• BIST 9724.5
  • Altın 2975.528
  • Dolar 35.0159
  • Euro 36.7713
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 15 °C

Türk Kızılayı, kan ilaçları üretecek

Türk Kızılayı, kan ilaçları üretecek
Türk Kızılayı, Sağlık Bakanlığıyla yürüttüğü Plazma Fraksinasyonu Projesi kapsamında ithal edilen kan ilaçlarını yerli imkanlarla üreterek ülkeyi dışa bağımlılıktan kurtaracak.

MEHMET EMİN GÜRBÜZ - ZAFER GÖDER - Türk Kızılayı, Sağlık Bakanlığıyla yürüttüğü Plazma Fraksinasyonu Projesi kapsamında yerli kan ilacı üreterek ülkeyi dışa bağımlılıktan kurtarmayı hedefliyor.

Genel Başkan Ahmet Lütfi Akar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kan ve türevleri, kök hücre ve kanser tedavisinde kullanılan kan ilaçları konusunda Sağlık Bakanlığıyla ortaklaşa çalıştıklarını söyledi.

Kurumun kan ve türevleriyle ilgili ciddi çalışmalar yaptığını anlatan Akar, "Gönüllü kan vermeyi adet haline getirmiş donörlerimizin bağışı kanı alıyoruz. Bunları santrifüj, plazma ve trombositler haline getiriyoruz, hastanelere kadar hastalarımızın ayağına götürüyoruz. Türkiye'nin bu türden kan ihtiyacının yüzde 80'ini Türk Kızılayı sağlamaktadır" diye konuştu.

Akar, Türk Kızılayının 5 milyon donöre ait kan veri tabanı bulunduğunu belirterek, donörleri kök hücre bağışı konusunda topluma kazandıracaklarını kaydetti.

Sağlık Bakanlığı ile Kök Hücre Projesi'ne imza attıklarını anımsatan Akar, "Özellikle lösemi olmak üzere, kök hücre nakli gereken kanser hastalarının bunları bulmakta zorluk çektiğini biliyoruz. Yurt dışındaki bankalardan arandığını biliyoruz. Artık Türk Kızılayı, kan vericileri arasındaki insanları sorgulayarak, onları kemik iliği vericisi haline getiriyor. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Sağlık Bakanlığı, kendiyle alakalı konuları dizayn ettikten sonra artık Türkiye'de bu konu problem olmaktan çıkacak" şeklinde konuştu.

- Kan ilaçları Türkiye'de üretilecek

Sağlık Bakanlığı ile yürüttükleri diğer projede hedeflerinin kandan elde dilen plazmayla kanser hastalarının tedavisinde kullanılan kan ilaçlarını üretmek olduğuna dikkati çeken Akar, bu sayede milyarlarca lira harcanarak yurt dışından getirilen ilaçların artık Türk Kızılayı tarafından üretileceğini aktardı.

Akar, Sağlık Bakanlığı ile "plazma fraksinasyonu" üzerine anlaşma yaptıklarını hatırlatarak, şunları dile getirdi:

"Plazma fraksinasyonu, kandan elde edilen plazmanın işlenerek kan ilaçları üretilmesi işidir. Plazmanın işlenmesidir. Kanser gibi hastalıklarda kullanılan ilaçların üretimiyle alakalı ihale süreci başlıyor. Plazmanın Türkiye'de tek kaynağı Türk Kızılayı olması ve Sağlık Bakanlığının da bunu kabul etmesi hasebiyle biz, bu konuyla alakalı da çalışmalara başladık. Çalışmalar, Sağlık Bakanlığının kontrolünde olacak. Bunun yabancı sermaye ve teknoloji ayağı var. Biz de plazma temincisi olarak işin içindeyiz. Sağlık Bakanlığı da ruhsat verici olarak işin içinde. Her yıl milyarlarca dolar civarındaki parayı artık yurt dışına ödemeyeceğiz. Elde ettiğimiz plazmadan kan ilaçlarını Türkiye'de kendimiz üreteceğiz. Bu konuda çok heyecanlıyız. Henüz lansmanını Sağlık Bakanı ile yapmadık ama önümüzdeki günlerde yaparak bütün dünyaya ilan edeceğiz."

- Yardımlar milyonlara ulaştırılıyor

Kurumun yardım faaliyetleri hakkında da bilgi veren Akar, her yıl milyonlarca insana yardım eli uzattıklarını ifade etti.

Aşevlerinden dağıtılan yemekler dolayısıyla yüz binlerce, huzur evlerinde kalan insanlar sayesinde on binlerce ve Suriye sınırı ve ülke içinde yaptıkları operasyonlarla milyonlarca kişiye ulaştıklarına işaret eden Akar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ayrıca Suriye sınırında teşkil edilen kampların beslenme ve barınma hizmetlerini yaptığımız için de 1,5 milyon insana ulaştık. Sosyal yardımlarımız aralıksız devam ediyor. Geçen gün Kırşehir'de bulunan 250 Afgan aileye vali beyin talebi üzerine yardım götürdük. Kamuoyunun bundan haberi olmadı. Sessiz sedasız bu işe devam ediyoruz. Türkiye'de göçmenler, mülteciler var. Buraya kendini atmış, zulümden kaçan, can sağlığını korumak için bize sığınan insanlara yardım ediyoruz. Afgan ailelerin yatacak yerlerinin, battaniyelerinin ve yastıklarının olmadığı söylendi. Hemen tertibat aldık ve 250 aileye yetecek gıda kolisi yaptırdık. Yastık ve battaniye gibi lojistik malzemeleri oraya en seri şekilde ulaştırdık. Onlar da şimdi rahat etti. Muhakkak diğer illerimizde de çeşitli yardımlarımız devam ediyor."

Akar, mağdur insanların ihtiyacı doğrultusunda eksiklerini giderdiklerini vurgulayarak, "Hiçbirinden vazgeçmiyoruz. 'Fakirlere operasyon yapıyoruz ya da Pakistan'da yardım faaliyeti yapıyoruz' diye asla Somali'deki faaliyetimizi aksatmıyoruz. Asla, Ebola virüsü ile uğraşan Afrikalılara yardım etmekten geri kalmıyoruz. Maddi ve manevi yardımlarımız sürüyor. Bunun yanında Türkiye içindeki fakirlere, muhtaçlara, yardım ihtiyacı içinde olanlara yönelik çalışmalarımız devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 11007 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim