• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 19 °C

Türkiye şişmanladı diyabet yüzde 90 arttı

Türkiye şişmanladı diyabet yüzde 90 arttı
Şeker hastalığı ve obezitede kırmızı alarma geçildi. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre 4 kişiden 3’ü obezite sınırında. Diyabetli oranı ise 10 yılda ...

Şeker hastalığı ve obezitede kırmızı alarma geçildi. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre 4 kişiden 3’ü obezite sınırında. Diyabetli oranı ise 10 yılda yüzde 13.7’ye yükseldi.

Son yıllarda tehlikeli boyutlara varan ‘obezite’ ve halk arasında ‘şeker hastalığı’ olarak bilinen ‘diyabet’ konusunda dünyada ve Türkiye’de radikal çalışmalar hayata geçirilmeye başladı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Birleşmiş Milletler’in (BM) diyabet ve obezite konusunda ‘Dikkat! iş çığırından çıkmaya başladı’ şeklinde uyarısının ardından bakanlık sorunun çözümü için düğmeye bastı. STAR’a konuşan Sağlık Bakanlığı Türkiye Obezite ve Diyabet Koordinatörü Doç. Dr. Serdar Güler, diyabet ve obezite konusunda iki ayrı program oluşturduğunu duyurdu. Son 10 yıl içerisindeki değişime bakıldığında 2002’de obezite oranı 20 yaş üzerindeki nüfusta yaklaşık yüzde 20-25’lerdeyken günümüzde yüzde 40’lara dayandığını belirten Güler, “Hatta şu anda halkın yüzde 25’i normal sayılabilecek durumda. Halkın yüzde 75’i ya çok kilolu ya da normalin üzerinde kilolu ama obezite sınıra ulaşmamış. Bu hiç iç açıcı bir tablo değil” dedi.

Çocuklar hastalığın pençesinde

Doç. Dr. Serdar Güler, Türkiye’de diyabet yönünden de obeziteye paralel olarak bir artış olduğunu dile getirerek şöyle konuştu: “10 sene önce diyabet 20 yaş üzeri nüfusta yaklaşık olarak yüzde 7,2 iken şimdi yüzde 13.7’ye ulaştı. Neredeyse yüzde 90 oranında bir artış var. Bunun yanı sıra şeker hastalığının başlangıcı görülen 7 yaş üstü kişilerde oran 10 yıl önce yüzde 7’lerde seyrederken, bugün maalesef bu oran da yüzde 30’lara fırlamış durumda. Verileri değerlendirdiğimizde 7 yaş üzerinde görülen diyabet yüzde 350-400 civarında artmış. Türkiye’de şu anda 6,5 milyon şeker hastası olduğunu tahmin ediyoruz. 7 yaş üstü nüfusun yüzde 30’u şeker hastalığı için yüksek risk altında. Bu da yaklaşık 14 milyonluk nüfus yapıyor. Kabaca 20 yaş üstü nüfusun yarısı ya diyabetli veya şeker hastalığı için çok yüksek risk altında.”

AHMET FATİH ERTURAN ANKARA

Risk grubu acil önlem almalı
Diyabette özellikle anne veya babasında şeker hastalığı olan kişilerin risk altında olduğuna dikkat çeken Güler, bunların önlenebileceğini aktardı. Güler, şöyle devam etti: “Birincisi egzersiz yaparak özellikle yürüyüş yaparak ikincisi ise beslenmeye dikkat ederek yemeği gereken miktardan fazla yemeyerek dikkat edilebilir. Şeker hastalığı hem annesinde hem de babasında görülen kişinin şeker hastalığına yakalanma riski yüzde 50’dir. Eğer bu risk altında olan kişiler erken yaşta fazla kilo alırlarsa erken yaşta şeker hastalığı gelişir.”

 



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2741 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim