• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 16 °C

Türkiye'de üretilen tarımsal ürünlerin enerji ve besin değerlerine tek noktadan ulaşılabilecek

Türkiye'de üretilen tarımsal ürünlerin enerji ve besin değerlerine tek noktadan ulaşılabilecek
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan "TürKopm" internet sitesinden, Türkiye'de üretilip tüketime sunulan, işlenmiş-işlenmemiş tarımsal ürünlere ait enerji değerlerine ve besin öğelerine ulaşılabiliyor.

Tarım ve Orman Bakanlığının sağlıklı beslenmeye katkı için hazırladığı "TürKopm" internet sitesinden, ülkede üretilip tüketime sunulan, işlenmiş-işlenmemiş tarımsal ürünlere ait çeşitli bilgiler veriliyor. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci: "Halkın gıda konusunda sağlığını en üst seviyede korumak için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz"

AA muhabirinin Bakanlıktan edindiği bilgiye göre, ülkenin ilk gıda kompozisyon veri tabanı olan "www.turkomp.gov.tr", Tarım ve Orman Bakanlığı, TÜBİTAK MAM ve Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen "Ulusal Gıda Kompozisyonunun Belirlenmesi ve Yaygın Sürekli Paylaşım Sisteminin Oluşturulması Projesi" kapsamında oluşturuldu.

Türkiye coğrafyasında üretilen ve tüketilen, işlenmiş-işlenmemiş tarımsal ürünlere ait enerji değerlerini ve besin öğelerini içeren site, Türkçe ve İngilizce hizmet veriyor.

TürKomp'ta, 14 gıda grubundan 645 gıda ve 100 gıda bileşenine ait 63 bin civarında enerji ve besin öğeleri verisi bulunuyor.

Sitede tüm örneklem ve analizlerde geriye doğru izlenebilirlik sağlanırken gıdaya, bileşene ve beslenme şekline göre arama yapılabiliyor. Ayrıca gıdaları karşılaştırma özelliği ve beslenme çantası uygulaması da bulunuyor.

"Gıdaya göre" aramada, istenilen maddeler, alfabetik listeden seçilerek ya da arama kutusuna yazılarak bulunduktan sonra enerji değerleri ve besin öğeleri verilerine ulaşılabiliyor.

"Bileşenlere göre" aramada, aranılan gıda bileşeni alfabetik listeden belirlenerek ya da arama kutusuna yazılarak bulunuyor. Açılan sayfada aranılan bileşeni içeren gıda maddeleri, içerdiği bileşen miktarına göre çoktan aza doğru sıralı olarak görüntülenebiliyor.

"Beslenme grupları" bölümünde, arama analiz sonuçlarına göre, düşük enerjili, az yağlı, yağsız, yüksek lifli ve yüksek proteinli gıdalara erişilebiliyor.

"Beslenme çantası" sekmesinde, seçilen birden fazla gıdanın toplam enerji değerleri ve besin öğelerine ulaşılmasına imkan sağlanıyor.

"Gıdaları karşılaştır" uygulaması da seçilen iki gıdanın besin öğeleri ve enerji değerleri açısından kıyaslanabilmesine olanak veriyor.

TürKomp internet sitesinin mobil uygulamasının da geliştirilmesi planlanıyor.

- "Gıda güvenliği sadece bugünümüzü değil geleceğimizi de ilgilendiriyor"

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, gıda konusunun bir milli güvenlik meselesi olduğunu söyledi.

Üretilen buğdayı un olarak alıp ekmek yapan fırıncıyı da fırıncıdan ekmek alan tüketiciyi de göz ardı etmediklerini vurgulayan Kirişci, "Gıda güvenliği sadece bugünümüzü değil, geleceğimizi de ilgilendiriyor." dedi.

Kirişci, küresel gıda ve iklim krizi, dünya nüfusundaki hızlı yükseliş dikkate alındığında, sağlıklı gıda tüketiminin giderek daha fazla önem kazandığını belirterek, vatandaşların güvenilir gıdaya ulaşmasını temin için tedbirler almaya devam edeceklerini bildirdi.

Bakanlık olarak, vatandaşlara yol gösterici olmak amacıyla çok sayıda projeyi hayata geçirdiklerine işaret eden Kirişci, "Halkın gıda konusunda sağlığını en üst seviyede korumak için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz." diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2190 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim