• BIST 10012.13
  • Altın 2976.723
  • Dolar 35.1352
  • Euro 36.6264
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 11 °C

'Türk filmlerine kanıp zehri emmeyin'

'Türk filmlerine kanıp zehri emmeyin'
Türkiye'de yaz aylarının gelmesiyle birlikte akrep ve yılan sokma vakalarında artış yaşanıyor. "Sağlık Bakanlığı" Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı Ulusal Zehir Danışma Merkezi (UZEM) Danışma Doktoru Naci Özer, vatandaşları bu tür durumlarda yapmamaları gere

Türkiye'de yaz aylarının gelmesiyle birlikte akrep ve yılan sokma vakalarında artış yaşanıyor. "Sağlık Bakanlığı" Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı Ulusal Zehir Danışma Merkezi (UZEM) Danışma Doktoru Naci Özer, vatandaşları bu tür durumlarda yapmamaları gerekenler konusunda uyardı.

Doktor Özer, Türk filmlerinde sıkça görülen, ısırık yerine kesik yapılması ya da zehrin emilmesi gibi uygulamalardan kaçınılması gerektiğini söyledi.

UZEM Danışma Doktoru Naci Özer, CİHAN'a yaptığı açıklamada, Türkiye'de yılan ve akrep sokmalarının Mayıs ayından itibaren arttığına; Temmuz ve Ağustos aylarında ise en üst seviyeye ulaştığına dikkat çekti.

Akrep sokmalarının, en fazla Güneydoğu Anadolu'da yaşandığını belirten Özer, "Yılan sokmalarının ise en az olduğu yerler; Orta Karadeniz ve İç Anadolu bölgesi. Çünkü bu bölgelerdeki yılanların dişleri geride. Bu yüzden zehirlerini aktaramıyorlar. Bu, dişin ağızdaki konumu ile ilgili bir şey." dedi.

UZEM'e gelen telefoların yüzde 2'sinin yılan ve akrep sokmaları ile ilgili olduğunu kaydeden Özer, "Akrep ve yılandan sonra sırasıyla arı sokmaları ve örümcek ısırmaları geliyor. Akrep ve yılan sokmaları en fazla 20-40 yaş arası vatandaşlarda görülüyor."diye konuştu.

Özellikle kırsal bölgede yaşanan ve tarlada çalışanların dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Özer, şöyle devam etti: "Buralarda araç-gereçlerin nasıl kullanılacağını bilmek önemli. Mesela, saman yığını ya da taşı kaldıran kişi, bunu ileriye doğru değil, kendisine doğru çekmeli. Altta yılan ya da akrep varsa, böylece havyan ile arasına malzeme girmiş olur. Bu havyanlar düz zemine de tırmanamıyorlar. Mesela doğuda talvar denen yataklar vardır. Bunların ayakları da verniklenerek, kaygan hale getirilebilir."

"ZEHRİ EMMEYİN, KESİK ATMAYIN'

Yılan veya akrep sokmalarında yapılmaması gerekenler konusunda da uyarılarda bulunan Özer, ısırık yerinin biraz yukarısından turnike yapılmasını tavsiye etmediklerini söyledi.

Türkiye'deki yılanların zehirlerinin kana geçmesinin zaman aldığını ifade eden Özer, bu nedenle 1-2 saat içinde hastaneye gidilecekse böyle bir uygulamaya gerek olmadığını belirtti. Özer, "Yine ısırık yerine kesik yapılmasını istemiyoruz. Bazen Türk filmlerinde de görüyoruz, zehir emilerek tükürülüyor. Bu, uygulamada yapılmaması gerekenler arasında yer alıyor. Zehri emen kişinin ağzında çürük olabilir, böyle bir durumda o kişi de zehri alabilir, tıpkı dil altı hapları gibi." şeklinde konuştu.

Yapılması gerekenler hakkında da bilgi veren Özer, "Isırılan yer vücudun hangi bölgesinde ise o yer az hareket ettirilmeli, mümkünse kalp seviyesinin üstünde tutulmalı ve hasta derhal en yakın sağlık merkezine götürülmeli." dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5395 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim