Demircan, Türkiye`de her 12 kadından birinin meme kanseri riski taşıdığını vurguladı.
Acıbadem Adana Hastanesi, kanser konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek amacıyla başlattığı eğitim çalışmalarının üçüncüsünü de gerçekleştirdi.
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Acıbadem Adana Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Orhan Demircan, seminerde yaptığı konuşmada, `Meme kanseri kadının yaşamını ve kadınlık kimliğini de tehdit ediyor. Amerika`da her 8 kadından, ülkemizde ise her 12 kadından bir tanesi meme kanseri olma riski taşıyor.` dedi.
Demircan, `Bu haliyle meme kanseri kadın kanserleri içerisinde birinci sırada yer alıyor. Bu yüzden erken tanı alabilmesi çok önemli. Çünkü erken tanı, hayat kurtarıyor. Meme kanserinde erken tanı, meme kanseri sıklığının artmasına karşın ölümlerin azalmasını sağlıyor. Bu nedenle temel hedef, kadınları meme sağlığı konusunda eğitip, meme kanseri konusunda bilgilendirerek meme kanseri riski konusunda farkındalık oluşturmaktır.` diye konuştu.
Erken adet görme, geç adetten kesilme, çocuk doğurmamış veya 30 yaşın üzerinde doğum yapmış olma, uygunsuz dönem ve sürede doğum kontrol hapı kullanma gibi durumların risk faktörleri olarak tanımlandığını vurgulayan Prof. Dr. Orhan Demircan, bu konuda doğru bilinen yanlışlara değindi.
Demircan, `Kadınlarda yanlış olarak bilinen bir algı var; `Risk faktörü olmadığında meme kanseri olmayacağını düşünürler`. Ancak meme kanserli hastaların yüzde 80`inde bu sayılan risk faktörlerinin hiç birisi yoktur.` ifadesini kullandı.
Kendi kendini muayene, hekim muayenesi ve mamografinin erken tanının sağlanmasında önemli yöntemler olduğu belirtilen seminerde meme kanserinde erken tanı yolunun; herhangi bir yakınması bulunmayan kadınların belirtilen yöntemleri kullanmasıyla mümkün olduğuna dikkat çekildi.