçlar'' alanında Türkiye'de kapasite oluşturulacak.

Nadir hastalıkların tanımlanması ve görülme oranlarının saptanması sağlanacak, kayıt sisteminin ve istatistiklerin oluşturulması için yeni doğan ve doğum öncesi tarama programları oluşturulacak. Bu alanda ruhsatlı araştırma ve uygulama tanı ve tedavi merkezlerinin kurulması ve desteklenmesi sağlanacak.

Yetim ilaçların Türkiye'de üretilmesi için gerekli fiziksel altyapı ve mevzuat altyapısı oluşturulacak. Yetim ilaçların fiyatlandırma ve iskonto oranlarında esneklik sağlanarak geri ödeme sistemine dahil edilmeleri sağlanacak. İleri Tıbbi Tedavi Ürünleri ile tedavi edilebilecek nadir hastalıklar için
üçüncü basamak sağlık kurumlarında tanı/tarama testlerinin geri ödeme kapsamında paket dışında tanımlanması sağlanacak.

TÜBİTAK tarafından da İlaç ve Tıbbi Cihaz alanına özel Ar-Ge destek programları geliştirilecek ve Sağlık Endüstrileri Yönlendirme Komitesince araştırma ve geliştirmeye ihtiyaç duyulan alanlar tespit edilecek.

Mevcut Ar-Ge programlarından uygun olanları bu ihtiyaçlar doğrultusunda revize edilecek veya Sağlık Bakanlığının önerileri doğrultusunda TÜBİTAK tarafından yeni çağrılar açılacak.

Mevcut Ar-Ge destek programları gözden geçirilecek, Biyoteknolojik, Onkoloji, Kan ürünleri, Aşılar ve Sınıf II-a, Sınıf II-b ve Sınıf III tıbbi cihazlara yönelik ürün geliştirme sürecine özel koşullar dikkate alınarak, bütçe ve süre esnekliği olan programlar geliştirilecek.

-Belirli aşılar Türkiye'de yapılacak

Sağlık Bakanlığınca belirlenecek plazma ürünlerinin belirli bir süre boyunca alımının taahhüt edilmesi karşılığında özel sektör tarafından yurt içinde üretilmesi öngörülüyor. Buna göre 2017 sonuna kadar bu ürünlerin yurt içinde üretimi kamu kontrol ve denetiminde ve ülkeye know-how kazandıracak şekilde geliştirilecek model çerçevesinde gerçekleştirilecek. Belirli aşıların Türkiye'de üretiminin özel sektör tarafından yapılabilmesi için kamu alım programları geliştirilecek.

-Geliştirilen ilaçlar için fiyat ve geri ödemede kolaylık

Türkiye'de gerçekleştirilen Ar-Ge faaliyetleri sonucu yeni geliştirilen ilaçlar için özel ruhsat uygulamaları sağlanacak. Fiyat ve geri ödeme uygulamalarında kolaylık sağlanacak.

Sağlık Bakanlığı'nca ülkemizde geliştirilen katma değerli tıbbi cihaz ürünlerini destekleyici alım garantisi modelleri oluşturulacak.

Kamu tarafından desteklenmiş Ar-Ge projeleri sonucunda geliştirilen ilaç ve tıbbi cihazların geçici bir geri ödeme listesine alınabilmesi için Ödeme Komisyonunca değerlendirme yapılacak, söz konusu ürünler geçici geri ödeme listesine alındıktan sonra listede 1 yıl süre ile kalacak. Ödeme Komisyonu bir yılın sonunda, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak fayda maliyet analizlerini de dikkate alarak, geri ödeme sistemine dahil olup olmayacağına karar verecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5592 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim