• BIST 9910.61
  • Altın 3062.553
  • Dolar 35.4023
  • Euro 36.2886
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 16 °C

Türkiye, hekim açığını Küba'dan karşılamayı planlıyor

Türkiye, hekim açığını Küba'dan karşılamayı planlıyor
2014 verilerine göre 20 bin uzman, 10 bin pratisyen hekim açığı bulunan Türkiye, Küba'dan doktor ithal etmeyi planlıyor. Doktor ihracatından yılda 8 milyar dolar kazanan Küba, özellikle cerrahlarıyla ünlü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Latin Amerika turuyla gündeme gelen Küba'nın sağlık potansiyeli, Türkiye'nin hekim açığını kapatmak için kullanılacak.

''KÜBA'NIN İNŞAATINI BİZ YAPALIM KARŞILIĞINDA DOKTOR ALALIM''

Akşam'dan Özgül Öztürk'ün haberine göre, inşaat sektöründe rüştünü ispatlayan Türkiye'nin Küba'nın tarihi yapılarını restore edip karşılığında hekim ithalatı yapacağı bir barter modeli üzerinde konuşuluyor.

''CERRAHİ AÇIĞI KAPATABİLİR''

Türkiye'de 130 bin doktorun görev yaptığını ancak OECD ortalamalarına göre bu rakamın 250 bine ulaşması gerektiğine dikkat çeken Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Reşat Bahat, hekimleriyle ünlü Küba'dan bu konuda destek alınabileceğini söyledi.

Özellikle cerrahi alanında Küba'nın ciddi potansiyele sahip olduğunu ifade eden Bahat, "Türkiye'de hekim açığı var ama sağlık hizmetini insan üstü şartlarda çalışarak açığı gideriyoruz. Hekim arkadaşlarımızda ve sağlık çalışanlarında yorgunluk var bu yorgunluk emeğinin karşılığını yeterince alamamakla ilgili. Yurtdışından hekim getirilmesi yükü hafifletecektir, ama emeği ucuzlatma projesi değil açığı karşılama olmalıdır" dedi.

''TARİHİ BİNALARINI ONARIRIZ''

Küba'nın sağlık alanında dünyanın en ileri ülkelerden olduğunu ancak Amerikan ambargosu nedeniyle bu özelliğinin ortaya çıkmadığını belirten DEİK Orta Amerika ve Karayipler İş Konseyi Başkanı Aykut Eken, "Bundan 20 sene önce Kübalı uzmanlar Türkiye'ye gelip ortak bir ilaç tesisi kurmak için araştırmalar yaptılar. O dönem bir neticeye varılamadı. İlaç konusunda da çok iyiler. Dünyada ilk kolesterol ilacını onlar çıkardılar. Ama yine ambargo olduğu için kimse bunları bilmez" diye konuştu.

''ÇİVİLERİ BİLE YOK''

Erdoğan'ın Latin Amerika açılımını bu anlamda son derece olumlu bulduğunu dile getiren Eken şunları kaydetti: "Latin Amerika ülkeleri ciddi ticari potansiyele sahip. Örneğin Türkiye Küba'nın sağlık potansiyelinden faydalanabilir. Bizim hekim açığımız onlarla kapatılabilir. Karşılığında biz de onların tarihi binalarını onarabiliriz. Küba'da devasa tarihi binalar var ciddi restorasyona ihtiyaç duyan. Ama boyaları ve ya çivileri bile yok. Türk inşaat sektörü bu binaları yenileyebilir."

SAĞLIK TURİZMİNE KATKI

Reşat Bahat 2023 yılında sağlık turizminden 20 milyar dolar gelir elde etmeyi planlayan Türkiye'nin yabancı doktorlardan bu anlamda faydalanabileceğine dikkat çekerek şunları kaydetti: "Hastayla doğrudan temasın olmadığı pataloji, biyokimya gibi bölümlerde dil sorunu yaşanmasa da diğer alanlarda sorun yaşanır. Bu nedenle Küba'dan getirilmesi planlanan hekimlerin sağlık turizmi kapsamında Türkiye'ye gelen hastalar için değerlendirilmesi sağlanabilir."

DOKTORLARIYLA YILDA 8 MİLYAR DOLAR KAZANIYOR

Bugün yaklaşık 60 bin Kübalı doktor yurtdışında hizmet ediyor. En fazla Kübalı doktor 30 binle Venezuela'da. Maduro bunun karşılığında Küba'ya günde 92 bin varil petrol gönderiyor.

Bugün sağlık alanında dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri olan Küba'nın en önemli ihracat kalemlerinden biri de doktor ihracatı. Öyle ki ülke, yurtdışına gönderdiği doktor başına, bu doktorları misafir eden ülkelerden belirli bir ücret alıyor. Bu ücretin bir kısmı doktorlara maaş olarak ödenirken, bir kısmı ise ülke hazinesi aktarılıyor. Rakamsa oldukça büyük. 2014 verilerine göre Küba'nın yurtdışına gönderdiği doktorların hazineye katkısı 8 milyar doları bulmuş durumda. Küba'nın en çok doktor gönderdiği ülkelerin başında ise Venezuela geliyor. Castro hükümetinin Latin Amerikalı komşusuyla ilginç bir anlaşması bulunuyor. Buna göre Venezuela Küba'ya günde 92 bin varil petrol gönderiyor.

DOKTOR NE KAZANIYOR?

Küba da bunun karşılığında yaklaşık 30 bin doktorunu Venezuela'da istihdam ediyor. Bu ülkenin ardından Kübalı doktorların en fazla bulunduğu ülke Brezilya. Son verilere göre yaklaşık 7.400 doktorun Brezilya'da bulunduğu ifade ediliyor. Küba'nın bu alanda büyük prestij kazanması ülke açısından oldukça önemli. Fakat birçok örnek, Küba'nın aslında bu doktorları bir anlamda sömürdüğünü gösteriyor. Doktorların büyük kısmı da fırsatını bulduklarında Küba'ya dönmektense göreve gittikleri ülkelere kaçmayı tercih ediyorlar. Mesela, Brezilya, Kübalı doktorlar için yaklaşık 4.300 dolar öderken, doktorların eline geçen para ise bunun sadece 1.000 doları...

TİCARET HACMİMİZ 28 MİLYON DOLAR

Türkiye ve Küba'nın yıllık ortalama dış ticaret hacmi 28 milyon dolar. Bunun yarısı ithalat kalan yarısı ise ihracattan oluşuyor. Türkiye'nin 2013 yılında Küba'ya ihraç ettiği ürünlerin % 19,5'ni demir/ alaşımsız çelikten profil, % 10,3'nü eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, % 9,4'nü mayalar oluşturuyor. Demir çelik teller, demir çelik inşaat ve aksamı, demir çelik filmaşin, dozerler, greyder, demir çelik yassı mamuller, demir çelik çubuklar, otomobil, steyşın vagonlar, sabunlar ihracatta diğer önemli ürünler.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5844 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
meryem
17 Şubat 2015 Salı 16:16
Bizler Yurtdışı Tıp Fakültesi Tıp eğitimi almış Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı Doktorlarıyız. Tıp Eğitimini başarıyla tamamlamak üzere aldığımız Diplomalar 49 farklı ülkede tanınmaktadır. Ama Türkiye de bu Diplomalarımız tanınmamakla beraber, Tıpta Uzmanlık Sınavı’nın başarıyla verilmesi üzerine tanınmaktadır. Şuana kadar biz T.C. vatandaşı olan Yurtdışı Mezunları için kolaylık sağlayacak şekilde bir düzenleme yapılmamıştır. Amaç Pratisyen Hekim olduğumuzun tespiti ise TUS sınavına alınmamız adil olmayacaktır. Çünkü takdir edersiniz ki TUS sınavı Dünyanın en zor sınavlarından olup, Türkiye’de 45 puanı geçen doktorlar Uzmanlık Eğitimi almaktadır. Ama bizler en az bu sınavdan 50 puan alıp Pratisyen Hekimliğe kabul ediliyoruz. Dolayısıyla bu sınavı 45 puan ile geçen doktorlar Uzmanlık Eğitimi alabiliyorsa, bizden 50 puan almamız ve Pratisyen Doktor olmamızın beklenmesi açıkça hukuka ve adalete aykırılık teşkil edecektir.Örneğin: YÖK Azerbaycan Tıp Üniversitesini tanımakta olup, Türkiye’de LYS sınavından belli bir başarı sırası alan öğrenci bu üniversiteyi tercih etmektedir. Yani TUS sınavına tabi tutulmamızdaki amaç Azerbaycan Tıp Üniversitesinin Eğitiminin yeterli bulunmaması hususu ise, YÖK neden öğrenci göndersin ki? Ayrıca Azerbaycan Tıp Üniversitesinden birçok öğrenci arkadaşımız Türkiye’deki Üniversitelere geçiş yapmış olup, TIP Eğitimini almışlardır. Hatta Azerbaycan vatandaşı olup Türkiye’deki Üniversitelere geçiş yapıp ve üstelik uzmanlık Eğitimini tamamlayıp görev yapan arkadaşlarımız mevcuttur.
Ayrıca halihazırda gündemdeki doktor açığı malumunuzdur. Ayrıca Sağlık bakanlığımızın verdiği demeçlerde 200 bin hekim açığımız bulunmakla beraber, acil olarak da 30 bin Hekime ihtiyaç duyulduğu beyan edilmiştir. Yunanistan’dan 5 bin hekim alınıp, bunlara ayrıca tercüman tahsis edileceği ifade edilmiştir. Bununla beraber, Suriye vatandaşı olup Ş.Urfa , Mersin , Gaziantep’te hastane açan yabancı doktorlardan hiçbir belge ve sınav talep edilmeden çalışmalarına ve hastane açmalarına izin verilmiştir.
Bütün bunları göz önünde bulundurarak Ek’lerde de sunmuş olduğumuz taleplerimizi ve Yürürlükten kaldırılan 16 Eylül 2008 – 26999 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Madde 1 -11/5/2007 tarihli 26519 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yurdışı Yüksekögretim Diplomaları Denklik Yönetmeliğinin 7’nci maddesinin üçüncü fıkrasının (ç) bendinin yürürlüğe alınarak, tekrardan Denklik verilmesini talep ediyoruz.
Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, ve Bakanlarımız; bizler yurt dışında Ülkemizi en iyi şekilde temsil ederek, eğitimimizi tamamlıyoruz. Ne yazık ki kendi ülkemizde mesleğimizi icra edememenin ızdırabını yaşıyoruz. Çok büyük bir sıkıntı içerisindeyiz. Hepimiz ailece maddi, manevi ve psikolojik olarak çok mağdur durumdayız.
Gereğinin tarafınızdan yapılmasını Saygılarımızla arz ederiz.
TALEPLERİMİZ
1) T.C. vatandaşı yurt dışı mezunu doktorlara Direk Denklik verilmesini
2) Veya tamamlama eğitimine tabi tutulmamıza (eczacılık fakültesi mezunlarına uygulanan prosedür) ve denklik belgesi düzenlemesini..

https://www.change.org/p/t-c-sağlık-bakanlığı-yükseköğretim-kurulu-başkanlığı-yök-ve-sağlik bakanliği-tip-fakültesi-mezunlari-için-denklik-konusunda-yeni-bir-düzenleme-yapmalarini-istiyoruz
00  
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim