Türk Yoğun Bakım Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Nedim Çekmen, son bir yılda sağlık nedeniyle Türkiye'ye gelen hasta potansiyelinde ciddi bir artış yaşandığını belirterek, “Şifa bulmak için Türkiye'deki hastaneleri tercih eden hasta sayısı son beş yılda beş kat artarak 583 bin kişiye ulaştı. Türkiye, bu rakamla dünya sıralamasında ilk 10'a girdi" dedi.
Çekmen, dünyanın farklı yerlerinden Türkiye’ye şifa bulmak için gelen turist sayısıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin sağlık turizmi açısından birçok ülkeden iyi olduğunu belirten Çökmen, “Dünya’nın en çok turist çeken 6'ncı ülkesi Türkiye, sağlık turizminde de hızlı büyüyor. Savaş coğrafyasından gelen hastaların çoğunlukla ortopedi ve travma tedavisi, diğer ülkelerden ise başta göz operasyonları için tercih ettiği hastanelere saç ekimi, diş ve estetik operasyon yapan sağlık kurumları da eklendiğinde toplam rakamın 700 bine yaklaştığı tahmin ediliyor” dedi.
'TURİSTLERİN SAĞLIK HARCAMASI 328 MİLYON DOLAR'
Çekmen’in açıklamalarına göre, sağlık turizmi sektörü, 2017’de sağlık turisti sayısını 700 bine, elde edilen geliri ise 2,5 milyar dolardan 8 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.
Çekmen, Türkiye’ye tedavi için gelip 1 yıl içinde ayrılanların sayısının geçen yılın ilk yarısında 97 bin 62 olduğunu vurgularken, bu yılın aynı döneminde 162 bin 445 kişinin çıkış yaptığını belirtti. Söz konusu dönemde artış oranı yüzde 67′yi buldu.
Yabancı ziyaretçilerin 2013′te Türkiye’de sağlık alanında yaklaşık 541 milyon dolar harcama yaptığını vurgulayan Çekmen, “Geçen yılın ilk yarısında yabancıların sağlık harcaması yaklaşık 249 milyon dolar iken, bu yılın aynı döneminde bu rakam 328 milyon dolara yükseldi” dedi.
TÜRKİYE’NİN AVANTAJLARI
Türkiye’nin sağlık sektöründe Avrupa ülkelerinden yüzde 40-60 fiyat avantajı olduğunu belirten Çekmen, “Sağlık turizminde bir turist, Türkiye'ye 68 bin dolar kazandırırken, buna karşılık normal bir turist, 608 dolar kazandırıyor. Yılda 40 bin tıp turistinin karşılandığını öngörürsek, tedavi için ödenen fatura ve refakatçilerin masraf gelirleri ile yarım milyar dolar olduğunu görüyoruz. Tıp turizmine öncelik verilirse ve hükümet destekte bulunursa 2020'de 1milyon hasta ile 8 milyar dolara ulaşılabilir” dedi.
TURİSTLER TATİL İÇİN ORTALAMA 700 DOLAR, TEDAVİ İÇİN GELENLER İSE 7 BİN DOLAR HARCIYOR
Çekmen, sağlık sektörünün dünyada yıllık ticari hacminin yaklaşık 100 milyar dolar olduğunu ve 20 milyonu aşkın insanın sağlık turizmi amacıyla bir ülkeden başka bir ülkeye seyahat etmekte olduğunu belirtti.
Çekmen dünyada sağlık turizminde ön sıralarda olan ülkelerin aynı zamanda turizm ülkesi olduğunu belirterek şöyle devam etti:
“Ülkemize gelen turistler ortalama bir hafta kalmakta ve toplamda 700 dolar civarında ödeme yapmaktadırlar. Ancak ülkemize tedavi amaçlı gelen bir yabancı hasta (medikal turist) ortalama 10 gün kalmakta 10 bin dolar, rehabilitasyon amaçlı gelen yabancı hasta ortalama bir ay kalmakta ve 7 bin bin sadece sağlık kuruluşuna ödemek yapmaktadır. Ayrıca bu yabancı hastalar mutlaka yanlarında en az bir refakatçısı ile gelmekte konaklama ve sağlık dışı diğer harcamaları da 2 3 bin doları geçmektedir. ”