GEA Arama Kurtarma derneği, Myanmar'da depremin 121'inci saatinde, aile üyelerinin öldüklerini düşünerek cenaze törenlerini dahi yaptığı 2 kişiyi göçük altından kurtardı. İHH İnsani Yardım Vakfı, Myanmar ve Tayland'da binlerce kişiye sıcak yemek, gıda paketleri ve temiz su ulaştırıyor.
Myanmar'ın orta kesimindeki Sagaing bölgesi yakınlarında 28 Mart'ta meydana gelen ve Tayland ile Çin'de de hissedilen iki deprem, özellikle Myanmar'da büyük bir felakete yol açtı.
Yıkıcı depremlerin ardından yaralı sayısının 5 bini aştığı Myanmar'da şimdiye kadar 3 bin 689 kişi, Tayland'da ise 36 kişi hayatını kaybetti.
Myanmar, iki büyük depremin ardından uluslararası yardım çağrısında bulunurken, Türkiye'den GEA Arama Kurtarma derneği ile İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, ekiplerini seferber etti.
Arama kurtarma çalışmalarında on yıllara dayanan ulusal ve uluslararası tecrübeye sahip GEA, deprem felaketinden en fazla etkilenen Myanmar'daki göçüklerde depremzedelere ulaşmaya çalışırken, 1992'deki Bosna Savaşı'ndan bu yana afet ve savaş bölgelerinde arama kurtarma, insani yardım ve eğitim dahil çok sayıda alanda faaliyet gösteren İHH da bölgedeki partner kuruluşları ve Türkiye'den giden ekibiyle acil insani yardım çalışmalarında bulundu.
- GEA, Myanmar'da öldüğü düşünülen kişileri kurtardı
Tayland'ın başkenti Bangkok üzerinden Myanmar'ın başkenti Nepido'ya intikal eden GEA ekibi, başkentteki Aye Chan Tar otelinin enkazındaki arama kurtarma çalışmalarında görevlendirildi.
Myanmar'daki arama kurtarma çalışmalarına dair AA muhabirine konuşan GEA takım lideri Ali Onur Günçel, yardım çağrısını almalarının ardından AFAD'ın bilgisi dahilinde ülkedeki arama kurtarma faaliyetlerinde yer aldıklarını söyledi.
Günçel, ekibinin, aile üyelerinin öldüklerini düşünerek cenaze törenlerini dahi yaptığı 2 kişiyi mucizevi bir şekilde kurtardığını vurgulayarak, "Depremin 5. ve 6. gününde, yaklaşık depremin 121'inci saatinde ailelerinin cenaze törenlerini dahi yaptığı iki depremzedeyi kurtardık." dedi.
Depremdeki çalışmalarının ardından yurda döndüklerini söyleyen Günçel, Myanmar'daki yetkililerin depremin üçüncü gününden itibaren göçük altında sağ hiç kimsenin bulunamayacağı gerekçesiyle kendilerinden çalışmalarını durdurmalarını istemelerine karşın aramalara devam ettikleri ve imkansızı başararak bu konuda uluslararası sivil toplum kuruluşlarına da örnek olduklarını dile getirdi.
Günçel, ekibinin ayrıca, Myanmar'da insani yardım çalışmaları kapsamında depremden etkilenen kişilere yönelik yardım paketlerinin dağıtılması, depremzede çocuklara etkinlikler düzenlenmesi gibi faaliyetlerde rol oynadığının altını çizdi.
GEA Arama Kurtarma Ekoloji ve İnsani Yardım Grubu Koordinatörü Umut Dinçşahin de 1994'te öğrenciyken gönüllü başladıkları bu sivil toplum girişimiyle şimdiye kadar 70'ten fazla operasyonda görev aldıklarını ve yüzlerce kişiyi göçük altından kurtardıklarını kaydetti.
Dinçşahin, gönüllülerden oluşan deneyimli bir ekibe sahip olduklarına, ulusal ve uluslararası çapta afetle mücadele ve arama kurtarma eğitimleri verdiklerine işaret ederek, ekibinden 2 kişinin, Myanmar'daki depremler olduğunda Birleşmiş Milletler (BM) sınıflandırma sınavında Fransa'nın devlet sivil savunma ekiplerine hakemlik yaptığını dile getirdi.
- İHH, depremden bir gün sonra yardımlara başladı
Dünyanın dört bir yanında arama kurtarma, afetlerle mücadele, insani yardım, insani diplomasi, su kuyusu ve katarakt ameliyatları gibi sağlık yardımları dahil çok sayıda alanda 1992'den bu yana faaliyet gösteren İHH, Myanmar'daki depremlerde de bölgeye ivedilikle yardım elini uzatan sivil toplum kuruluşlarından biri oldu.
İHH'nın Myanmar'a giden ekibinin lideri Mücahit Demir de bölgedeki yardım çalışmaları ve gözlemlerini AA muhabirine değerlendirdi.
Demir, depremin hemen ardından bölgedeki partner kuruluşlar aracılığıyla her iki ülkede de 29 Mart itibarıyla acil insani yardım çalışmalarına başladıklarını söyledi.
Türkiye'den kendisinin de yer aldığı ekibin 4 Nisan'da Tayland'a ulaştığı belirten Demir, oradan da 5 Nisan'da Myanmar'a geçerek yardım faaliyetlerine katıldıklarını kaydetti.
- İHH'dan deprem bölgesinde binlerce kişiye sıcak yemek
Demir, yerel partnerler dahil toplamda 15 kişilik bir ekiple Myanmar ve Tayland'da yardım çalışmalarına başladıklarını, bu kapsamda, ilk olarak gıda ve temiz içme suyu dağıttıklarını anlattı.
İlk etapta Myanmar'da 810 aileye kumanya paketi dağıtıldığını aktaran Demir, "İHH olarak Myanmar'da deprem mağduru 4 bin aileye, Tayland'da ise 6 bin 500 kişiye sıcak yemek ikramında bulunduk. Temiz su için büyük su tankları konuşlandırdık." dedi.
Demir, orta ve ileriki dönemlerde de bağışçılardan gelecek desteklerle özellikle Myanmar'da ev, cami inşası ve onarımıyla depremzedeleri kalkındıracak projeleri hayata geçirmeyi hedeflediklerini dile getirdi.
Myanmar'daki depremlerin bölgede büyük bir yıkıma yol açtığına dikkati çeken Demir, halkın gıda, temiz su, hijyen kitleri ve sağlık ve elektrik gibi temel hizmetlere ulaşımda büyük güçlükler yaşadığını sözlerine ekledi.