• BIST 9739.72
  • Altın 3066.388
  • Dolar 35.4561
  • Euro 36.5103
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 11 °C

Türk ilaç şirketleri, Avrupa’nın adaletsiz denetiminden şikâyetçi

Türk ilaç şirketleri, Avrupa’nın adaletsiz denetiminden şikâyetçi
İlaç üreticisi Deva Holding’in Üst Yöneticisi (CEO) Philipp Haas, Türk şirketlerinin Avrupa’ya ihracatta denetim engeline takıldığını açıkladı.

“Türkiye Avrupa’nın bir parçası. Fakat Avrupalı şirketler Türkiye’ye kolay girdiği halde biz Avrupa piyasasına kolay giremiyoruz.” diyen Haas, Avrupa’ya denetimleri hafifletme ve kaldırma çağrısında bulundu. Üst yönetici bu durumun Türk ilaç şirketlerinin gelişimini baltaladığını ifade etti. Geçtiğimiz günlerde Sanayi Bakanı Nihat Ergün, yaptığı açıklamada, “Türkiye’de 15’i yabancı sermayeli 68 ilaç üretim tesisinde, yaklaşık 30 bin kişi istihdam ediliyor. Türkiye’de 3 bin 100 çeşit ilaç üretiliyor.” demişti. Bu rakamların Türkiye lehine gelişmesi için Avrupa’nın adil bir denetim süreci uygulamasının şart olduğunu söyleyen Deva Holding CEO’su, aksi takdirde Türk şirketlerinin ülke içindeki rekabette de zorlanacağını kaydetti. 2000 yılında 650 milyon dolar olan ilaç ithalatı geçen yıl sonunda 7 kat artarak 4,7 milyar dolara ulaştı. Bu artış Türk ilaç şirketlerinin ihracatında aynı hızla gerçekleşmedi. “Türkiye’nin ilaç ihracatı 1,7 milyar dolardan 4,1 milyar dolara çıkabildi.” diyen Haas, ithalatın 7 kat artmasına rağmen, ihracatın ancak 3 kata yakın artabildiğine vurgu yaptı.

İnsan sağlığını doğrudan etkileyen ürünlerin güvenilir şartlarda ve sistemlerde üretilmesi için geçen yıl uygulamaya alınan ‘İyi Üretim Uygulamaları’ (GMP) adlı koruyucu tedbirlerin ülkedeki denetimleri artırdığını ifade eden Haas, bu anlamda hastaların dahi bilinçlendirildiğini belirtti. Haas’a göre, ithalatı önlemek için sektör araştırma ve geliştirme faaliyetlerini artırmalı. Çünkü ilaç ithalatı ülkenin cari açığına yüzde 10 oranında etki ediyor. Bu rakam önemli. Üst yönetici ayrıca, Türkiye treni kaçırmadan çok acil olarak biyoteknoloji alanında da atağa geçmesi gerektiğini belirtiyor. Hükümetin mayıs ayında biyoteknoloji yatırımlarını ateşlemek için bir plan hazırladığını ve devletten, özel sektörden ve akademik çevreden bilirkişileri bir araya getirmeyi düşündüğünü aktaran Haas, “Bu alanda seri üretime geçmek için bir şirketin en az 100 milyon dolarlık yatırım yapması gerekiyor.” dedi. Deva Holding, bugüne kadar Türkiye’ye 101 milyon dolar Ar-Ge yatırımı yaptı. Şirket, Kocaeli’ndeki Kartepe ve Tekirdağ’daki Çerkezköy fabrikalarında yatırım ve üretim amacıyla 75 milyon dolar harcadı. Bugün itibarıyla Türk ilaç sektörünün ekonomik büyüklüğü ise 11,2 milyar dolar civarında.



Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6508 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim