Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci bütçeden sağlığa ayrılan payı yüzde 10'lara çıkarmak gerektiğini vurguladı. Türk Sağlık-Sen tarafından sağlığa ayrılan bütçeyle ilgili olarak rapor hazırlandı. Rapora göre bütçeye en fazla pay 1960 yılında ayrıldı ve bütçeden sağlığa ayrılan en yüksek pay 5.27 oldu. 1923 yılında sağlığa yüzde 2.1 pay ayrılırken, 1970 yılında bu oran yüzde 3.08, 1990'da yüzde 4.2'ye çıktı. 2002'de ise yüzde 2.6'ya düştü.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından gelişmekte olan ülkelerde sağlığa ayrılan bütçenin yüzde 10'lar seviyesinde olması gerektiğinin ifade edildiği raporda, Türkiye'de bu oranın yarısına ancak 40 yıl önce bir kere yakalandığı vurgulanarak bugün Türkiye'nin bütçeden sağlığa ayırdığı pay oranına göre birçok Afrika ve Asya ülkesinden bile gerilerde kaldığı belirtildi.
Ayrıca sağlığa yeterli bütçe ayrılmamasının Türkiye'de sağlık göstergelerini etkilediği belirtilen raporda, şöyle denildi:
"Türkiye'de son iki yılda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, kuş gribi ve verem gibi hastalıklar nedeniyle Endenozya, Tayland ve Ortadoğu ülkeleriyle bir arada değerlendirilmeye başlanmıştır. Bebek ölümleri oranları dikkate alındığında Türkiye'nin OECD'ye üye 30 ülke arasında birincidir. Bebek ölüm oranı ülkemizde binde 29 iken bu oran Meksika'da binde 20.1, Almanya'da binde 4.2, İzlanda'da binde 2.1'dir. Dünyada çocuk ölümlerinin azalmadığı tek ülke Türkiye'dir."
Raporda, Sağlık Bakanlığı bütçesi ile yatırım yapmanın da "hayal olduğu"ifade edildi. 2006 yılında Bakanlığın sadece mal ve hizmet alımı için 4 milyar YTL harcadığına vurgu yapılan raporda, 2008 yılında 10.8 milyar YTL'lik bir bütçenin öngörüldüğü Sağlık Bakanlığı'nın 2008 yılı hedefleri arasında 77 hastane, 20 ağız ve diş sağlığı merkezi yapılması, yüzde 95 bağışıklama ve yüzde 90 aşılama oranına ulaşmak olduğu kaydedildi. Raporda, sağlığa ayrılan bütçe ile bu hedeflere ulaşmanın çok zor olduğu, harcamalar ve giderler nedeniyle bütçeden yatırıma ayrılan miktarın düşük kalacağı belirtildi.
Sağlık Bakanlığı'na ayrılan bütçe ile ilgili olarak bir açıklama yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci "Türkiye'de sağlığa ayrılan sınırlı payla sağlık göstergelerini yükseltmek mümkün değildir. Bütçeden sağlığa ayrılan payı yüzde 10'lara çıkarmak her şeyden önce sosyal devlet olmanın gerekliliğidir. Bu nedenle öncelikle bulaşıcı hastalıkların önüne geçilmesi ve yaygın bir koruyucu sağlık hizmeti için bütçenin artırılmasına ve bu bütçeden yatırımların payının yükseltilmesine ihtiyaç vardır" dedi.