• BIST 9910.61
  • Altın 3062.553
  • Dolar 35.4023
  • Euro 36.2886
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 15 °C

Türkiye'de her 10 kişiden biri koah hastası

Türkiye'de her 10 kişiden biri koah hastası
Liv Hospital Ankara Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Uğur Gönüllü, Türkiye'de KOAH hastasının çok fazla olduğuna dikkat çekerek, "Nefes darlığı, öksürük ve balgam yakınması olan herkes mutlaka bir hekime gidip solunum fonksiyon testi istemeli

Liv Hospital Ankara Göğüs Hastalıkları Bölümü, Dünya KOAH Günü dolayısıyla basın toplantısı düzenledi. Dünya üzerinde KOAH'ın salgın bir hastalık olduğunu vurgulayan Gönüllü, "40 yaşın üstündeki her 10 kişiden 1'i KOAH oluyor. Ülkemizde 40 yaşın üzerinde her 5-10 kişiden biri KOAH'lı diyebiliriz. Her 10 kişiden 1'i KOAH'lı diyebiliriz" diye konuştu.

"KOAH ÖLÜM HIZLARINDA ARTIŞ VAR"

KOAH'ın insan ölümleri üzerindeki etkisini anlatan Gönüllü, "Ölüm oranları sırasında 3'üncü sırada yer alıyor. Diğer ölümcül hastalıkların sıklığı azalırken, KOAH ölüm hızlarında artış var" ifadesini kullandı.

Dünyada en sık sakat bırakan hastalıklar açısından KOAH'ın 11'inci sırada olduğunu kaydeden Gönüllü, şöyle konuştu: "Bu sıralamanın 2030 yılında 5'inci sırada yer alması bekleniyor. Bizim ülkemizde KOAH 8'inci sırada yer alıyor. KOAH engel olunabilir bir hastalık. Nasıl engel olabiliriz? Risk faktörlerinden kurtularak. Bunlar nedir; bütün tütün ürünleri, sadece sigara olarak düşünmeyin nargileyi de vurgulamak istiyorum. Sigara ne kadar zarar veriyorsa nargile en az onun kadar zarar veriyor. Nargile sigaradan hiç masum değil, daha tehlikelidir. Biz de KOAH hastası olup da, farkında olmayan çok insan var. Biz de tanı koyma şansı yüzde 8-9 oranında fakat gelişmiş ülkelerde yüzde 25'in üzerinde. Türkiye'de çok KOAH'lı nüfus var. Nefes darlığı, öksürük ve balgam yakınması olan herkes mutlaka bir hekime gidip solunum fonksiyon testi istemelidir. KOAH, tanısı solunum fonksiyon testi yapılarak tanınabilir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5851 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim