• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Ankara -1 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 5 °C

Türkiye dünyanın en hızlı yaşlanan ülkesi!

Türkiye dünyanın en hızlı yaşlanan ülkesi!
Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Arun: "Türkiye, dünyanın en hızlı yaşlanan ülkesidir. Türkiye'de 80 yaş üzerindeki bireylerin sayısı 750 bin kişiyken, 2050 yılında bu sayı 4 kat, 2100 yılında ise 10 kat artış gösterecektir"

Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Özgür Arun, Türkiye'nin dünyanın en hızlı yaşlanan ülkesi olduğuna dikkati çekerek, "Fransa'nın 115 yılda tamamladığı yaşlanma sürecini Türkiye 15 yılda tamamlayacak" dedi.

Akdeniz Üniversitesince düzenlenen 6. Uluslararası Sosyal ve Uygulamalı Gerontoloji Sempozyumu, "21. yüzyılda yaşlanma ve bakım, araştırma, politika, eğitim ve programlama için uygulamalar" temasıyla Atatürk Kültür Salonu'nda başladı.

Arun, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin kısa sürede yaşlı bir nüfusa sahip olacağını söyledi. Türkiye'de 60 yaş üzeri nüfusun ülke nüfusunun yüzde 13'ünü oluşturduğuna dikktati çeken Arun, bu oranın 10 milyon kişiye karşılık geldiğini kaydetti.

Arun, Türkiye'de son 50 yılda nüfusun 3 kat, yaşlı nüfusun ise 7 kat arttığını ifade etti.

"Fransa'nın 115 yılda tamamladığı yaşlanma sürecini Türkiye 15 yılda tamamlayacak" diyen Arun, şöyle devam etti:

"Türkiye, dünyanın en hızlı yaşlanan ülkesidir. Türkiye'de 80 yaş üzerindeki bireylerin sayısı 750 bin kişiyken, 2050 yılında bu sayı 4 kat, 2100 yılında ise 10 kat artış gösterecektir. Türkiye'de kadınların ömrü 78, erkeklerin ömrü ise 72 yıldır. Türk erkekleri Avrupalı hemcinslerine göre 5 yıl, Türk kadınları ise 7 yıl daha kısa yaşamaktadır. 2050 yılında erkekler ve kadınlar Avrupalı'dan daha uzun yaşayacaktır. Gelecek yüzyılın yaşlıların yüzyılı olacağının bilincindeyiz. Bütün çalışmalarımızı bu gerçeğe göre yapıyoruz."

- En fazla çocuklar ve yaşlılar yoksul

Türkiye'deki yoksulluk verilerini de değerlendiren Arun, 0-14 yaş arasındaki 4 çocuktan birinin yoksul olduğunu kaydetti. Yaşlıların ise yüzde 18'inin yoksul olduğunu belirten Arun, şöyle konuştu:

"Yoksul yaşlıların yüzde 72'si okur yazar değildir. Yaşlı ve yoksul olmanın dezavantajlarının yanında her 3 yoksul yaşlıdan birinin zorunlu sağlık güvencesi bulunmamaktadır. Yoksul yaşlıların yarısından fazlasını da kadınlar oluşturmaktadır. Her 3 yoksul yaşlıdan biri duldur ve kırsal alanlarda yaşamaktadır. Yoksul yaşlıların yüzde 30'u engellidir."

Açılış töreninde konuşan Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yıldıray Özbek, Türkiye'nin ilk Gerontoloji Bölümünü bünyelerinde bulundurduklarını bildirdi.

10 ülkeden katılımcıların sunumlar yapacağı sempozyum, 17 Ekim'de sona erecek.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4040 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim