Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Milli Biyobenzer Kanser İlacı Geliştirilmesi ve Üretimi (BİOSİM) ve Milli Pandemik Grip Aşısı (GRİPA) projelerinin başlamasıyla Türkiye'nin sağlık alanında biyoteknolojik ürünlerde yurt dışına bağımlılığının azalacağını belirterek, "Yerli üretim için gerekli teknolojik birikim ve tecrübeyi ülkemize kazandırma politikaları doğrultusunda büyük bir adım atılmış olacak ve Türkiye sağlıkta üretime geçecek" dedi.
Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BİOSİM ve GRİPA projelerini değerlendirdi.
Kanser ilaçlarında yurt dışına bağımlılığın azaltılması ve yerli üretimin oluşturulması amacıyla biyoteknolojik ilaçlar alanında yeni bir atılım içerisine girildiğini belirten Işık, "BİOSİM projesi, TÜBİTAK'ın hedefleri doğrultusunda yerli kaynaklar kullanılarak, kamu AR-GE ve yerli ilaç sanayi ortaklığında, kanser tedavisinde kullanılacak biyobenzer anti-kanser ilacının dünya standartlarında geliştirilmesini ve üretilmesini hedefleyerek kurgulandı. Bu kapsamda, biyoteknolojik ilaç üretim teknolojisi için gerekli altyapı hazırlanarak, ilk olarak biyobenzer antikor geliştirilerek küçük ölçekte canlı hücrelerde üretim yapılacak. Üretilen ilacın özellikleri, uluslararası standartlara uygun laboratuvarlarımızda kontrol edilip onaylandıktan sonra Nobel İlaç firması bünyesinde büyük miktarlarda üretilerek hayvanlarda ve klinik çalışmalarda kullanılacak" dedi.
GRİPA projesine ilişkin de bilgi veren Işık, Türkiye'nin kendi pandemi grip aşısını üretebilmesinin toplum sağlığı için kritik olduğu kadar sosyoekonomik etkiler açısından da çok önemli olduğunu söyledi. Işık, şöyle devam etti:
"Pandemi durumunda aşı için gerekli grip virüsünün hızlı bir şekilde elde edilmesi, çoğaltılması ve etkin bir aşı için, ihtiyaç durumunda, değiştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca, pandemiler küresel bir tehdit olduğu için çok büyük bir nüfusa yetecek kadar aşının üretilmesi gerekmektedir. En son grip pandemisi, aşı üretim miktarı ve hızı açısından mevcut aşı teknolojilerinin yeniden gözden geçirilmesi gerekliliğini ortaya koymuştur. Günümüzde potansiyel pandemik grip salgınlarına hazırlanmak için ayrılan bütçe dünya çapında 10 milyar dolara ulaşmıştır. Dünya Sağlık Örgütü'nün de önerdiği üzere bir pandemi durumunda ülke güvenliğini sağlamak ve sosyoekonomik kayıpları engellemek için her ülkenin kendi aşısını üretebilir halde olması gerekmektedir."
Milli BİOSİM ve GRİPA'nın, TÜBİTAK ve proje ortakları bünyesinde başlatıldığını söyleyen Işık, "Bu iki projenin başlamasıyla, Türkiye'nin sağlık alanında biyoteknolojik ürünlerde yurt dışına bağımlılığı azalacak, yerli üretim için gerekli teknolojik birikim ve tecrübeyi ülkemize kazandırma politikaları doğrultusunda büyük bir adım atılmış olacak ve Türkiye sağlıkta üretime geçecek" diye konuştu.