• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 17 °C

Türkiye'de Üç Kişiden Biri Hipertansiyon Hastası

Türkiye'de Üç Kişiden Biri Hipertansiyon Hastası
Denizli Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Güray Ceylan, hipertansiyonun oldukça sık görülen sinsi bir hastalık olduğunu, Türkiye’de her 3 kişiden birinde hipertansiyon hastalığının görüldüğünü söyledi.

Denizli Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Güray Ceylan, hipertansiyonun oldukça sık görülen sinsi bir hastalık olduğunu, Türkiye'de her 3 kişiden birinde hipertansiyon hastalığının görüldüğünü söyledi. Dr. Ceylan, hastaların yaklaşık yüzde 60'ının ise hastalığının farkında olmadığını belirtti.

 

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Güray Ceylan, kalbin kan pompalarken damar duvarına yaptığı basıncın tansiyon olduğunu, bu basıncın istenen değerlerin üzerinde olmasının da hipertansiyon olarak adlandırıldığını söyledi. Kan basıncının büyük tansiyon ve küçük tansiyon olmak üzere iki değerden oluştuğunu ifade eden Dr. Ceylan, "Genel olarak normal kabul edilen değerler büyük tansiyon 12, küçük tansiyon 8'dir. Normal şartlarda sürekli kan basıncı 12-8'in üzerinde olan kişiler hipertansiyon hastalığı adayı kabul edilmelidir. Farklı iki günde en az iki kez yapılan ölçümlerde 18 yaşını geçmiş erişkin bir bireyde büyük tansiyonun 14 ve üzerinde ya da küçük tansiyonun 9 ve üzerinde olmasına hipertansiyon (yüksek tansiyon) adı verilmektedir. Tansiyon ölçülürken doğru sonuçların alınması için de ölçüm yapmadan en az 5-10 dakika önce dinlenmiş ve son yarım saat içerisinde çay, kahve ve sigara tüketmemiş olması önemlidir" dedi.

İleri yaş, anne ya da babada hipertansiyon varlığı, aşırı kilo, aşırı tuz ve alkol tüketimi, egzersiz yapmamak, bazı ilaçlar ve stresin hipertansiyon için risk faktörleri arasında yer aldığını anlatan Dr. Güray Ceylan, "Hipertansiyon, damar sertliği, kalp hastalıkları, felç, böbrek hastalıkları ve görme kaybı gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Ancak kan basıncı istenen sınırlarda tutulursa bu rahatsızlıklar önlenebilir. Yüksek tansiyon hiçbir belirti vermeden tesadüfen yapılan bir ölçümle tespit edilebileceği gibi, baş ve boyun ağrısı, kulak çınlaması, göz kararması, baş dönmesi, burun kanaması gibi belirtilerle de ortaya çıkabilir" şeklinde konuştu.

"DOKTORA DANIŞMADAN İLAÇ KULLANMAYIN"

Dr. Ceylan, yaş, cinsiyet, eşlik eden hastalıklara göre hipertansiyon tedavisinin şekillendirildiğini söyleyerek, hastalara şu tavsiyelerde bulundu:

"Günümüzde çok çeşitli grupta ve farklı mekanizmalar ile kan basıncı kontrolü sağlayan ilaçlar mevcuttur. Hipertansiyon tanısı konduktan ve gerekli tetkikler yapıldıktan sonra hastanın yaşı, cinsiyeti, eşlik eden hastalığı ve kan basıncı yüksekliğinin derecesine göre takip eden hekim tarafından tedavi belirlenir ve istenen kan basıncı düzeyine ulaşana dek kontrollere devam edilmelidir. Bir başkası için iyi ve uygun olan bir tansiyon ilacı sizin için uygun olmayabilir. Doktorunuza danışmadan başkasının ilacını kullanmayınız. Bunun yanında bazı yaşam tarzı değişiklikleri de yapılmalıdır. Bunlar arasında ideal kiloya ulaşılması, sigara ve alkolden uzak durulması, tuz tüketiminin azaltılması, bol kalorili ve yağ oranı yüksek gıdaların azaltılması sayılabilir. Bu sayede hipertansiyonu kontrol altına alabiliriz." 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5969 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim