• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Türk Kızılayın kurduğu "Çocuk Dostu Alanlar"da afet travmasının etkisi azaltılıyor

Türk Kızılayın kurduğu "Çocuk Dostu Alanlar"da afet travmasının etkisi azaltılıyor
Türk Kızılay tarafından afet bölgelerine kurulan "Çocuk Dostu Alanlar"da yapılan faaliyetlerle çocukların yanı sıra yetişkinler de depremin etkisinden uzaklaştırılıyor.

Türk Kızılay Genel Müdürü İbrahim Altan: "Psikososyal ekiplerimiz çocuklarımıza yönelik faaliyetler gerçekleştiriyor. Hem eğleniyor hem moralleri düzeliyor hem de içinde bulundukları durumdan kurtulmayı öğrenmeye çalışıyorlar"

Afet Acil Psikososyal Hizmet Uzmanı Tuğba Ceylan: "Bu alanları aslında hem depremden etkilenen yetişkinlerin hem de çocukların biraz da olsa rahatlamalarını sağlamak, nefes almalarına yardımcı olabilmek için kurduk"

Türk Kızılay Genel Müdürü İbrahim Altan, AA muhabirine, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerdeki vatandaşlara gıda, sağlık, psikososyal destek, çadır gibi birçok alanda yardımların sürdürüldüğünü söyledi.

Depremden etkilenen çocuklara psikolojik ilk yardım desteği sağlamak amacıyla Çocuk Dostu Alanları hayata geçirdiklerini aktaran Altan, "Çocukları buralara davet ediyoruz. Depremin etkilerini üzerinden atmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Çadır kentlerde ve bir de mobil çocuk dostu alanlarımız var. Çocuklar psikososyal destek alıyor, birtakım etkinlikler yapıyorlar. Bu etkinliklerle onların içinde bulundukları durum tespit ediliyor. Psikososyal ekiplerimiz çocuklarımıza yönelik faaliyetler gerçekleştiriyor. Hem eğleniyor hem moralleri düzeliyor hem de bu içinde bulundukları durumdan kurtulmayı öğrenmeye çalışıyorlar." ifadesini kullandı.

- Etkinliklerle çocukların hangi konularda endişe duydukları tespit ediliyor

Mobil gezici tırlarla daha fazla çocuğa ulaşmaya çalıştıklarına değinen Altan, ayrıca çadır kentlerdeki ekiplerin çocukların stresi, psikolojik durumu atlatması için çalışma yürüttüğünü dile getirdi.

Özellikle üniversite kursları için alanlar açtıklarını, gönüllü öğretmenlerin de destek verdiğini anlatan Altan, şöyle konuştu:

"Sosyal marketler açtık. Oralardan vatandaşlarımız gelip ihtiyaçlarını karşılıyor. Yani vatandaşımızın bize emanet etmiş olduğu her şeyi güzel bir şekilde yine vatandaşlarımıza ulaştırmak için bu çabaları devam ettiriyoruz. Özellikle burada çocuklar da yetişkinler de çok etkilendi ama yetişkinler bir şekilde kendisini yönetmeye çalışıyor, yönetmek için çaba sarf ediyor. Etkinliklerle çocukların hangi konularda endişe duyduklarını uzmanlar tespit ediyor, tespitler sonucu onların yavaş yavaş üzerlerinden o endişelerin, sıkıntıların, problemlerin atılmasına gayret sarf ediyor."

- "Amacımız çocukların kendi iyileşmelerine katkı sağlayabilmek"

Afet Acil Psikososyal Hizmet Uzmanı Tuğba Ceylan da depremin ilk gününden beri toplumsal hizmetler kapsamında Hatay'da çalıştığını söyledi.

Çocukların duygularını ifade edebilecekleri, somutlaştırabilecekleri oyunlar, çizimler, bedenlerini harekete geçirebilecekleri aktiviteler yaptıklarını vurgulayan Ceylan, çocukların bu travmatik olayı atlatabilmeleri, iyileşmelerini sağlayabilmeleri için çalıştıklarını dile getirdi.

Ceylan, hem oyun oynadıklarını hem de bilgilendirme çalışmaları yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Amacımız çocukların kendi iyileşmelerine katkı sağlayabilmek. Çadır alanlarında yavaş yavaş günlük rutinler devam etmeye başladı. Hala uyku problemlerinden, iştahtaki bozulmalar gibi şikayetler var. Buradaki faaliyetlerimizi yaş gruplarına göre gerçekleştiriyoruz. Bu alanlara hem çocuklar hem de yetişkinlerin ilgisi çok fazla. Bu alanları aslında hem depremden etkilenen yetişkinlerin hem de çocukların biraz da olsa rahatlamalarını sağlamak, nefes almalarına yardımcı olabilmek için kurduk. Faydalı olduğuyla ilgili de geri bildirimler alıyoruz. Bunlar bizi çok mutlu ediyor."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1263 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim