• BIST 9935.55
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 8 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 14 °C

Türk-İş, asgari ücret talebini açıkladı

Türk-İş, asgari ücret talebini açıkladı
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2018 yılında geçerli olacak ve yaklaşık 7 milyon çalışanı ilgilendiren asgari ücreti belirleme çalışmalarına devam ederken Türk-İş asgari ücret için taleplerinin 1,893 TL olduğunu açıkladı.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 2018 yılında geçerli olacak asgari ücret için taleplerinin net bin 893 lira olduğunu belirterek, "Biz Türk-İş olarak diyoruz ki işçisi, işvereni, hükümeti devletin açıkladığı bu resmi rakama bize versinler, biz hemen buna yarın altına imza atalım” dedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2018 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere ikinci kez toplandı. Türk-İş’te gerçekleştirilen toplantı devam ederken, Türk-İş Genel Başkanı Atalay ise 2018 yılında geçerli olacak asgari ücret için taleplerini açıkladı. Asgari ücretle ilgili kamuoyunun Türk-İş’in talebinin ne olacağını beklediğini anlatan Atalay, “Bizde TÜİK’in resmi açıklamasını bekliyorduk. Resmi açıklama elimize geçti. Şu anda bin 893 lira TÜİK’in resmi açıklaması. Biz Türk-İş olarak diyoruz ki işçisi, işvereni, hükümeti devletin açıkladığı bu resmi rakama bize versinler, biz hemen buna yarın altına imza atalım. Bizim resmi talebimiz net bin 893 lira” açıklamasında bulundu.

Son 15 gündür kamuoyunda taşeronların kadroya geçmesiyle ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘kamuda taşeron kalmayacak, herkes kadroya geçecek’ diye açıklama yaptığını hatırlatan Atalay, “Aradan 10 gün geçti. Maalesef Hazine Bakanlığından sorumlu Mehmet Şimşek, ‘KİT’lerdekiler geçmeyecek' diye ifade kullandı. Geldiğimiz noktada KİT’lerdeki problemin büyük bölümünün çözüleceği gözüküyor. Çalışma Bakanı bununla ilgili komisyonda yarın bir açıklama yapacağını düşünüyorum. KİT’lerde, demiryollarında, PTT’de, değişik kurumlarda problem vardı. Bunlarla ilgili Başbakanın talimatı neticesinde Maliye Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı bununla ilgili bir çalışma yürütüyor. Bugün en son bakan ile beraberdik. Bununla ilgili problem olmayacağını bana söylediler” diye konuştu.

Atalay, konuşmasına şöyle devam etti:

“KİT’lerde 12 ay çalışan kurumlarda devamlılık arz eden arkadaşlarımız var. PTT’de, demiryollarında, madende, Et Balık Kurumunda var. 10 gündür bunların kadroya geçip geçmeyeceğiyle ilgili tereddüt vardı. Bu büyük ölçüde bakandan aldığım bilgiye göre bununla ilgili Maliye Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı yetkilileri orada büyük ölçüde çözeceklerini umut ediyorum, düşünüyorum. Zannediyorum resmi açıklamayı yarın sayın bakan yapar. Bu sayı kamuoyunda 50 bin kişiyi kapsayan bir sayıydı. Bunların kadroya geçmeleriyle ilgili bakanlık, hükümet çalışma yapıyor.”
"Vergiyle ilgili düzenleme istiyoruz"

Taşeron işçilerin kadroya geçirilmesiyle ilgili düzenlemenin yılbaşı bitmeden Meclise getirileceğini bildiren Atalay, "Bütçeyi bekliyorlar. Sene sonu bitmeden taşeron meselesi de kanunlaşmış olacak. Benim aldığım bilgi o" ifadelerini kullandı.

Sınavla ilgili bir engelin olacağını düşünmediğini ifade eden Atalay, "Bu sınav devlet ilkokul mezununa ya da ortaokul mezununa ne sınavı yapacak. Bunun bir kriteri vardır, güvenlik soruşturması var. Bunlarla ilgili hiç kimsenin buna itirazı yok. Ama sınavla ilgili şu sendikaya üye olan olacak gibi böyle bir şey yok. Ne ülkeyi yönetenler bunu yapar, ne biz buna müsaade ederiz" dedi.

Geçen sene asgari ücretli ile ilgili bir düşüş olduğunu, bunun tamamlandığını hatırlatan Atalay, "İşverenlere geçen sene 100 liralık katkı payı oldu. Ülkeyi yönetenlere sesleniyorum örgütlü olan iş yerlerinde bu katkının devam etmesini talep ediyoruz. Bu asgari ücretin işverene de yükü azaltmak için vergiyle ilgili bir düzenleme yapmasını talep ediyoruz. Bir de asgari ücretliler senenin son 2 ayında bu rakam aşağı düşüyor. Bu rakamı bu sene tamamladılar. Geçen sene yapılan uygulama aynen devam etsin" diye konuştu.

İlk toplantı 1 Aralık'ta yapıldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde ilk toplantısını 1 Aralık'ta gerçekleştiren komisyona Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu başkanlık yapmıştı.

Bakan Sarıeroğlu, buradaki konuşmasında "Bu yılki toplantımızda bu üçlü istişare ve karar mekanizmasını en etkin şekilde işletip, yine ülkemiz için ortak bir zeminde, ortak sonuçla mutabık olacağımızı umuyorum." ifadesini kullanmıştı. 

İşçileri temsil eden Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat ise Asgari Ücret Tespit Komisyonunun toplumun beklentilerine duyarlı olması ve yeni asgari ücretin "insan onuruna yakışır" düzeyde belirlenmesi gerektiğini dile getirmişti.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç da "Asgari ücrete yapılacak artışı belirlerken, işçilerimiz kadar işsizlerimizi de düşünmek, ortak sorumluluğumuzdur." diye konuşmuştu.

Asgari ücret nasıl belirleniyor?

Asgari ücreti, yasa gereği beşer işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını Türk-İş temsil ederken, işveren tarafı adına masaya TİSK oturuyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında yapılan ilk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanıyor. Komisyon, son toplantısını yine bakanlıkta yapıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın, çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor

Mevcut asgari ücret net bin 404 lira

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt bin 777 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net bin 404 lira 6 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediğinden net bin 510 lira 87 kuruş olarak hesaplanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 2 bin 88 lira 56 kuruşu (işverene maliyet tutarında sosyal güvenlik primindeki yüzde 5 oranındaki indirim dikkate alınmış ve 100 lira/ay teşvik indirimi hariç) buluyor. Bunun bin 777 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 275 lira 51 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 35 lira 55 kuruşunu işverene ait işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2303 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim